Sarıoğlan’da Maus Uygulaması
Sarıoğlan ilçesinde, Kayseri Şeker Fabrikasına gönderilmek üzere söküm yapılan pancarlar, yapılan anlaşma gereği Palas Nakliyeciler Kooperatifi tarafından alınan maus makinaları ile yüklenerek Fabrikaya gönderilmeye başlanması üzerine Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri çalışmaları yerinde inceledi.
Sarıoğlan ilçesinde, çalışmaya başlayan Maus makinaları sayesinde Nakliyeciler günde iki sefer yük almaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Palas Nakliyeciler kooperatifinin 80 kamyonuna iş imkanı sağlamak amacıyla 2 adet maus makinası alan Palas Nakliyeciler Kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya, "Uygulamadan dolayı çiftçi de kazanıyor biz nakliyeciler de kazanıyoruz. Fabrika da kazanıyor" dedi.
7 yaşından beri pancar ekimi yaptığını belirten pancar ekicisi Ali Bayraklı(57) maus makinası ile nakliyenin yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "35 dönüm pancar ekimi yaptım 270 ton pancar aldım 2 sefer su verdim, dekar başına 8 ton pancar kaldırdım. Allah bereket versin" dedi.
Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız; "Çiftçinin bir yıl uğraştığı ürünün hasadı elbette bayram günüdür. Ben de çiftçilik yaptım Türk çiftçisinin gelişen teknolojiyi yakından takip ettiğini görmek beni mutlu etti. Çiftçimiz Avrupa seviyesine gelmiş . On yıl önce böyle bir gelişmeyi tarif etseler belki inanmazdık gerçekten çok güzel gelişmeler olmuş buraya gelince gördüm maus makinası ile çiftçimizin tanışmasında katkısı olanları tebrik ediyorum" diye konuştu.
Sarıoğlan İlçesindeki Pancar hasadı ve maus ile yükleme çalışmalarını da yerinde inceleyen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Maus makinası kullanılması suretiyle günde 80 kamyon ile iki bin ton nakliye yapan Palas Nakliyeciler kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya ve nakliyecileri tebrik etti. Akay, "Bu işte en büyük pay nakliye Kooperatiflerimizindir kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Geçen yıl nakliye kooperatifimizin maus makinası bir adetti bu sene iki oldu. Biz istiyoruz ki pancar tamamen tarlada temizlenip fabrikaya öyle gelsin. Yavaş yavaş o noktaya doğru gidiliyor. Sabah dolu giden kamyonlar ikinci sefere gelmişler. Kamyon yüklenmiş, fabrikaya gitmiş ve fabrikada boşaltma yapmış geri gelmiş. Bizim istediğimiz sistem işte bu, randevulu sistemin faydası işte bu. Kamyoncu günde iki sefer yapıyorsa kazanıyor demektir. Kamyon iki gün fabrikada yatarsa Kamyoncuya da yazık olur, çiftçiye de, fabrikaya da herkese yazık olur. Bu işin gerçek kahramanı nakliyecilerdir" ifadesinde bulundu.
Pancar Hasadı günleri tarla ziyaretlerine Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Çatak, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür Yardımcısı Osman Canıtez, Ziraat Müdürleri ve Bölge Müdürleri ile diğer yetkililer de katıldı.