Sağlık-sen Genel Başkanı Memiş:
Sağlık-Sen Başkanlar Kurulu, Afyonkarahisar’da toplandı. Toplantı sonunda Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş tarafından açıklanan Başkanlar Kurulu Bildirisi’nde demokratikleşmenin hız kesmeden sürmesi ve yeni anayasa talebi dile getirilirken, sağlık çalışanlarının taleplerine de dikkat çekildi.
Cumhurbaşkanının halkın oylarıyla seçilmesinin, demokratikleşme adına önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekilen bildiride, seçim sonuçlarının “Halkımız, Yeniden Büyük Türkiye’yi tercih ederek, istikrar ve güven ortamının sürmesini istiyoruz” şeklinde okunması gerektiği ifade edildi.
Metin Memiş tarafından açıklanan bildiride, halkın kendi iradesi ile seçilen cumhurbaşkanı ile oluşan demokratikleşme ikliminin yeni, sivil ve demokrat anayasanın yanı sıra, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesiyle devam etmesinin gerektiği kaydedildi. Bu kapsamda kamu görevlilerinin siyaset yasağının kaldırılması ve 2015 yılında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde siyasete girmeyi düşünen kamu görevlilerinin önceden istifa etmek zorunda bırakılmasıyla oluşan mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışmanın da acilen yapılması istendi.
Gelecek yıl toplu sözleşme yapılacağını söyleyen Memiş, hükümete kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayabilecek bir teklifle gelinmesi çağrısında bulundu.
Bildiride, çözüm sürecine de değinildiğini kaydeden Metin Memiş, huzur ve güven ortamını bozmak isteyen barış karşıtlarına fırsat verilmemesini istedi. Memiş, bildiride ayrıca ‘millet iradesinin önüne geçecek, milli iradeyi kesintiye uğratmak için yapılan her türlü eylem ve darbe girişimleri ile devlet içindeki paralel yapıyla kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiği, ayrıca bu tür eylemlere karışanların, yargıya ve milletine hesap vermesi gerektiği’ ifadelerine yer verildiğini kaydetti.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Başkanlar Kurulu Bildirisi’nin önemli bir bölümünün de sağlık çalışanlarının taleplerinden oluştuğunu belirterek, “Vekil ebe hemşireler, kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanları, 4/C’liler ve görevde yükselme sınavını kazandıkları halde kadro bekleyen sağlık çalışanlarına kadro verilmelidir” dedi.
Döner sermaye uygulamasının daha adil bir şekilde hazırlanması ve ek ödemenin emekliliğe yansıtılması gerektiğinin istendiği bildiride, aile hekimlerinin nöbet uygulamasındaki zorunluluktan vazgeçilerek, ihtiyaç duyulan yerlerde gönüllülük esasının uygulanması istendi.
Memiş ayrıca, sağlık okur-yazarlığı konusunda Sağlık-Sen tarafından yapılan araştırmanın dikkate alınarak, ulusal bir sağlık okur-yazarlığı kampanyası başlatılması ve sürdürülebilir sağlık sistemi tesis edilmesinin de bildiride yer aldığını dile getirerek, sağlıkta şiddeti önleyici ve caydırıcı yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlık çalışanlarının iş yüküne de dikkat çekilen Sağlık-Sen Başkanlar Kurulu bildirisinde, mevcut personelin iş yükünün yeni istihdamlarla hafifletilmesi gerektiği kaydedildi.
Dış gelişmelerin de değerlendirildiği ve Genel Başkan Memiş tarafından açıklanan Sağlık-Sen Başkanlar Kurulu Bildirisi’nde, Filistin’deki İsrail terör ve katliamının bir an önce sona ermesi, halkına zulmeden katil Esed’in bir an önce görevini bırakması ve Suriye halkının yaşadığı mağduriyetin sona ermesi, Doğu Türkistan ve Myanmar’daki Müslümanlar’ın yaşadıkları katliam ve işkencelerin sona erdirilmesi için insanlığın vicdanına ve uluslararası kuruluşlara çağrı yapılması istendi.
Bildirinin sonunda ise, Sağlık-Sen’in demokrasinin olmazsa olmazı bir sivil toplum örgütü olduğu, birlik ve beraberlik içinde, özelde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hak ve menfaatleri, genelde ise ülkemiz ve milletimiz için üzerine düşen sorumluluktan kaçılmayacağı ve bu yönde çalışmaların süreceği vurgulandı.