“sokaktan Haber Var” Projesi
Yükümlüleri topluma kazandırmak, hayata uyumunu kolaylaştırmak ve toplumun onlara karşı bakış açısını değiştirmek için planlanan “Sokaktan Haber Var” projesinin açılışı yapıldı.
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, Elveren İnsanlar (ELVİN) Derneği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve YEDAŞ Genel Müdürlüğü’nün ortaklığında yürütülen projenin açılışı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde yapıldı.
Projenin açılış konuşmasını yapan ELVİN Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy, “Sokaktan Haber Var projesi Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile bir yıl boyunca yürüttüğümüz 22 seminerlik eğitim projesi içerisinde gelişen diyaloglar neticesinde bir hükümlünün ‘Sokağı bizden sorun’, ‘Bir de bizim gözümüzle sokağı görün’, ‘Eğitilmek, öğrenmek bizde herkes gibi görülmek istiyoruz’ cümleleriyle anlam kazanan ve OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. Abdurrahman Aksoy’un öneri ve gönüllü destekleriyle hayat bulmasıyla bugün hayata geçmiş bir projedir” dedi.
Çocuk suçluluğunun diğer suç gruplarına arasında özel bir öneme sahip olduğunu belirten Denetimli Serbestlik Müdürü Canan Soğukpınar, “Ülkemizde de kültürel yapıya da dayanan, kolay işbirliğine giren ve sorunlarını çözen bir toplumsal yapımız mevcuttur. Türkiye’de uzmanlaşma sağlandığında ve kurumların işbirliği içinde sorunların üzerine gidildiğinde çözülmeyecek bir problem kalmaz” diye konuştu.
YEDAŞ olarak rol model olmaya çalıştıklarını ifade eden YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Biz Çalık YEDAŞ’ı toplam kalite yönetim modeli ile yönetiyoruz. Bu modeli dünyanın ilk 500 şirketinin yüzde 70’i uyguluyor. Bu modelde esas olan tüm paydaşların yön birliğidir. Biz de YEDAŞ olarak bu şehirde bunu yapmaya çalışıyoruz. Tamamıyla bir sosyal sorumluluk içersinde düşünüyoruz. Birçok teknolojik yatırımlarla birlikte bölge dışında da sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Biz rol model olmak istiyoruz. Biz bütün şirketlere, bütün özel sektörlere dahil olmak istiyoruz. Bu projede beni en çok sevindiren bir kamu müdürlüğünün özel sektör mantığı ile bir rol model ya da sürdürülebilir bir ilişkiyi kurmasıdır. O bürokrasinin klasik tavırları dışında bir değer üretmeye çalışmış olması son derece önemlidir. Bütün paydaşların ceza vermek, ceza kesmek değil, bu projede olduğu gibi yeniden kazandırmak için çalışacağını ve her zaman destek olacağımızı belirtmek isterim” şeklinde konuştu.
“ÜNİVERSİTE HER ALANDA ŞEHİRDE OLACAK”
Üniversite olarak beceri ve güçlerini toplum için kullanmaya hazır olduklarını belirten OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan şöyle konuştu: “Biz topluma eğitim becerimiz, bilgi ve araştırma yeteneğimiz ile destek olabiliriz. Araştırma yeteneğimiz denince akla en çok sanayi ve işveren geliyor. O konuda Samsun’da ciddi bir işbirliği oluştu. Eğitim ile ilgili de gerek Milli Eğitim ile yaptığımız projeler, diğer kurumlarla veya sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız projeler oluyor. Üniversiteden bir katkı istendiği zaman hiçbir zaman geri durmuyoruz. Bu işbirliklerinin gerek kamu kurumlarıyla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla olacak işbirliklerini daha da artmasını göreceğiz. Üniversite her alanda şehirde olacak, kendini hissettirecek, elindeki eğitim becerisini kullanacaktır. Buna da mecburdur. Eğer bunu yapmazsa üniversiteler bir süre sonra saygın konumunu kaybederler. Dolayısıyla bilgiyi paylaşmazsa ve arttırmazsa kendi kaybeder. Biz üniversite olarak her türlü işbirliğinde varız. Bu becerimizi ve gücümüzü toplum için kullanmak için hazırız.”
