Samsun Devlet Opera Ve Balesi Hekimoğlu İle Perdelerini Açıyor

Samsun Devlet Opera Ve Balesi Hekimoğlu İle Perdelerini Açıyor

Samsun Devlet Opera ve Balesi, 18 Ekim Cumartesi günü besteci ve orkestra şefi Tolga Taviş’in ilk büyük opera eseri olan Hekimoğlu’nun dünya prömiyerini gerçekleştiriyor.
Karadeniz’in ünlü halk kahramanı Hekimoğlu’na librettist Bertan Rona ile birlikte hayat veren Tolga Taviş’in Hekimoğlu operası, rejisör Figen Ayhan tarafından sahneye koyuluyor. Hekimoğlu operası Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin dünya opera literatürüne kazandıracağı ilk eser olması nedeniyle de büyük önem taşıyor.
KADRO VE SOLİSTLER
Dekor tasarımı Çağda Çitkaya’ya, kostüm tasarımı Gizem Betil’e ait olan Hekimoğlu operasının koro şefi Mikhail Iskrov, ışık tasarımı ise O. Murat Yılmaz’a ait. Hekimoğlu rolünde Bilal Doğan ve Cenk Bıyık’ın yer aldığı eserde, Narin rolünü Esra Çetiner Tural ve Zerrin Karslı, Dadyan Efendi rolünü Engin Suna ve Sabri D. Çapanoğlu dönüşümlü olarak paylaşıyorlar.
Sefer Ağa rolünde Eray Kocatürk yer alırken, Muhtar rolünde Hasan Çelik ve Şahan Gürkan, Esma Ana rolünde Ezgi Karakaya ve Eda Yıldırım, Alanlı Osman rolünde Özer Öndeş ve Gürkan Sezgin, Mümtaz rolünde Cüneyt Alanbay ve Sabri D. Çapanoğlu dönüşümlü olarak sanatseverleri selamlayacaklar.
YASSITAŞ KÖYLÜLERİ OPERA SAHNESİNE ÇIKIYOR
Hekimoğlu’nun dünya prömiyeri temsilinde, Hekimoğlu’nun yaşadığı köy olan Ordu’nun ünlü Yassıtaş köyünden birkaç kişi de sahneye çıkacak. Ayrıca eserde Dadyan Efendi olarak yer alan kumandan Dadyanzade’nin İstanbul’da yaşayan torunlarının da dünya prömiyerine katılacağı bildirildi.
Hekimoğlu türküsüyle özdeşleşen Türk halk müziği sanatçısı Ümit Tokcan’ın da Hekimoğlu dünya prömiyerini izlemek üzere Samsun’a gideceği belirtildi.
HEKİMOĞLU’NUN AYNALI MARTİN TÜFEĞİ DÜNYA PRÖMİYERİNDE SERGİLENECEK
Dünya prömiyeri nedeniyle fuayede yapılacak sergide Hekimoğlu’na ait tüfek ve başka eşyaların yanında, yöreye ve döneme ait pek çok değerli tüfek, tabanca ve kıyafetler de ilk defa gün ışığına çıkacak. Yassıtaş köylüleri tarafından nesilden nesile saklanan Hekimoğlu’nun ünlü aynalı martin tüfeğinin serginin en çok ilgi gören parçası olması bekleniyor.
TARİHTEN SANATA
Samsun Devlet Opera ve Balesi’nden yapılan açıklamada, Fatsa, Ordu ve Samsun dağlarında yaşayan, halk arasında mertliği ile tanınıp sevilen, adına türküler yakılan halk kahramanı Hekimoğlu’nun hayatının eserde iyilik-kötülük çatışması üzerinden yorumlandığı belirtilirken, pek çok sanat yapıtında olduğu gibi tarihi gerçeklerin birebir ele alınmadığı, Hekimoğlu’nun hayat hikayesinin genel çizgilerinden bambaşka bir dünya yaratıldığının altı çizildi.
A. VOLKAN ERSOY: "SEYİRCİMİZ HEKİMOĞLU’NU ÇOK SEVECEK”
Dünya prömiyeri nedeniyle bir açıklama yapan Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni A. Volkan Ersoy, “Sevgili Tolga Taviş’in ve Bertan Rona’nın üzerinde uzun yıllardır çalıştıkları Hekimoğlu operasının dünya prömiyerini sonunda gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kurum olarak yaz başından beri hazırlandığımız eseri seyircimizle buluşturacak olmanın heyecanı içindeyiz. Hekimoğlu, Samsun operası olarak dünya opera literatürüne kazandırdığımız ilk opera eseri olacak. Ulusal değerlerimize sahip çıkmak ve onlardan sanatla yoğrulmuş evrensel değerler oluşturup Türk operasının gelişimine katkıda bulunmaktan dolayı çok gururluyuz. Seyircimiz Hekimoğlu ile Anadolu’nun müziğinden, kültüründen ve coğrafyasından izler bulacak, bu nedenle eserin çok ilgi göreceğini düşünüyorum” diye konuştu.