Sözleşme Hazırlarken Bunlara Dikkat
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp, taksitle satış sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması gerektiğini, sözleşmenin bir nüshasının kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesini zorunlu olduğunu kaydetti.
Özalp, taksitle satış sözleşmesinin en az 121 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini anlattı. Taksitli satış sözleşmesinin yazılı olarak kurulmadıkça geçerli olamayacağını anlatan Sülahi Özalp, "Geçerli bir sözleşme yapmamış olan satıcı veya sağlayıcı, sonradan sözleşmenin geçersizliğini tüketicinin aleyhine olacak şekilde ileri süremez. Taksitli satış sözleşmelerinde yapılan tek senedin geçersiz olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yapacağınız taksitli sözleşme alışverişlerinde her taksit için ayrı ayrı senet düzenlenmelidir. Halen eskisi gibi tüm taksitleri tek senet ile düzenleyenler mağdur olabilirler, bu duruma her iki taraf için de telafisi imkansız mağduriyetler doğabilir” dedi.
SÖZLEŞMENİN ZORUNLU İÇERİĞİ
Başkan Özalp, taksitle satış sözleşmelerinin hangi bilgileri içermesi gerektiğini ise şöyle özetledi:
“Tüketicinin adı, soyadı ve iletişim bilgileri, satıcı veya sağlayıcının isim, unvan, açık adres, telefon, fax ve e-posta gibi iletişim bilgileri, sözleşmenin düzenlendiği tarih, malın veya hizmetin teslim veya ifa tarihi, sözleşmeye konu mal veya hizmet, malın veya hizmetin tüm vergiler dahil Türk Lirası olarak peşin fiyatı, malın veya hizmetin tüm vergiler dahil Türk Lirası olarak taksitle satış fiyatı, cayma hakkının varlığı ve bu hakkın hangi sürede ve nasıl kullanılacağı yazılmalıdır.”
Başkan Sülahi Özalp, finansal kiralama sözleşmelerinde ise bu bilgilere ek olarak aşağıdaki bilgilerin de yer alması gerektiğini kaydetti anlatarak, “Mal sahibinin isim veya unvanı, mal tüketicinin malvarlığına hemen intikal etmeyecekse intikali sağlayacak koşullar, sözleşmede öngörülmüşse mülkiyetin saklı tutulmasına veya satış bedeli alacağının devrine ilişkin anlaşma kayıtları, tüketici ile bir sigorta sözleşmesi kurulması öngörülmüşse sigorta sözleşmesine ilişkin bilgi” diye belirtti.
CAYMA HAKKI
Başkan Özalp sözleşmedeki cayma hakkına ilişkin ise şunları kaydetti:
“Tüketici, yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. Tüketici, hizmet sağlama sözleşmelerinde sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren yedi gün içinde cayma hakkını kullanabilir. Satıcı veya sağlayıcı cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir. Aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamaz. Olağan gözden geçirme kullanımı malın ilk incelenmesini kapsar. Malın belirli bir düzende devam eden şekilde kullanılması durumunda tüketici cayma hakkını kullanamaz.”