Şair Akif İnan, Bağcılar’da Anıldı
Cahit Zarifoğlu’nun yedi güzel adam diye belirttiği isimlerden biri olan Şair Mehmet Akif İnan sevenleri tarafından Bağcılar’da konuşuldu.
200O yılında hayatını kaybeden yedi güzel adamdan biri olan şair, yazar ve sendikacı Mehmet Akif İnan, Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen panelde anıldı. Panele konuşmacı olarak katılan AK Parti eski Adana Milletvekili Recep Garip, gazeteci Arif Altunbaş ve yazar Recep Koçak, şair Akif İnan ile ilgili yaşadıkları hatıralarını paylaşarak toplum üzerinde bıraktığı izleri anlattı. Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi ve Müzesi’nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü yapan Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, “Akif İnan çile hayatı yaşadı. Dünyada rahat edememiş. Sistemle karşı karşıya geldi ve sürgünler yaşadı. 1980 ihtilalinde de cezaevine alındı” dedi.
Evindeki buzdolabı ve tabağını dahil sendika binasına getirdiğini söyleyen aydın, “Sendikanın ihtiyaçlarını da kendi kredi kartıyla karşılıyor. Amansız hastalığa yakalandığı dönemde de yalnızlık çekmiştir” diye konuştu.
Akif İnan’ın inancının peşinde koştuğunu anlatan Recep Garip, “O dönemler hayatımız tehlike altındaydı. Tevhit inancına bağlı yaşamayı yedi güzel adamdan öğrendik. Ağabeylerimizden kitaba dost olmayı, yazma ve çizmenin erdem olduğunu öğrendik. Şiirde kalıcı bir hayatı tanzim etmeyi öğrendik. Akif İnan da o ağabeylerimizden birisiydi. Nuri Pakdil, ‘Mehmet Akif İnan bizim ağamız, Cahit Zarifoğlu artistimiz, Alaaddin Özdenören deli fişeğimiz, Rasim Özdenören de felsefecimizdir’ diyor” dedi.
“YÜRÜDÜĞÜ ZAMAN DÖNÜP GERİYE BAKMAZDI, O TOPLUM LİDERİYDİ”
Erdem Beyazıt’ın “her hangi bir vakit karşılaştıkları meseleleri çözemediklerinde Akif İnan’a danıştıklarını anlattığını kaydeden Garip, “Beyazıt, İnan’ın sorunları çözüme kavuşturduğunu belirtmiştir. O hem şair, hem sendikacı hem de toplum lideriydi. Yürüdüğü zaman geriye dönüp bakmazdı. Bugün de ardından milyonlarca insanı yürütüyor” şeklinde konuştu.
İnan ile ilgili yaşadığı hatıraları anlatan Arif Altunbaş da Kudüs Şairi olarak da tanınan İnan’ın imam hatip lisesi ile ilahiyat fakültesinden hocası olduğunu kaydetti. Altunbaş, “Diğer öğretmenler gibi elinde sopası yoktu. Öğrencinin hatasını arayan, kulağını çeken bir öğretmen değildi. Teneffüslerde öğretmenler odasında olmazdı. Öğrencilerle avluda dolaşırdı. Orada bile ders vermeye çalışırdı. Uşak İmam Hatip Lisesi’nde okurken onun gelmesiyle birlikte İslami fikir ve düşüncenin ne olduğunu kavramaya başladık. O, gelecek şafakların habercisidir” dedi.
Lise öğretmenliği yaptığı sırada İnan ile röportaj yaptığını anlatan Recep Koçak da, “Allah vergisi etkileyici fiziği ve sesi vardı. O ne güzel bir insandı ki, dernek kurmuş, yedi güzel adamdan birisi olmuş. Yazmış ve düşüncelerini paylaşmış” ifadesini kullandı.