Proje hakkında bilgi veren Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, “Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğümüzde yapılandırılmış, Bakanlık onayından geçmiş ve uzman personeller tarafından tüm hükümlülere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenmektedir. TCK’nın 191. Maddesi’nden hakkında tedbir kararı verilen hükümlülerin oluşturduğu 15’er kişiden 111 gruba, toplamda bin 665 hükümlümüze sigara, alkol ve madde bağımlılığı konusunda farkındalık kazandırma amacıyla ‘samba’ grup çalışması yapılmaktadır. Özellikle yaralama, hakaret, eşe karşı darp ve tehdit içeren suçlardan müdürlüğümüzde bulunan hükümlülerin oluşturduğu 15’er kişiden 40 gruba, toplam 600 kişiye ‘öfke kontrolü’ grup çalışması yapılmaktadır. Mükerrer suç işlemiş ve suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş 15’er kişiden 28 grup, toplamda 420 kişiye hayat boyu değişim ‘hayde’ grup çalışmaları verilmiş ve bu çalışmalara halen devam edilmektedir. Bugün burada ELVİN Derneği, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, OMÜ işbirliği ve YEDAŞ ana sponsorluğunda yükümlüleri topluma kazandırmak, hayata uyumunu kolaylaştırmak ve toplumun bakış açısını değiştirmek için hazırlanmış ‘Sokaktan Haber Var’ isimli projenin açılışını yapıyoruz. Bu proje kapsamında suça sürüklenen 25 çocuğa, iletişim teknikleri, yazı teknikleri, fotoğraf çekme ve bu fotoğrafları habere dönüştürme niteliğinde eğitim verilmesi planlanmıştır. Bu projenin en güzel yönü ise istihdam garantili olmasıdır” ifadelerini kullandı.
“ALLAH’IM HEPSİNDEN BİZİ UZAK TUTSUN”
Yerel yöneticiler ve belediyeler olarak bu tür projelere destek vermeye hazır olduklarını ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şunları kaydetti: “Bazen insan kamu görevi yaparken, ister işi özel sektör tarafında olsun, ister sivil toplum kanalında olsun, ister bilim dünyasında, ister yerel yönetimlerde sonuçta insanlık için, insan hayatının insana faydalı olması için verdiğimiz uğraşlar içerisinde direkt insana dokunan işler yaptığımıza tanıklık ederiz. Yaptığımız işin insana dokunduğunu hissederiz. Bazen bazı işler insanı sözün bittiği noktaya getirir. Ama bunların hiçbirisi bir yerden sonra bir işe yaramaz. Kimse çocuğunun sokak çocuğu olmasını istemez. Kimse ailesinin bir bireyinin suç işleyip yükümlü haline gelmesini istemez. Allah’ım hepsinden bizi uzak tutsun. Ama hayatın gerçeği olan bunlarla da karşılaştığımızda son derece trajik bir şeyle karşılaşmış gibi kendimizi bu duruma düşürmememiz gerekir. Biz yerel yöneticiler, belediyeciler, aslında sosyal belediyeciliğin içinde de bu ölçekte de olaylara bakıyoruz. ’Devletimizin yapamayacağı bir takım işleri yapmamız gerekir’ dediğimiz anlardaki işlerden birisi de budur.”
Projeye destek verdiklerini belirten Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırım, “Bir şekilde suça karışmış gençlerimizin, çocuklarımızın toplum hayatına, sivil hayata kazandırılmasına yönelik bir proje olduğunu görüyoruz. Bunun diğer boyutu da yükümlü diye tabir ettiğimiz bireylerimizin toplumun bakış açısını değiştirmektir. Sokaklarda bu tür yükümlülerin ve gençlerin nerede olduğunu, başlarına neler geldiğini toplum olarak haberdar olmamız gerekiyor” görüşlerine yer verdi.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından, ebru sanatını Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde hükümlülere öğreterek icra eden Rana Zincir’e takdir belgesini Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun verdi.
“Sokaktan Haber Var” projesi şunları amaçlıyor: “Samsun şehir merkezi ve ilçelerinde yaşayan 900 kadın ve suça itilmiş çocuk ve ailesine, insan hakları ve demokrasi bilinci kazandırarak, sokakta çalışan çocuğa ve suça itilmiş çocuklara farkındalık arttırmak, denetimli serbestlik kapsamındaki hükümlüler ve suça itilmiş çocuğa fotoğraf çekimi ve gazetecilik eğitimi vererek meslek edinmelerine ve istihdamlarına katkı sağlamak. 900 kadın ve suça itilmiş çocuk ailesine seminer ve konferanslarla insan hakları ve değerler bilinci konusunda eğitim vererek sokakta çocuklarına ve suça itilmiş çocuklara farkındalık kazandırmak.”
Proje kapsamında 40 saatlik haber yazma teknikleri, 3 grup halinde, 15’şer saat fotoğraf çekme eğitim verileceği bildirildi.