Soma’daki Maden İşçilerinin İşten Çikarilmasi

Soma’daki Maden İşçilerinin İşten Çikarilmasi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma’daki maden işçilerinin işten çıkarılmasıyla ilgili, “Eğer Maden Genel Müdürlüğümüz, Enerji Bakanlığımız tarafından ’maden işletilemez’ şeklinde bir karar söz konusu ise tabii ki 2 bin 850 işçimizin o ocakta çalışması şansları söz konusu olmayacak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik; Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Teşkilat Sekreteri Eyüp Alemdar, Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, Genel Maden-İş Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Hattat Enerji Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal, TOBB Türkiye Madencilik Meclis Başkanı İsmail Kasapoğlu’nu bakanlıkta kabul etti.
Kabul öncesi açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, Soma’daki maden işçilerinin işten çıkarmaları ve bölgedeki maden ocakları konusunda, “Bu konuda iş piyasasından haberi olmayan bazı çevrelerin, siyasilerin, genel başkanların rastgele bazı değerlendirmeleri var. Bunlara üzüldüğümüzü ifade etmek istiyorum. Siyasetle uğraşanların, siyasette genel başkan pozisyonda olanların iş gücü piyasalarını bilerek konuşmalarının yararlı olacağı inancı içerisindeyim. Bizim çalışma çağımızdaki nüfusumuz 47 milyondan 57 milyona ulaşmış durumda ve iş gücümüzde 22 milyondan 30 milyona dayanmış bulunuyor. 2009’dan bugüne 5 milyon kişiyi istihdam eden bir ekonomi bünyemiz var. Dolayısıyla bunları görmeden, yapılacak olan değerlendirmelerin bireysel değerlendirmeler olduğunu belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
"SAYIN KILIÇDAROĞLU’NA SESLENMEK İSTİYORUM; NASIL ÇÖZECEKSİNİZ YÜZDE 10 İŞSİZLİĞİ”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenen Bakan Çelik, şunları dedi:
“Dünyada işsizlik sorunu varken, mücadele konusunda bir çalışma varken hiçbir proje ortaya koymadan özellikle Sayın Kılıçdaroğlu’na seslenmek istiyorum; nasıl çözeceksiniz yüzde 10 işsizliği? Bunu söylemeden işsizlikle ilgili gelişigüzel değerlendirmeleri yadırgadığımızı belirtmek istiyorum.”
İşsizlik ile mücadelede netice aldıklarını kaydeden Çelik, “Bir taraftan stoktaki işsizlerimizi eritme, diğer tarafta ise her yıl yaklaşık 800 bin yeni iş gücüne katılım çerçevesinde hükümet olarak yoğun bir gayret içerisindeyiz” diye konuştu.
“BÖYLE İŞVERENLİK OLMAZ. BUNU KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL. BU ORTADA OLDUĞUNA GÖRE EMEĞE, İŞE, ÜLKEYE SAYGISIZLIK OLARAK DEĞERLENDİRİLMEDİR”
Soma’daki kömür ocaklarında ciddi sorunlar olduğunu belirten Bakan Çelik, “Biz bunların bazılarını yapısal sorun olarak değerlendiriyoruz. Ocağın yapısı güvenli değil. Şuanda 106 kömür madeni ile ilgili üretim durdurulmuş durumda. Yaklaşık 176 ocağın içerisinde 106’sının üretimi durdurulmuş. Yalnız kömür madenleri ile ilgili değil, inşaat ile ilgili de inşaatlarda yaptığımız son denetimlerde 2 bin 87 inşaatı denetlemişiz, bin 647 ‘sini durdurmuşuz. İş güvenliği ve sağlığı açısından son derece önemli iki alandaki tablomuz bu. Bizim işlerimizi nasıl görmemiz açısından, işverenlerine gönderdiğimiz önemli bir tablodur. Böyle işverenlik olmaz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Bu ortada olduğuna göre emeğe, işe, ülkeye saygısızlık olarak değerlendirilmedir. Buna hakkımız yok. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bakan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:
“Şuanda kapatılan Eynez ile ilgili 6 ay hem maaşları hem de net maaş kadar yardım olarak ödeme yaptık. Burada 6 aylık sürede böyle bir tablo var. Eğer Maden Genel Müdürlüğümüz, Enerji Bakanlığımız tarafından ’maden işletilemez’ şeklinde bir karar söz konusu ise tabii ki 2 bin 850 işçimizin o ocakta çalışması şansları söz konusu olmayacak. Tazminatlarla ilgili enerji bakanımızla görüşelim, böyle bir imkan var ise tazminatı alacak bir imkan söz konusu ise tabi ki orada işçilerimizin tazminatlarını alma konusunda elimizden gelen desteği verelim. Ama tazminatla ilgili genelde sorumuz var, kıdem tazminatı konusunu çok tartışacağız, çözemeyeceğiz. Biz bakanlık olarak tavsiye ediyoruz, işçisi ile işvereni ile bir araya gelelim artık bu işçinin hakkı olan tazminatı her ay işçinin hesabına yatıralım ve bu bir tartışma konusu olmaktan çıksın diye tavsiyelerimiz yeniliyoruz.”
Torba yasa ile yeni bir asgari ücret iddiası olduğunu belirten Çelik, “Kömür madenlerinde çalışan işçilerimizin iki asgari ücret temelli bir yaklaşımı yasal düzenlemeye kavuşturmuş olduk. Bunun içinde kömür var, yol parası var böyle bir şey söz konusu değil. Bu koruma ücretidir. Madenlerle ilgili bu düzenlemede iki asgari ücret olarak belirlenmiştir. Diğer sosyal haklar buna ilave edilecektir” dedi.