Sinop Nükleer Santrali 2024’te Elektrik Üretimine Başlayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı, "Sinop Nükleeri 2024 yılında elektrik üretmeye başlayacak" dedi.
Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "7. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı"nda sunum yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı, Sinop’ta kurulacak Nükleer Santral inşaatının 2019 yılına kadar başlayacağını belirterek ilk 2 santralin 2023 - 2024 yılları arasında elektrik üretmeye başlayacağını söyledi.
Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli konferans salonunda düzenlenen çalıştaya yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 42 farklı üniversiteden 84 davetli katıldı. Nükleer enerjinin geçmişinin ve geleceğinin ele alındığı çalıştaya katılan akademisyenler etkinlikte alanlarıyla ilgili olarak çeşitli sunumlar yaptı. Çalıştay’a katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Temsilcisi Salih Sarı da çalıştayda yaptığı sunumda Türkiye’de faaliyete geçecek olan nükleer santrallerin durumu hakkında bilgiler verdi. Sinop’a kurulacak olan nükleer santral ile ilgili olarak sahada uygunluk çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydeden Bakanlık Temsilcisi Salih Sarı; “Söz konusu çalışmaların ÇED sürecinin 2016 kadar tamamlanması planlanmaktadır. Diğer taraftan Sinop projesi kapsamında Japonya’da imzalanan hükümetler arası anlaşmanın 2014 sonuna kadar meclis tarafından onaylanması gerekmektedir. Sinop’ta kurulacak olan ilk santral inşaat ise 2019 yılına kadar başlamış olacağız ve ilk 2 santral 2023 - 2024 yılları arasında elektrik üretmeye başlayacaktır” dedi.
Sinop’a 4 adet ATMEA1 tipi nükleer santral kurmayı düşündüklerini ifade eden Salih Sarı şu ifadelere yer verdi: “Sinop projesi kapsamında 4 adet ATMEA1 tipi nükleer santral kurmayı düşünmekteyiz. Bu nükleer güç santralinin toplam kapasitesi 4500 megabayttır ve bir santralin işletme ömrü ise 60 yıldır. Sinop projesinin toplam inşaat maliyeti ise 22 milyar dolar olacaktır. Sinop projesinde finansal modeli kamu özel ortaklığı şeklinde olacaktır. Akkuyu projesi kapsamında her yıl 35 milyar kilovat saat, Sinop projesi kapsamında ise 34 milyar kilovat saat elektrik üretilmesi planlanmaktadır. Bu değerin büyük şehirlerimizdeki elektrik talepleriyle karşılaştıracak olursak örneğin Akkuyu ve Sinop Nükleer Santrallerinde üretilecek olan elektrik Kocaeli, Ankara ve Bursa’nın bir yıllık enerji talebini karşılayabilecek, aynı zamanda İstanbul’un da tek başına 1 yıllık enerji talebini karşılayacaktır.”