Taraftarlar isyan etti

Taraftarlar isyan etti
İzmir’de, Alsancak Stadyumu’nun deprem riskinden dolayı kapatılması, Atatürk Stadyumu’nun da bakıma alınmasından dolayı takımların maç yapacak stat kalmamasına taraftarları isyan etti. Ezeli rekabetleriyle tanınan kentin futbol takımlarının tarafları bu kez ortak miting yapıp sorunlarına çare bulunmasını istedi.

Karşıyaka, Göztepe, Altay, Buca, Altınordu takımlarının taraflarının buluşma noktası Cumhuriyet Meydanı oldu. Taraftarlara, Altay Kulübü Başkanı Aslan Savaşan ve yönetim kurulu, Karşıyaka Kulüp başkanı Fatih Diniz ve yönetim kurunu üyeleri de destek verdi. Yine Abdullah Öcalan’ı sorgulayan komutan olarak tanınan emekli Albay Hasan Atilla Uğur da taraftarların arasında yeraldı. "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı atan taraftarlar, anıt önünde toplananıp saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı’nı okudu. İzmir’in takımları için ortak basın açıklamasını, Türk milli takımının formasını giyen 12 yaşındaki Karya Yöyen, yaptı. "Benim adım İzmir" diye konuşmasına başlayan Karya Yöyen şu açıklamayı okudu,

İlk kurşunun atıldığı, yakılıp yıkılan yok edilmeye çalışılan beş milyon yıldır yaşayan medeniyetin çağdaşlığın kentiyim. Ezilenin yanında, ezenin karşısında olan haksızlığa, karşı hep sesini yükselten ve hep itilmeye çalışılan sizin tabirinizle gavur İzmir’im. Yıllardır düşman olarak gördüğünüz ya da böyle görmek istediğiniz kulüplerim var benim. Hepsinin tarihi başarılarla dolu mazileri var. Yıllar boyunca eski, yenilenmeyen, bakımsız statlarda oynayıp birçok başarı sağladılar İzmir adına. Taraftarları hep dışlandı sevdaları anlaşılmadı, anlatamadılar ne yapsalarda ama ne olursa olsun herkese ve her şeye rağmen beni, yani İzmir’i çok sevmekten hiçbir zaman vazgeçmediler. Terk etmediler sevdalısı oldukları değerleri. Şimdi ise, büyüklerinin onlara yapmadığını, yapamadığını, onlar yeni nesile kazandırmak için mücadele veriyorlar hem de farklı renkler, farklı düşünceleri olsa da. Alayınıza isyan diyorlar. Bizleri, bu kadar çok kabullenmiş ve seven bir şehir varken, biz de yeni nesil olarak İzmir’e, ülkemize faydalı olmak adına spor ruhlu bir kentte büyüyüp yetişmek istiyoruz. Ve alayınıza soruyoruz. Babam ile maç izlemek istiyorum. İzleyebileceğimiz bir stad yok neden? Bizlerin spora karşı olan bağlılığını köreltiyorsunuz neden? İzmir’e hiçbir spor organizasyonu verilmiyor farkında mısınız neden? İzmir kulüpleri son yıllarda başarısız biliyormusunuz neden? Kendi çıkarlarınızı ve egolarınızı İzmir için bir kenara bırakmıyorsunuz neden? Artık particilik yapmayı bırakın. Hükümetinden meclisine, meclisine, milletvekillerinden belediyesine. Biz babalarımız ve annelerimizle, futbol izleyebilmek için başka şehirlere gitmek istemiyoruz. Biz İzmir’e yakışanın yapılmasını ve yeni nesilin spor sevgisinin arttrılmasını istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz? Bizler de bir gün sizin oturduğunuz ve kalkmayı sevmediğiniz koltuklarınıza oturabiliriz ama sizleri tarihin kara sayfalarında görür herkes, işte o zaman sizi ne tarih affeder ne de biz."

Karya Yöyen’in ortak basın açıklamasının ardından kentin takımlarının taraftar temsilcileri de kısa birer konuşma yapıp, tepkilerini dile getirdi. Taraftar gruplarının temsilcileri ise, en çok siyasilerin kendilerine sahip çıkmamasından yakınıp, seçimlerde oy vermeyeceklerini açıkladı. Sık sık ’Onuncu yıl marşı’, ’İzmir marşı’nı söyleyen taraflarlar "İzmir çıldırdı, stadını istiyor", "Mustafa Kemal’in askerleriyiz", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarını attı. Ayrıca, ’Alayına isyan’, ’Bizde söz vermek namustur Aziz Kocaoğlu’ pankartları da taşıdı.

Nüfusu 3.5 milyonu geçen İzmir’de Karşıyaka, Bucaspor, Altınordu 1’inci Lig’de, Göztepe 2’nci Lig’de, Balçova Yaşam Spor da 3’üncü Lig’de mücadele ederken kent sezon başından itibaren statsız kaldı. Son yıllarda hükümet Karşıyaka için kentin içindeki tesislerin yerine, Göztepe için de yine kent içinde kalan Gürsel Aksel Tesisleri’nin yerine 15’er bin kişilik stadyum yapmayı önerdi. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ilçe belediye başkanları ise kent içinde stadyumun trafiği, kent yaşamını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle başka alanlar önerdi. Ancak genel ve yerel yönetim arasındaki yer polemiği, İzmir’in stadyumsuz kalmasına neden oldu. Karşıyaka, Göztepe, Altınordu maçlarını İzmir dışındaki statlarda oynamak zorunda kaldı.