E-bilet geldi, dertler bitti
Ne sahaya musluk atan kaldı, ne de olay çıkarıp yanına kâr kalan... Elektronik bilet sayesinde hangi koltukta kimin oturduğu belli olunca holiganlar tribünlerden uzaklaştı. Artık tribünlerde çoluk çocuk birlikte gelen aileler çoğaldı.
Futbola elektronik bilet geldi, olaylar iyice azaldı, çıkan çatışmalar yapanın yanına kâr kalmadı. “Sporda şiddet”i önlemek için yola çıkan 6222 sayılı kanun, “Holigan”lara dur derken, artık herkes çoluk çocuk maç izlemeye başladı.
Türkiye’de ilk kez uygulamaya konan ve “Passolig” çatısı altında hizmet vermeye başlayan elektronik bilet uygulaması, başlangıcında birçok itirazla karşılaşmış, akıllarda soru işaretleri bırakmıştı. Ancak ikinci sezonuna giren bu uygulama artık meyvelerini verdi.
Türk futbolunun kanayan yarası olarak gösterilen olaylarda, sahaya atılan yabancı cisim neredeyse kalmadı. Daha önce bıçak, çakmak, musluk atanlar bitti, şimdi sahaya çöp atan bir kimse bile e-bilet uygulamasıyla bulunur hale geldi.
Hemen bulunuyor
Soyunma odalarında, koridorlarında olay çıkarıp, kim yaptığı belli olmadığı için sümen altı edilen birçok olay, kamera görüntüleriyle bulunmaya başladı.
Daha önce kötü ve çirkin tezahürat nedeniyle milyonlarca lira cezayla ve seyircisiz oynamayla karşı karşıya kalan kulüpler, elektronik bilet sayesinde rahat bir nefes aldı. Şimdi temsilci raporlarında, “Hangi tribünde, kimin ne kadar küfür ettiği” belirtiliyor, bir sonraki maçta da o tribünde bulunanlar elektronik bilet aracılığıyla karşılaşmaya girmekten alıkonuyor.
Elektronik bilet öncesinde, korkusuzca(!) stada kesici alet ve diğer yabancı cisimleri getirebilenler, artık ceza alacaklarını bildiklerinden çekiniyor. Seyirden men cezası alan, başkasının kartını kullanmaktan çekiniyor, yüz tanıma sistemi sayesinde bir anda ortada kalıyor.
Daha önce temsilci tartaklayanlar, müsabaka görevlilerini tehdit edenler, “Ben yaptım oldu” tavrıyla dolaşırken, artık yeni düzende kim olduğu hemen ortaya çıkıyor.
Bir haftada sadece 9 sevk
Geçtiğimiz yıllarda kötü ve çirkin tezahürat nedeniyle her hafta onlarca takım, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk ediliyor, ceza alıyordu. Spor Toto Süper Lig, PTT 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve 3. Lig’de geçen hafta oynanan tüm karşılaşmalar dikkate alındığında, sadece 9 takımın “çirkin ve kötü tezahürat” nedeniyle Disiplin Kurulu’na gittiği görülüyor. Medipol Başakşehir, Trabzonspor, Bursaspor, Şanlıurfaspor, Yeni Malatya, Karşıyaka, Göztepe, Zonguldak Kömürspor ve Gaziosmanpaşa kulüpleri PFDK’ya gönderilirken, bunun sadece 6 maçta gerçekleşmesi de, elektronik biletin bir başarısı olarak gösteriliyor.
Son örnek Trabzonspor
Trabzonspor-Gaziantepspor karşılaşmasında hakemleri soyunma odasında alıkoyanlar, hemen cezalarını aldı. Akredite alanda kartsız dolaşanlar kameralarla hemen tespiti yapıldı ve hepsi de çeşitli cezalar aldı. Bu, 6222 sayılı yasa öncesinde olsaydı, belki de yapanın yanına kâr kalacaktı veya 2-3 kişiyle dosya kapanacaktı.
6222 SAYILI YASA NE DİYOR?
MADDE 5: (4) Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir. Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük ev sahibi olmayan müsabakalarda, müsabakaya katılan her iki kulüp; milli müsabakalarda ise, ilgili federasyon tarafından yerine getirilir.
Korku boş çıktı
Elektronik bilet uygulamasında futbolseverlerin en büyük korkusu, “Acaba fişleniyor muyuz?” olmuştu. Ancak bunun boş bir düşünce olduğu ortaya çıktı. Taraftardan kişiye özel ekstra bir bilgi istenmedi.
- Artık sahaya inenler bir daha maça giremiyor.
- Sahaya atılan yabancı cisimler görülmüyor.
- Son dönemde koltuk kırıp atana rastlanmadı.
- Olaylara karışanlara seyirden men cezası geliyor.
- Daha önce yaşadığımız kavga, gürültü bitti. Olanlar da münferit olarak görülüyor.