Sağlıkçılar, İmamlar İle “sağlıklı Yaşam” Yürüyüşü Yaptı

Sağlıkçılar, İmamlar İle “sağlıklı Yaşam” Yürüyüşü Yaptı

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında yürütülen "Sağlıklı Yaşam ve Hareketli Yıl" etkinlikleri kapsamında Malatya’da Halk Sağlığı Müdürlüğü yönetici ve personelleri bu ay imamlar ile birlikte sabah yürüyüşü yaptılar.
İl Müftülüğünün önünde toplanan Halk Sağlığı Müdürlüğü yöneticileri ile İl Müftü Yardımcısı Mustafa Kılınç ve imamlar, Müftülük önünden Hürriyet Parkı’na kadar Mehmet Buyruk Caddesi üzerinden yürüyüş yaptılar. Ardından tekrar aynı güzergahta geri dönüş yaptılar.
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener yaptığı açıklamada, “2014 yılı Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı tarafından ‘Sağlıklı Yaşam ve Hareketli Yıl’ olarak ilan edildi. Bu çerçevede her ayın son Pazar günü yürüyüş etkinlikleri düzenleniyor. Bu etkinliklerde de farklı bir tema işleniyor. Bu temalarda özellikle farklı kurum ve kuruluşlarla beraber halk nezdinde yürüyüşün, hareketli yaşamın farkındalığını oluşturmak için birlikte çeşitli projeler yapıyoruz. Eğitim ve bu eğitim sonucunda özellikle yürüyüş etkinliği yapılıyor. Bizler de Malatya’da 2014 yılının Ocak ayından itibaren, her ayın son pazarı yürüyüş etkinliğimizi yapıyoruz. Bu ay yaptığımız etkinliğimizin teması da ‘Müftülük çalışanlarıyla, din adamlarıyla beraber yürüyoruz’ etkinliği oldu. Özellikle Sayın Müftü Yardımcımıza teşekkür ediyoruz. Tüm ekibiyle bizlere destek verdiler. Teknolojinin ilerlemesi, yaşam şeklimizin değişmesiyle beraber maalesef toplum olarak hareketsiz bir şekilde yaşıyoruz. Bu o kadar ilerliyor ki, özellikle toplumda ciddi manada obezitenin arttığını görüyoruz. Yapılan bilimsel çalışmalarda Türk insanının ve Türk toplumunun yüzde 70’inin hareketsiz yaşadığı tespit edilmiş. Avrupa Birliği ülkelerine göre bu çok ciddi bir rakam. Özellikle bizler teknolojinin tüm imkanlarından faydalanıyoruz ama Avrupa’daki veya Amerika’daki toplumun yapmış olduğu hareket ve spor aktivitelerini maalesef görmezden geliyoruz. İnternet başında geçirdiğimiz saatler, televizyon başında geçirdiğimiz saatler ortalama 6-7 saat. Bunlar yapılan araştırmalarda ortaya çıkan veriler. Özellikle obezitenin, kilo fazlalığının çocuk yaş gruplarına kadar indiği bir gerçek. Bizler toplumun tüm katmanları olarak, tüm kurum ve kuruluşlar olarak bunun farkındayız ve gereğini yapmak gerekiyor. Bizim yaptığımız etkinlikler de bu çerçevedeki etkinliklerdir. Özellikle obezitenin sadece görsel olarak şişmanlık şeklinde algılanmaması gerekiyor. Obezite en başta şeker hastalığının oluşumunda yüzde 30 oranında olumsuz anlamda katkı sağlıyor. Kişi de genetik olarak şeker hastalığı olsa dahil eğer obezite olmazsa, kilo almazsa belki de hayatı boyunca hiçbir şekilde şeker hastalığına yakalanmayacak. Bunun yanında kalp- damar hastalıkları, hipertansiyon, kas iskelet sistemi hastalıklarında da tetikleyici unsur olarak obezite karşımıza çıkıyor. O nedenle bu kadar önemli olan bir konuda halkın duyarlı olması gerekiyor. Tüm kamu ve kuruluşlarının bu konuya dikkat çekmesi lazım. sağlık adına herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor” diye konuştu.
Müftü Yardımcısı Mustafa Kılınç ise şunları söyledi: “Bugün burada sağlık adına bir aradayız. Yürümek deyince sağlığı hatırlıyoruz. İnsanlar televizyona bağımlı bir hale gelmiş durumda. Yürümeyi unuttuk, aslında yürümek hayatımızın bir parçası olmalı. Nasıl ki yiyorsak ve içiyorsak ve bizler için önemliyse yürümekte, spor yapmak da sağlığımızın bir parçasıdır. Ama biz bunu unuttuk. İnsan sağlığını kaybettiğinde yapacak pek bir şeyi kalmaz. Dolayısıyla yürümek aslında sağlıktır. Keşke periyodik olarak insanlar yürüse. Yürümek sadece sporcuya ya da hastaya mahsus değildir. Biz sağlığımız korumak için yürümek zorundayız. Hasta olduğumuzda doktorun tavsiyesiyle, yürümek zorunda kaldığımız için bunu yapmamalıyız. Aslında yürümek zorunda kalmadan önce yürümeliyiz. Hareket sağlığın başlangıcı ve devamıdır.”