Silifke’de “ağaç Budama Yarışması Düzenlendi

Silifke’de “ağaç Budama Yarışması Düzenlendi

Mersin’in Silifke ilçesinde budama konusunda eksik ve yanlış bilinenlere dikkat çekmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün organizesi ile Kabasakallı Mahallesinde “Ağaç budama yarışması” düzenlendi.
20 yarışmacının katıldığı yarışmada Durhasan Soy birinci, Hüseyin Doğan ikinci ve Ali Şahin üçüncü olurken, Feyzan Saygılı mansiyon ödülüne layık görüldü.
Yarışmadaki amaçlarının kişiler arasında bir rekabet oluşturmak birinciyi ikinciyi ve üçüncüyü seçmek değil budama konusunda varsa eksik ve yanlış bilinenlere dikkat çekerek düzelmesine katkı sağlamak olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, “İlçemiz coğrafi konumu, tarımsal üretime uygun ekolojik koşulları dolayısıyla yılın 12 ayı üretimin devam ettiği ekonomik ve sosyal hayatın kalbinin tarım olarak attığı, bir çok ürünün İlimiz ve Ülkemiz açısından önemli bir miktarının üretiminde söz sahibi olmuş önemli bir tarım merkezidir. Sıfırdan başlayarak 2500’e kadar ulaşan rakım dolayısıyla İlçemizin ürün deseni ve hasat tarihleri de büyük değişiklikler göstermektedir. Turfanda yetiştiriciliğin ekonomik anlamda büyük önem arz ettiği tarım sektöründe çilek, erik, kayısı, üzüm gibi birçok ürünün ilk haşatı ilçemizde yapılmaktadır. İlçemiz gibi tarım potansiyeli yüksek olan yerlerde tarımın ekonomiye yaptığı katkıları arttırmak için öncelikli olarak tarımsal üretim miktarının ve kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda tarımsal üretimi artırmak adına; ürün verimini doğrudan etkileyen Budama işlemi önemli bir yer tutmaktadır. Yanlış bir budama işlemi, ürün verimini % 30-40’lara varan oranda etkileyebilmekte olup bu oran budama işleminin ne kadar önemli bir konu olduğunu göstermektedir. İlçemizde yıllık ortalama 410 bin ton meyve sebze üretimi yapılmakta ve bu üretimin 111 bin tonu ihracata gönderilmektedir. Bu üretimin ekonomik değeri piyasa şartlarına göre değişmekle birlikte 450 milyon liraya ulaşmaktadır. Bu rakamlar budamanın üretime etkisiyle birlikte değerlendirildiğinde yapılan işlemin ne derece önemli olduğu görülmektedir. İlçemizde budamacılık bir meslek haline gelmiş ve genelde bu konu hakkında kendini yetiştirmiş kişilerce yapılmaktadır. Her işlemde olduğu gibi budama işleminde de zamanla uygulayıcılar tarafından doğru bilinen yanlışların oluştuğu gözlemlenmektedir. İşte bu noktada işleminin önemine dikkat çekmek ve bir farkındalık oluşturmak adına bu organizasyonu düzenlenmiş bulunmaktayız. Buradaki amacımız kişiler arasında bir rekabet oluşturmak birinciyi ikinciyi ve üçüncüyü seçmek değil budama konusunda varsa eksik ve yanlış bilinenlere dikkat çekerek düzelmesine katkı sağlamaktır. Sözlerime son verirken organizasyonun düzenlenmesine sponsor olarak katkı sağlayan BAHCO firmasına, Köroğlu Ticarete katkılarından dolayı teşekkür ederim” dedi.
Meyve ağaçlarında budamanın önemine değinen Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir ise, “Dünya’da tarımsal faaliyetlerin tarihçesi çok eski zamanlara dayanmakta, insanoğlunun temel ihtiyacı olması sebebiyle popülerliğini muhafaza etmektedir. Gittikçe artan dünya nüfusu ve üretim alanlarının kısıtlı olması sebebiyle ihtiyaçlar arttıkça bilim adamları birim alandan daha fazla ürün alabilmenin yollarını aramışlardır. Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Meyvecilik alanında son yıllarda kaydedilen gelişmeler ümit vericidir. Ancak yeni üretim tekniklerini kabul etme yanında bu tekniklerin gerektirdiği kültürel işlemleri de kabul etmek ve uygulamak çok önemlidir. Ülkemizde yeni yeni kurulmaya başlayan modern bahçeler meyveciliğimiz açısından olumlu gelişmeler olmaktadır. Kültürel işlemlerin uygulanması açısından modern bahçeler büyük kolaylıklar sağlamakta ancak bu bahçeler klasik bahçelere göre daha çok özen istemektedirler. Bu noktada özen gösterilmesi gereken konuların başında budama ve terbiye gelmektedir. Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir” diye konuştu.
Konuşmalar sonrası yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.