Sağlık Sektörüne Akıllı Telefonlar Da Girecek
Kırıkkale Üniversitesinin hazırladığı, TÜBİTAK’ın kabul ettiği “Akıllı Telefon ile Glikoz Ölçümü” projeyle birlikte akıllı telefonlar da sağlık sektörüne yerini alacak.
Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Çiftçi’nin koordinatörlüğünü yapılan “Kağıt Temelli Kolorimetrik Glikoz Sensor Geliştirilmesi ve Akıllı Telefon Kullanımı ile Glikoz Ölçümleri” isimli proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Kasım 2014 yılında başlayan projenin 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor.
NANOMATERYALLER KULLANILARAK GLİKOZ ÖLÇÜMÜ YAPILACAK
Doç.Dr. Çiftçi yaptığı açıklamada önerilen proje ile glikozun miktar tayininin akıllı telefon (smartphone) kullanılarak gerçekleştirileceğini belirtti. Gerçekleştirilecek proje ile nanomateryaller kullanılarak daha ucuz, basit ve seçici glikoz ölçüm yönteminin geliştirilebileceğini söyleyen Doç. Dr. Çiftçi, “Bu proje kapsamında glikoz tayin için cep telefonları kullanılarak hızlı, ekonomik olarak laboratuvar dışı ölçüm (points of care diagnostic) (POC) cihazları arasında mevcut sistemlere alternatif ölçüm sisteminin geliştirilmesi düşünülmüştür. Araştırma sonucunda geliştirilen yöntem düşük maliyet, kısa ölçüm süresi, uygulanabilir olması, karmaşık ve pahalı olmayan cihazlarla ve sadece akıllı telefon kullanımıyla analiz yapılabilmesi gibi avantajlarından dolayı oldukça dikkat çekici bir araştırma konusudur. Çalışmamızın son aşaması ise ürün geliştirmeye yönelik olacaktır. Bunun için ölçüm yapılacak matriks kağıt üzerine alınacaktır ve kağıt temelli glikoz sensör geliştirilmeye çalışılacaktır” diye konuştu.
“AKILLI TELEFONLAR SAĞLIK SEKTÖRÜNDE AKTİF ROL OYNAYACAK”
Dünya sağlık örgütü (WHO) 2013 verilerine göre dünyada yaklaşık 347 milyon kişinin şeker hastası (diyabet) olduğu ve bu sayının 2035 yılında 592 milyona yükseleceğinin tahmin edildiğinin altını çizen Doç. Dr. Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti:
“Ayrıca 2013 yılı verilerine göre 2-79 yaş grubu aralığında seker hastalığından ölenlerin sayısı ise 5,1 milyon kişidir. Kandaki glikoz seviyesi insan sağlığı için önemli bir belirteçtir ve bu seviyenin insan vücudundaki organları ve dokuların korunması için belirli seviyede tutulması gerekir. Bu nedenle glikozun kantitatif tayini klinik tanılarda, gıda ve ilaç endüstrisinde oldukça önemlidir. Bu konuda yapılacak ilerlemeler diyabet hastalarının yaşam kalitelerinin artırılmasında önemli bir katkı sağlamasının yanı sıra hayatımızın pek çok alanına dahil olan akıllı telefonlar gerçekleştireceğimiz proje sonucunda sağlık sektöründe de aktif rol almaya başlayacaktır. Ayrıca Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Kimya Araştırma Laboratuvarında yürütülecek olan projenin yüksek lisans öğrencilerinin eğitimlerine de katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”