Söke Tarihi Tren Garı Projesi Onay Bekliyor
1800’lü yıllara dayanan geçmişiyle Türkiye’nin ilk demiryolu hatlarından olan ve ülkenin güneybatısında son ulaşım noktasında bulunan Söke Tren Garı’ndaki tarihi binalarının restorasyonu için hazırlanan proje onay bekliyor.
Söke Tren Garı ve çevresinde geçmişte hizmet vermiş tarihi binalar ile hangarlar uzanacak el bekliyor. Yapısı ve kullanılan malzemeleri itibariyle Türkiye’de bulunan iki dev hangardan biri Söke’de bulurken; tarihi özelliği bulunan bu hangar bugün zor ayakta duruyor. Atıl durumda bulunan devlet demiryollarına ait tarihi konut ve hangarların yeniden ayağa kaldırılması için hazırlanan proje için Sökeliler heyecanla bekliyor. DDY Bölge Müdürlüğü tarafından projesi hazırlanan ve 2012 yılında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan onay alan bu projenin hayata geçmesi Ulaştırma Bakanlığı’nın bir talimatına bakıyor. Proje hayata geçtiğinde tren garı çevresi kafe, restoran, sanat evi, ürün pazarı gibi donatılarla çekim merkezi haline gelecek.
KAYMAKAM DEMİREZER VE BAŞKAN TOYRAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İLE GÖRÜŞTÜ
Gündeme geldiği ilk günden bu yana Sökelileri heyecanlandıran Söke tren garı ve çevresi düzenleme projesi ile ilgili Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer ve Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, TCDD İzmir Bölge Müdürlüğü’ne gitti. Tarihi Tren Garı Projesi’nin ihaleye çıkmak üzere hazır olduğunun bilgisi alınan proje ile ilgili DDY Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı’nın onayı bekleniyor.
“BU PROJE SÖKE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Atıl durumda olan tren yolu ve çevresinin cazibe merkezi haline gelmesi için projenin önemli olduğunu vurgulayan Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer; “Projenin hayata geçmesi için en önemli aşamalar olan projelendirme çalışmaları tamamlandı. DDY Bölge Müdürlüğü, proje için TCDD Genel Müdürlüğü’nden gerekli ödeneği talep etti. Biz bu yıl bu ihalenin gerçekleşmesini ve yapımını bekliyoruz” dedi.
“BURASI SÖKE’NİN KALBİ”
Projenin gerçekleştirileceği alanın Söke’nin tam kalbi yani merkezi olduğunu belirten Kaymakam Demirezer; “Tren garı çevresindeki her biri bir kültür varlığı olan bina ve hangarların terkedilmiş ve fonksiyonsuz kalması, günden güne çürümesi bütün Sökelileri derinden yaralıyor. TCDD Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı gerekli onayı verirse, proje hayata geçtiğinde bu alan bir cazibe merkezi olacak” dedi.