Şeker-iş Sendikası Genel Başkanı Gök: “kayıt Dışılığa En Güzel Cevap Şeker Fabrikalarıdır”
Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türkiye’de halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen gıda terörünün en önemli sebebinin kayıt dışılık ve buna bağlı olarak merdiven altı imalat olduğunu belirtti. Türkiye’nin özellikle stratejik sektörlerde özelleştirme politikasının yeniden gözden geçirilmesinin zamanının geldiğine vurgu yapan Gök, şeker fabrikalarının ekonomik büyüklüğü, vergi, istihdam, millî gelir ve sağlık boyutlarıyla kayıt dışılığa verilecek en güzel cevap olduğunu kaydetti.
16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, gıda güvenliğinin sağlanmasının halk sağlığının korunması ve gıda üretimi için yaşamsal öneme sahip bir konu olduğuna işaret etti. Gıda güvenliğinin üretimden tüketime her aşamasının hassasiyet isteyen, kontrol altında belli bir bilinçle hareket edilmesi gereken bir konu olduğuna değinen Gök, Türkiye’de özelleştirilmek istenen şeker sektörünün yaşamsal nitelikli fonksiyonları yerine getiren sektörlerin başında geldiğini iddia etti. Bugün Türkiye’de gelir düzeyi düşük büyük halk kesimlerinin çaresiz biçimde ucuz ürünlere yönelmesiyle tüketim tuzağına düştüğünü belirten Gök, gıda güvenliğinin bugün halk sağlığını tehdit eden küresel bir konu haline geldiğini kaydetti. Gök, “Bu ürünler insanlarımızı ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya getiriyor. Bunların sonucunda ülkemizde sağlık harcamaları korkunç boyutlara ulaşırken, hem devlete yük getiriyor, hem de adeta bir ‘gıda terörü’ tablosu ortaya çıkıyor” dedi.
“KAYIT DIŞINA EN GÜZEL CEVAP ŞEKER FABRİKALARIDIR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde arsa değerleri iyi analiz edilmediği gerekçesiyle iptal ettiği ancak geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından gelecek dönem özelleştirilecek kurumlar arasında gösterilen şeker fabrikalarının ‘Bazıları yılda 7 gün çalışıyor’, ‘Türkiye’de tüketilen şeker dünya fiyatlarının iki katı’, ’77 milyon insan cezalandırılıyor’ gibi içi boş söylemlerle yeniden günah keçisi ilan edilmesini üzüntüyle karşıladıklarını belirten Gök, şeker fabrikalarının devlete yük olmadan Türkiye ekonomisine sağladığı 2 milyar doların üzerinde katma değerle kayıt dışılığa verilecek en güzel cevap olduğunu kaydetti.
“POLONYA VE HOLLANDA ÖZELLEŞTİRMELERİNDEN DERS ÇIKARILMALI”
Asıl kayıt dışılığın bu fabrikaların özelleştirilmesiyle yaşanacağını iddia eden Gök, “Gerçek olan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 2014 Gıda Görünüm Raporu’nda açıkladığı 2013/2014 yılı şeker üretiminde meydana gelecek azalmanın temel nedeninin yeni sezon için ekili pancar alanlarına getirilen kota kısıtlaması ve buna paralel olarak halkın sağlığını olumsuz etkileyen nişasta bazlı şekerlerin (NBŞ) kotasının her yıl artırılmasıyla kamuoyunda farklı bir algının oluşturulmak istenmesidir. Hal böyle iken devlet eliyle şeker pancarını ve dolayısıyla şeker sektörünü tu kaka ederek NBŞ’leri aynı kategoride sınıflandırmak, şeker fabrikalarının sırtına pranga vurmak ve kamburlaştırmaktan başka bir şey olmayacaktır. Özelleştirme İdaresi’nin akli selim düşünerek, yaptığı hatadan bir an önce dönmesinde ve şeker fabrikalarının üzerinden elini çekmesinde fayda vardır” ifadesini kullandı.
Türkiye’de uygulanan iktisadi politikaların kamu işletmeleri üzerinde denenmiş yaklaşımlarının bugüne kadar yanlışlığı ortaya çıkmasına rağmen özelleştirme uygulamalarının üzerinde ısrarla durmanın mantığını da anlayamadıklarını dile getiren Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, yetkililere Polonya ve Hollanda’nın geçmişte pişmanlık duydukları şeker fabrikaları özelleştirmelerine göz atmaları çağrısında bulundu. FAO’nun16 Ekim tarihini her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak kutladığı bu günde gereken tedbirler alınmadığı taktirde sürdürülebilir tarımsal üretimi risk altına girmiş, gıda güvenliği tartışılır hale gelmiş, dış alıma bağımlı ve gıda dış satımında sorunlar yaşayan bir Türkiye’ye dönüşmenin zor olmadığını vurgulayan Gök, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şeker, insanoğlunun beslenme hakkının içerisinde yer alan önemli bir gıda maddesi, stratejik bir üründür. Özellikle siyasi karar vericiler bazı çevrelerin şeker fabrikaları üzerinde yürüttüğü linç kampanyasıyla estirilen savunmasız, dışlanmış ve çaresiz sektör şeker sektörü havasından çıkmalı, kapsamlı stratejiler geliştirmelidirler. Şu bilinmelidir ki, ne pancar üreticisi, ne şeker işçisi ne de şeker sektöründen ekmek yiyen milyonlarca insan asla savunmasız ve çaresiz değildir.”