Samsun Teknopark "proje Pazarı"na Ev Sahipliği Yaptı

Samsun Teknopark "proje Pazarı"na Ev Sahipliği Yaptı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kurupelit Yerleşkesi’nde bulunan Samsun Teknopark, “Orta Karadeniz Ar-Ge ve Girişimcilik Proje Pazarı” toplantısına ev sahipliği yaptı.
60 projenin yer aldığı Proje Pazarına; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, OMÜ Genel Sekreteri Talip Kahyaoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Prof. Dr. Şenol Eren ve Prof. Dr. Sevilhan Mennan, çeşitli üniversitelerin akademik personeli ve özel firmaların Ar-Ge çalışanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Prof. Dr. Süleyman Kaplan yaptı. Prof. Dr. Kaplan, “Bölgemizde proje fikirleri konusunda bilgi ve görüş alışverişi sağlamak, Ar-Ge projelerine ilişkin teknolojik ve finansal işbirliklerinin oluşmasına ortam hazırlamak, üniversitede çalışan araştırmacılar ile özel sektör kuruluş temsilcilerini bir araya getirmek düşüncesiyle bu proje pazarını düzenledik” dedi.
AR-GE VE İNOVASYONA İHTİYAÇ DUYAN BİR BÖLGEYİZ
“Amacımız böyle bir ortamda sinerji oluşturup, yeni ortaklıkların oluşmasıyla daha güçlü projelerin ortaya çıkışına katkı yapmaktır” diyen Prof. Dr. Kaplan, “Bu tarz çalışmaların bölgemizin kalkınmasında itici bir güç oluşturacağını düşünmekteyiz. Ar-Ge ve inovasyona ihtiyaç duyan bir bölgedeyiz. Samsun’da OMÜ, Karadeniz’de Orta Karadeniz Üniversiteleri Platformu (OKÜP) olarak; öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin inovasyon adına yapacakları çalışmaların her zaman destekçisi olacağız. Kamu kurumları ve firmalarla yapılacak ortak çalışmalara her zaman açık olduğumuzu belirtmek isterim” diye konuştu.
TEKNOPARK HAYALİ GERÇEKLEŞTİ
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ise konuşmasına Teknopark binasında yapılan “Proje Pazarı”ndan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. Prof. Dr. Akan, “Artık Teknopark binamızda firmalar, araştırmacılar ve Ar-Ge’cilerimiz çalışmaya başladı. Bu bizim hem üniversite olarak hem de inanıyorum ki Samsun şehri olarak hayalimizdi. 2009 yılında başlayan bu süreçte artık hayalimize kavuştuk diye düşünüyorum. Teknopark’ta proje pazarında olduğu gibi birçok yenilik, buluşlar, yeni girişimler giderek artan bir sayıda ve artan bir ivmeyle üremeye ve çoğalmaya başlar. Sıklıkla belirttiğim gibi artık bilginin ve paranın önündeki sınırlar kalktı. Dolayısıyla rekabet çok acımasız. Yenilik dediğimiz şeyi sürekli olarak üzerinde çalıştığımız alanda ve üründe uygulamamız gerekiyor ki rekabetle başa çıkabilelim” dedi.
Konuşmasında ayrıca OKÜP’e de değinen Prof. Dr. Akan, “Orta Karadeniz’de 8 üniversite yaklaşık 2 yıldır işbirliği içinde gerek araştırma merkezleri, gerekse enstitüleri ile ortak hareket ediyorlar. Bu sayede ortak projeler geliştirebilecek ve bu 8 üniversite birbirlerinin her türlü imkanını o üniversitenin mensubu gibi kullanabilecekler. Bu proje pazarında bu işbirliğini de görmüş oluyoruz” diye konuştu.
Toplantının son konuşmasını yapan Vali İbrahim Şahin, “Ar-Ge konusunda daha fazla ne yapabiliriz; üniversiteler, kamu, sivil, toplum örgüleri, özel sektör, Ticari ve Sanayi Odası bu çalışmaların ve faaliyetlerin içinde nerede ve nasıl yer alır bunu çok daha detaylı çalıştaylarla ortaya koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
"ÜNİVERSİTELER KUTUP YILDIZI GİBİDİR"
Ar-Ge’de üniversitelerin önemine değinen Vali Şahin, “Üniversiteler olmadan hiçbir şeyi planlamamız mümkün değildir. Üniversiteler kutup yıldızı gibidir, yol gösterecek ve araştırmalar yapacak, biz de onları alıp kamu, özel sektör ve girişimcilerle ortaya koyacağız, hayata ve pratiğe geçireceğiz” ifadelerini kullandı.
"AR-GE YAPMAYANLAR GERİDE KALIYOR"
Konuşmaların ardından davetli-konuşmacı Doç. Dr. Orhan Eren, “Hayalden Gerçeğe Ar-Ge İnovasyon Süreci” başlıklı bir sunum yaptı. Doç. Dr. Eren, havacılıkta Ar-Ge ve inovasyon, fikirden patente uzanan süreç ve dünya teknoloji devlerinin Ar-Ge ye yaptıkları harcamalar konusunda bilgi verdi. Ar-Ge harcamasını yeterince yapmayan kurumların, harcama yapan kurumların gerisinde kaldığı bilinen bir gerçektir diyen Eren, “Eski adıyla mucit yeni adıyla Ar-Ge personeli olanların yapısında inandığı yeniliği başarmak için güçlü bir istek yatar. Ar-Ge süreci yeni bir fikirle başlar. Bu fikir hayal olarak yeşerir ve hayalinizdeki fikri ürün olarak elinize almanızla devam eder. Daha sonraki süreç bu ürünün dünya pazarına ve rekabetine sunulmasıdır” açıklamasında bulundu.
Programın sonunda protokol üyeleri proje stantlarını gezerek bilgi aldılar. Stantların gezilmesinin ardından OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uçak Mühendisi Cevat Sunol, OMÜ Uzay ve Teknoloji Merkezi (UZAYTEM) hakkında ve gelecekteki hedefleriyle ilgili bilgi verdi.