Sağlıklı Ve Doğru Kilo Verme Nasıl Olmalı?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi’nde görevli Dr. Diyetisyen Nazan Erenoğlu Son, kilo verme konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirterek, “Öncelikle hedefler iyi belirlenmeli ve mutlaka bir plan yapılmalıdır” diye belirtti.
Sağlıklı ve doğru kilo vermenin nasıl olması gerektiği konusunda bir açıklama yapan Dr. Son, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin mücadele ettiği önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti. Ülkelerin geliştirdiği obeziteyi önleme politikalarının yanı sıra, obezlerin kişisel olarak zayıflama çabalarına da dikkat çeken Dr. Nazan Erenoğlu Son, “Peki sağlıklı ve doğru kilo verme konusunda yol haritası nasıl olmalıdır? Öncelikle hedefler iyi belirlenmeli ve mutlaka bir plan yapılmalıdır. Kilo verme konusunda acele edilmemelidir. Hızlı giden kilonun hızlı geri geldiği unutulmamalıdır. Vermeyi planladığınız kiloları ne kadar sürede aldığınızı bir düşündüğünüzde 1 gece, 1 hafta veya 1 ayda olmadığını fark edeceksiniz. Her ay alınan 100 gram, yılda 1.2 kilo, 5 yılda 6 kilo yapar. Bu da erişkin bir insanın 6 yılda bir beden büyümesi demektir. 38 beden işe başlayan birinin, 20 yıl sonra 44-46 beden olarak emekli olmasıdır. Uzun yıllarda oluşan kilolardan bir gecede veya birkaç haftada kurtulmaya çalışmak başarısızlıkla sonuçlanmakta ve bu da kişide güven kaybına neden olmaktadır. O halde kilo vermeye; uzun süreye yayılmış, planlı ve hedefli bir program ile başlanmalı ve yılmadan devam edilmelidir” diye belirtti.
KİLOYU KORUMA YOLLARI
Hedefe ulaşıldığında ise ulaşılan kiloyu koruma programına geçmenin önemli olduğunu belirten Dr. Son, şunları belirtti;
“Günümüzde kilo verme programı olarak ortalıkta pek çok sağlıksız ve bilimsel nitelikten uzak diyet dolaşmakta, diyetisyen olmayan kişiler ve elinde sihirli formüller olduğunu ifade eden umut tacirleri bulunmaktadır. Obezite sorunundan dolayı arayış içinde olan insan sayısının artması konuyu popüler hale getirmekte ve bu durum pek çok kişiye ciddi kazanç kapısı açmaktadır. Her diyet az çok kilo verdirmektedir. Ama verilen kilolar bir süre sonra fazlasıyla geri alınmaktadır. Kısacası popüler-ticari diyetler ve uygulamalar uzun vadede pek işe yaramadığı gibi metabolizmanın bozulmasına da neden olmaktadır. Sürekli kilo alıp verme girişimleri sonucu, vücudun spontan geliştirdiği enerji adaptasyonu nedeniyle bir süre sonra aynı diyetle kilo verilemez hale gelinmektedir. Sıklıkla bu nokta bir kısır döngü ile “su içsem yarıyor, ben kilo veremiyorum…” gibi duyguların pekişmesi ve psikolojinin bozulması ile sonuçlanmaktadır. Sözün kısası öncelikle kilo verme konusunda kesin karar verilmelidir. Daha sonra konusunda eğitim almış ve tedavi sürecinde kişinin kendini yanında rahat hissedeceği bir uzman ile yola devam edilmelidir. Sürecin uzun ve meşakkatli olduğu unutulmamalıdır. Verilecek kilo ne kadar çok ise kilonun verileceği süre de o kadar uzun zamana yayılmalıdır. Zayıflama yöntemlerinin en önemli iki bileşeni doğru ve kişiye özgü beslenme planı ile iyi bir fiziksel aktivite planlamasıdır. Beslenme planlaması yapılırken kişilerin günlük alışkanlıkları, yaşam döngüleri ve varsa rahatsızlıkları göz önüne alınmalıdır. Beslenme planlamaları, kişilerin hedeflerine ulaşmalarından sonra da sağlıklı beslenme alışkanlıklarını devam ettirecekleri şekilde kurgulanmalıdır. Elbette verilen kiloları korumak için zaman ve özen gerektiği de unutulmamalıdır”.