Saü Güzel Sanatlar Fakültesi Ressam Ekrem Kahraman’ı Ağırladı
Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Gizem Frit Amfisi’nde Ressam Ekrem Kahraman ağırlandı.
Ressam Ekrem Kahraman, resim bölümü öğrencilerine Yüzyılımızda sanatçı olmayı anlattı. Akademik bir görev kabul etmediğini söyleyen Kahraman, “Ben güzel sanatlar fakültesindeki akademik bir görevi kabul etmeyerek ortaöğretimde 18 yıl çalışmış ve bu görevi de reddederken sanatçı olacağım diyerek sanatçı olmuş bir kişiyim” şeklinde konuştu.
Sanatçının, yaşadığı dönemde yapılmış olanlara nasıl bakıyor, kendisi bu şartları kırarak parçalayarak ya da oraya bir eklem vererek neyi koruyor veya neyi korumuyor diye konuşan Kahraman, “Oyuncak fabrikası olan bir iş adamı bir oyuncağa 5 dolara alıp Türkiye’de aynen piyasaya sürüyorsa, onunla sanatçı arasındaki fark nerede? Burada söz konusu olan şey sanatçının ideolojik olarak, form olarak, teknik olarak, malzeme olarak, bakış açısı olarak yeni bir iddia ortaya koyup koymadığıdır. Koyuyorsa iyi bir sanatçı demektir” ifadelerini kullandı. Öğrencilere okumanın öneminden söz eden Kahraman, “Mesleğinizde ilerlemek istiyorsanız okumak zorundasınız. Tabi ne okuyacağınızı da bilmeniz gerekiyor. Öyle çok okunacak şey var ki, bu sizlerin gözünü korkutuyor olabilir. O belleği yeniden harekete geçirecek ve listeyi siz hazırlayacaksınız. Sanatla ilintili ve tüm alanlar ile ilgili bir liste çıkartacaksınız bunun başka bir yolu yok” dedi.
İnandığınız bir şey varsa bundan ne olursa vazgeçmeyin diyen Kahraman sözlerine şöyle devam etti:“ Gördüğüm kadarıyla genç sanatçılar ne yazık ki sistemin krallarına el pençe divan durmuş, içinde itiraz enerjisini bırakmamış, ister istemez bir yön çizmiş oraya doğru gidiyor. İnandığınız bir şey varsa ne olursa olsun onun yolundan gidin. Aradan zaman geçtiği halde sizin inandığınız şey değişmediyse size yanlış yaptığınızı söyleyen insanlara kulak verin ama asla inanmayın atınızı dehleyin ve gidin. Ben bunu yapan bir sanatçıyım ve yaptıklarıma itiraz eden insanlar şimdi bana saygı ile yaklaşıyorlar”diye konuştu. Öğrencilere, kimsenin beğenmediği ya da taktir etmediği sanatçıdan etkilendikleri zaman korkmamaları gerektiğini dile getiren Kahraman, “Bizim beğendiğimizi kimse beğenmek zorunda değil. Kimse beğenmiyorsa, hakkında o sanatçı değil deniliyorsa ve o sanatçı para kazanamıyorsa, hayatını zor sürdürüyorsa siz onu sanatçı olarak gördüğünüz halde peşinden gitmiyorsanız bir yanlış içindesinizdir. İnandığınız şey neyse ondan vazgeçmeyin. Birbirinizi yargılayın, tartışın, okuyun. Bu şekilde gelişeceksiniz” diyerek sözlerine son verdi.