Sanatçılardan Kültür Bütçesi Kesintisine Sert Tepki

Sanatçılardan Kültür Bütçesi Kesintisine Sert Tepki

ESKİŞEHİR (İHA) – Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi görüşmelerinde AK Partili meclis üyeleri tarafından kültür ve sosyal işlere ayrılan bütçenin yüzde 50’sinin Fen İşleri’ne devredilmesi kararına karşı çıkan sanatçılar, bunu sert bir dille eleştirdi.
Eleştirmen-Yazar Seçkin Selvi, Ankara Eleştirmenler Birliği Başkanı Üstün Akmen, Orkestra Şefi Aytuğ Ülgen, Ankara Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin, Haller Gençlik Merkezi’nde ortak basın açıklaması düzenledi. Alınan kararın anlaşılmasının mümkün olmadığını ifade eden Üstün Akmen, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun iki oyununu izlemek için geldiklerini, ancak sabah bu kötü haberle karşılaştıklarını anlattı. Akmen, buraya gelirken 12 ülkeden senfoni ve tiyatro için teklif alındığını için ancak ödenek yetersizliğinden bu davetlere katılınamadığını öğrenerek çok üzüldüklerini aktardı. Bu sebeple Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile görüşerek bütçenin arttırılmasını talep edecekken bütçenin yarısının Fen İşleri’ne aktarılması ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Akmen, "Yatırım programında yer almamasına rağmen kültür ve sosyal işlere ait olan bütçeden 10 milyonun Fen İşleri’ne ayrılması, biletlere 2 lira zam yapılması akıl karı değildir. Bu 2 lira ile bütçeye nasıl bir katkı sağlanacaktır anlamıyorum” şeklinde konuştu.
Akmen, “Bu kurumlar Eskişehir’in tanıtılması, turizmi açısından büyük önem taşıyor. Şehir Tiyatroları 13 yıldır son derece başarılı ve seviyeli bir kadro kurdu. Senfoni çok güzel eserler sahneledi. Bunun karşısında meclis üyelerinin bütçeyi yüzde 50 oranında düşürme çalışmalarını anlamış değiliz. Bu sanata yapılan en son darbedir, çok programlı ve bilinçli gidiyorlar, ama buna mutlaka engel olacağız" dedi.
“KÜLTÜR BAŞKENTİLİĞİNİ TİYATRO VE SENFONİYE BORÇLU”
Şehrin en önemli iki kurumunun Şehir Tiyatroları ve senfoni olduğunu belirten Aytuğ Ülgen, “1790 yılında Avusturya’da kimin asfalt döktüğünü kimse bilemez ama o dönemde yaşayan sanatçıları sayacak çok sayıda insan çıkacaktır. Eskişehir kültür başkenti ilan edilmişti. Eskişehir bu önemli payeyi, bu iki önemli sanat kurumunun, Büyükşehir Belediyesi tarafından bu şekilde el üstünde tutulmasına borçludur” şeklinde konuştu.
Bu iki kurumun Türkiye’ye mal olduğunu kaydeden Ülgen konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tüm büyük şehirlerin örnek alabileceği bir dizi sanatsal çalışma gerçekleştirilmiştir. Bunun için kuşkusuz bütçeye ve seyirciye ihtiyaç var. Yapılan bütçe kesintisi yüzde 50 oranında, bu bugün kesinti, yarın yüzde bin 500 olarak artar ve halk bu kurumları kucaklar, destekler. Bu kurumların ülke kültürüne kattıkları her zaman hatırlanacak. Bunu el üstünde tutanlar her zaman hatırlanacaktır. Buna bir cinayete teşebbüs diyelim, hala iyi niyetli bir tarafımı muhafaza ederek, diyaloğu kestirip bir kenara atmak doğru değil diye düşünüyorum. Tüm dünyadan davetler alan iki kurumdan söz ediyorum, bu şehir bunları hak ediyor ve biz bunları var etmek için buradayız.”
“KESİNTİ DEĞİL ARTIRIM”
Son olarak söz alan İlker Çetin, sanat ve kültürün yaygınlaştırılması gereken bir olgu olduğuna değinerek, “Kesinti yapmak yerine artırım yoluna gidilmelidir. Sanattan yaygın olarak faydalanılması için de bilet fiyatlarını mümkün olduğunca ucuzlatmak gerekir. Yapılan bütçe kesintisi bizi sadece üzmedi. Giderek kemikleşen bu yapının nasıl kırılacağı sorusunu da gündeme getirdi. İnsani gelişmeyi sağlayacak, pek çok sanatsal alanın teşvik edilmesi uygar yapının gelişmesi için her türlü katkının verilmesi elzemdir, prosedür yönünden bakıldığında bunun düzeltilmesi olanaklıdır. Tüm Eskişehirlilerin bu çabaya destek vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Toplantı sonrasında bütçenin yüzde 50 azaltılmasının personelin de yüzde 50 azaltılması anlamına geldiği iddiasına ilişkin soruyu yanıtlayan Ankara Eleştirmenler Birliği Başkanı Üstün Akmen, “Bunun sonucunu böyle görmek mümkündür, bu yüzde 50 azaltma sonrasında tasarrufa gidilecektir. Buna öncelikle de personelden başlanacaktır” dedi.