Sakarya’da Tarımsal Üretime Yüzde 50 Hibe

Sakarya’da Tarımsal Üretime Yüzde 50 Hibe

Kırsal Kalkınma Yatırımları’na destek kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi, yeni ahır-kümes yapımları, alternatif enerji kaynakları gibi konularda devlet desteği başlatılıyor. Sakarya’da tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için mevcut işletmelerin modernizasyonu ile yeni işletmelerin kurulması için önemli bir fırsat yaratılıyor. Tarım Bakanlığınca yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 26.10.2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Konu ile ilgili değerlendirme yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya için tarım sektörünün gelişmesi çok önemli.’’diyerek katma değer anlamında tarım sektörünün ilimizdeki önemine değinerek söz konusu destek ve hibe programlarının sektörün ilerleyebilmesi adına ciddi adımlar olduğunu ifade etti.
Başkan Kösemusul son hibe programı hakkında da bilgi vererek, "Üreticilerimizin İl Tarım Müdürlüklerinden gerekli bilgileri alarak projelerini zamanında hazırlamaları önemlidir. Program kapsamında 2015 yılında ilk defa uygulanacak hibe miktarı, projelerin üst limitlerinin yüzde 50’sidir. Söz konusu tebliğ, doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmış bulunmaktadır. Buna istinaden kabul edilen proje tutarının yüzde’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50 si ise başvuru sahipleri kendi öz kaynaklarından temin edeceklerdir. Bu hibe programı yatırımcılar için çok değerli bir fırsat olup ilimizin bu destek programı içerisinde bulunması da büyük bir avantajdır" diye konuştu.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyon Başkanı Abdurrahman Çakar ise “Ekonomik yatırımların desteklenmesi kapsamında Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi tesisleri için 500 bin TL, Alternatif enerji kaynağı kullanan seralar için 500 bin TL, Tarımsal faaliyetlere yönelik jeotermal ve biyogazdan ısı ve elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı 500 bin TL, Hayvansal gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması tesisler yapımı 500 bin TL, Soğuk hava deposu yapımı için 500 bin TL projesi onaylanan üreticilere karşılıksız olarak ödenecektir. Son başvuru 26.12.2014 Bu nedenle yatırım yapacak üreticiler zaman kaybetmeden İl Tarım Müdürlüklerinden gerekli bilgileri alarak projelerini zamanında hazırlamaları önemlidir. Sakarya tarım hayvancılığını daha ileriye götürmek ve modern daha büyük ölçekli işletmeler kurmak için bu fırsattan yararlanarak yatırım yapma zamanıdır. Zaman kısıdı sebebiyle hızlı davranılması ve üreticilerin projelerini hazırlamaları için tüm kurum ve kuruluşların yardımcı olmaları önem kazanmaktadır” dedi.