Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik ‘değişim Atölyesi’ Projesi Başlıyor

Şiddet Mağduru Kadınlara Yönelik ‘değişim Atölyesi’ Projesi Başlıyor

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Barosu ortaklığında gerçekleştireceği ‘Değişim Atölyesi’ projesiyle şiddet mağduru kadınlara sosyal paylaşım yoluyla suskunluk, utanç ve suçluluk duygularından uzaklaştırılarak, sağlıklı bireyler olarak katkıda bulunacak.
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, proje kapsamında Mersin’deki kadın örgütlerinin başkan ve temsilcileriyle bir araya gelerek, kadına şiddetin önüne geçilmesi ve kadınların bilinçlendirilmesi yönündeki çalışmalarıyla ilgili fikir alışverişinde bulundu. Belediye Encümen Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Psikolog Tuba Alieviç, Toroslar Belediyesi Kadın Meclis Üyesi Serpil Mersin ve Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata da katıldı.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliğiyle sürdürdükleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele programı kapsamında hazırlanan “Değişim Atölyesi” projesinin faaliyeti çerçevesinde ilçe genelinde yapacakları alan taraması öncesi kadın derneklerinin çözüm önerilerini dinleyen Başkan Tuna, kadına şiddettin toplumda derin bir yara olduğunu vurguladı. Şiddet mağduru en az 30’ar kadının yaratıcı drama tekniği ile bireysel gelişimlerinin sağlanacağı projenin uygulanması aşamasında kadın derneklerinin sunacağı katma değerin çok anlamlı ve önemli olduğunu belirten Tuna, Toroslar Belediyesi olarak kadınların sosyal hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak amacıyla kadınlara yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Türkiye Cumhuriyet ve Avrupa Birliği tarafından finansmanın sağlanan ve ’Değişim Senin De Elinde’ sloganıyla yola çıkan projenin de şiddet mağduru kadınlar için hazırlanan önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Görevde olduğu 11 yıl boyunca kadınlara yönelik hayata geçirdikleri projeleri anlatan Tuna, Toroslar Teknik Eğitim Kursları (TORTEK) ve Mersin Rotary Kulübü ile gerçekleştirdikleri EVKA (Ev Kadınlarının Eğitimi) projesi hakkında bilgi verdi. Tuna, “Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu koordinasyonunda yapacağımız bu çalışma da inşallah şehrimizdeki ve ülkemizdeki şiddet mağduru kadınlarda önemli derecede farklılık oluşturacaktır. Kadın derneklerinin sunacağı destekler de bizim için çok önemli ve değerlidir” dedi.
Çalışmalarında eşitlerden öne çıkan bir yapıda olduklarını belirten Başkan Tuna, kadınlara yönelik projelere her zaman destek olacaklarını kaydederek, “Eğitilmiş bir kadın bir nesil demektir sloganının öne çıktığı proje kapsamında Yunus Emre Kültür Merkezimizde projenin uygulanacağı bir mekan oluşturacağız ve bunun sürdürülebilirliğinde Toroslar Belediyesi Kadın Aile Danışma Merkezi’ni hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Şiddet mağduru kadınların yanı sıra şiddet uygulayanlara da eğitim verilmesinin gerekli olduğunun savunulduğu toplantıda Tuna, önümüzdeki süreçte ilçe genelindeki kahvehanelerde bu konuyla ilgili eğitim seminerleri de vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Kadın temsilciler ise Değişim Atölyesi projesine destek olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını belirterek, şiddetin nedenleri ve çözüm önerileri ile ilgili bilgiler aktardılar.
18 ay sürecek olan ‘Değişim Atölyesi’ projesi ile şiddet mağduru hedef grup kadınlara sosyal paylaşım yoluyla suskunluk, utanç ve suçluluk duygularından uzaklaştırılarak, sağlıklı bireyler olarak katkıda bulunulması hedefleniyor.