Sosyal Medya Derneğinden ‘haksız Kazanç’ Açıklaması

Sosyal Medya Derneğinden ‘haksız Kazanç’ Açıklaması

İstanbul Sosyal Medya Dernek Başkanı (SOSMED) Mehmet Yunus Bağışlar, “19 Yaşında Para Basıyor” başlıklı habere ilişkin açıklamalarda bulundu.
SOSMED Mehmet Yunus Bağışlar, ulusal medya da yer alan “19 Yaşında Para Basıyor” başlıklı haberle ilgili açıklama yaptı. Bağışlar, “Hayatımızın vazgeçilmezi olan sosyal medya hesaplarımız neredeyse her birimizin şahsi yayın organı haline geldi. Bu hesapları kullanarak popüler olma çabasında olanların sayısı ise bir hayli fazla. Bu durumu fırsata dönüştürmek için çeşitli yazılımlar üreten bilgisayar korsanları, belirli ücretler karşılığında herhangi bir kişiyi yüceltmek ya da rencide etmek için binlerce kişinin hesabını onlardan habersiz olarak ele geçirmiş durumda” dedi.
"Takipçi satışı" uygulamasına dikkat çeken Bağışlar, “Son günlerde internet ortamında sıkça karşımıza çıkan ‘takipçi satışı’ uygulaması özellikle siyaset ve magazin dünyasınca yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Kişilerin haberi olmaksızın hesaplarını ele geçiren sosyal medya korsanları haksız kazanç elde etmek amacıyla talep eden kullanıcıların takipçi ve beğeni sayısını arttırmak için ele geçirdikleri bu hesapları kullanıyor” diye konuştu.
Yunus Bağışlar, merdiven altı iş yaparak sosyal medya uzmanı gibi kendini tanıtan kişilerin, hak etmedikleri kazançlar elde ederek aynı zamanda vergilendirmedikleri bu olağanüstü kazançlarını, durumdan haberi bile olmayan iyi niyetli sosyal medya kullanıcılarının sırtından para kazandıklarını belirtti. Bağışlar, uyguladıkları yöntemlerle kişilerin sosyal medya hesapları üzerinde usulsüz ve izinsiz tasarruflarda bulunarak kişisel verilere izinsiz erişim sağladıkları ve bu suretle başkalarına ait sosyal medya hesaplarını yönlendirdiklerinin anlaşılması üzerine vatandaşları uyardı.
Bağışlar, özellikle Twitter ve Facebook kullanıcılarının kendilerine cazip gibi görünen takipçi arttırma uygulamalarına itibar etmemeleri gerektiğine işaret ederek böyle bir durumda hesaplarını kalıcı olarak kaybedebileceklerini ifade etti. Bağışlar ayrıca bu tür kullanıcıların internette işlenen suçlar ve cezaları kapsamında; bilişim ağıyla haksız yarar sağlayana beş yıla kadar hapis, 2 bin güne kadar para cezası, sistemdeki veri veya programları bozan, silen, değiştiren, yok eden, erişilmez kılan veya sisteme veri veya program yerleştiren, programlara zarar verenlere beş yıla kadar hapis ve benzeri kanun maddeleri ile karşılaşabileceklerinin altını çizdi.