Sentetik Sahalar Kalbe Zararlı

Sentetik Sahalar Kalbe Zararlı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof.Dr. Ali Gürbüz, sentetik sahaların çim sahalara göre kalbi daha çok yorduğunu söyledi.
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin ulusal katılımlı 13. Kongresi Antalya’da gerçekleştirildi.
Kongrenin son gününde Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz, Türkiye’de bütün kalp hastalarının tedavisinin mümkün olduğunu anlattı.
İnsanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte hastalıkların başladığını hatırlatan Gürbüz, “Eğer bir kişinin ailesel veya normal olarak hiçbir şikayeti yoksa 40 yaşına kadar herhangi bir rahatsızlığı ortaya çıkmaz. 40 yaşından sonra yavaş yavaş kontrolden geçmek gerekir. Risk altındaki meslek gruplarından gazeteciler, sağlıkçılar, emniyet mensupları, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve ağır işte çalışan kişilerin düzenli kontrolden geçmesi gerekiyor. Şuanda önemli olan kalp hastası olmak değil, hastalığı erken teşhis edebilmektir. Teknoloji o kadar ilerledi ki bütün kalp hastalarının ülkemizde tedavisi mümkün. Onun için kalp hastalığında erken teşhis ve kontrol çok önemlidir” dedi.
SENTETİK SAHADAKİ SPOR KALBE ZARARLI
Dengeli ve yerinde sporun öneminden bahseden Prof.Dr. Gürbüz, şunları söyledi: “Ancak belirli yaşın üzerine gelen kişiler halı sahada maç yaparken, ondan evvel bir kontrolden geçmelidir. Yıllardır spor yapmayan bir kişi halı sahada maç yapıyor. Aşırı efor sarfetmesi yavaş olarak gelişen bir hastalığı o anda yükselen tansiyonla biranda oraya çıkarıp ölüme sebep olabiliyor. Bu tür rahatsızlığı olan kişilere biz yavaş sporları tavsiye ediyoruz. En güzel spor yürüyüş. En çok bunu tavsiye ediyoruz. Sentetik halı sahalarda yapılan futbol maçlarının statik elektriksel akımlardan dolayı kalbi daha çok yorduğu bir gerçek. Çim sahada yapılan spor daha sağlıklı, halı sahada zararlı.”