Silifkeliler ’tank’ını Davul-zurna Ve Konvoy Eşliğinde Karşıladı
Mersin’de Toroslar Belediyesi tarafından Silifke’den Rauf Raif Denktaş Parkı ve açık hava müzesine getirilen tank ve diğer askeri malzemeler, konvoylar eşliğinde davul zurna çalınarak Silifke’ye getirildi.
Silifke Belediyesi Başkan Yardımcıları Ömer Savar, Mehmet Kafes, Silifke Garaj Amiri Mustafa Güler ve Silifke Orman İşletme Şefi Ayhan Akgün tank, top ve zırhlı personel taşıyıcıyı almak için Toroslar Belediyesi’ne ardından da Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne gitti.
İade işlemlerini gerçekleştiren heyet, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile görüştü. Tuna, heyetle görüşmesinin ardından gazetecilere Rauf Denktaş adını taşıyan, Kıbrıs’ı ve özellikle 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlatan açık hava müzesi oluşturduklarını söyledi. Hamit Tuna, “Biz, kimsenin tankını almadık. Bunu hep izinlerle aldık. Bu değerlere sahip çıkılmadığı için biz bu değerlere sahip çıkmak için bir duruş sergiledik. Talep edilmesiyle birlikte biz de veririz dedik. Milli değer olan bu malzemelere sahip çıkmak durumundayız. Biz de bunu yaptık. Nasıl aldıysak tutanak karşılığı malzemeleri teslim ediyoruz” dedi.
Kıbrıs Barış Harekatı ve ilçenin simgesi olan tankı ve araçları teslim almak için geldiklerini belirten Silifke Belediyesi Başkan Yardımcısı Ömer Savar ise, “Biz, manevi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Bundan sonra da sahip çıkacağız. Silifke Belediyesi’nin haberdar olmadığı bir olay. İlgililer, sorumlular, Silifke Belediyesi’ni haberdar etseydi böyle bir olumsuzluk yaşanmazdı. Aldık, götürüyoruz. Bundan sonra o parka belediye olarak sahip çıkacağız. Şehit aileleri sürekli orayı ziyarete geliyor. Bunları tekrar götürmemiş olsaydık biliyoruz ki onlar çok büyük üzüntü yaşayacaklardı” diye konuştu.
Kendilerine bilgi verilmeden Orman İşletme Müdürlüğü’ne ve Garnizon Komutanlığı’na başvuru yapılarak malzemelerin alındığını savunan Savar, malzemeleri tekrar götüreceklerini ve bundan sonra da sahip çıkacaklarını sözlerine ekledi.
Resmi işlemleri tamamlanan top, zırhlı personel taşıyıcı ve T34 tankı, Silifke Belediyesi ekiplerince tırlara yüklenip, ilçeye götürüldü.
İlçe girişinde tırlar Silifke halkı tarafından konvoylar eşliğinde karşılandı. Kıbrıs Barış Harekatı Müzesi alanına getirilen askeri malzemeleri burada coşkulu kalabalık davul zurna eşliğinde karşıladı. Vinç yardımıyla askeri malzemeler alındıkları yere yerleştirildi.
Tank olayının Silifkelileri bir bütün haline getirdiğini belirten Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, “Silifkeliler daha çok iyi biliyor. Çünkü biz o harekatı burada çok daha iyi yaşadık. Benim çocukluğumda iyi hatırlarım. Anılarım hala tazedir. Askerlerimizin buraya taşınması, o dönem yaşanan karartmaları çok iyi hatırlıyorum. 1976 yılında buraya şehitlik yapıldı. 454 şehidimizi simgeleyen mezarlar yapıldı. Mezarların başına ağaçlar dikildi. O dönemden bu zamana kadar bütün törenler burada yapılıyor. Burada o harekattan kalan anılarımız vardı. Bunun başında tank geliyor. Bizim çocukluğumuz o tankın üzerinde geçti” ifadelerini kullandı.
Kendilerinin bilgileri dahilinde olmayan bazı kurumsal yazışmalar sonucunda tank ve diğer askeri araçların Toroslar Belediyesi’ne götürüldüğünü öğrendiklerini belirten Başkan Turgut şöyle devam etti:
“Bunlar resmi yolla yapıldığı için bunların önlenmesi de resmi yollarla olur. Nasıl götürdülerse öyle geri getirecekler. Çünkü gidenler yalnızca bizim tank değil, onlar bizim hatıralarımızdır, onurumuzdur. Bu şehitlik Orman Müdürlüğü’nün uhdesindedir. Buranın bakım onarım açısından tahsisini istiyoruz. Biz Silifke Belediyesi olarak sahip çıkacağız. Anılarımızı, hatıralarımızı koruyacağız. Burası geçmişte nasıl simge haline gelmişse bu simgeyi ömür boyu yaşatacağız. Bu Silifkelilerin dik duruşu siyasi üstü bir olaydır. Her kesimden insanlarımız haklı tepkisini koydu. Bu hususta tankın Silifke’ye gelmesinde büyük emeği olan Valimiz Özdemir Çakacak’a ve Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir’e sonsuz teşekkür ediyorum.”