Sultanahmet’te “taksimetre” Denetimi

Sultanahmet’te “taksimetre” Denetimi

İstanbul’da özellikle yabancı turistlerden gelen şikayetler üzerine ticari taksilere yönelik denetimler sıklaştırıldı. Taksimetrelerin yanı sıra araçlarda bulunması gereken muayene damgaları ve etiketler de denetleniyor.
Özellikle yabancı turistlerin yoğun şikayeti üzerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü tarafından taksilerde taksimetre denetimleri sıklaştırıldı. Bir ay önce başlanan uygulamalarda taksilerin taksimetreleri kontrol edildi. Yapılan kontrollerde taksimetrelerin yanı sıra araçlarda bulunması gereken muayene damgaları ve etiketleri de denetleniyor. Ekipler bugün de turistlerin uğrak yeri Sultanahmet’te denetimlere çıktı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul Şube Müdürü Yusuf Kızılgül, taksimetre denetimlerinin rutin olarak devam ettiğini ve uygulamanın 1 ay önce başladığını ifade etti. Kızılgül, “Bundan önceki yıllarda da devam etmekteydi. Şu andaki uygulamalarımız taksimetredeki damga ve muayenelerinin düzgün bir şekilde yapılmış mı onu kontrol ediyoruz. Uygulama bir ay önce başlatılmıştı. Taksimetrelere yeni zam gelmişti. Ücret tarifeleri değişti. Açılış fiyatları 3.20 liradan den açılıyor. Km iki lira her yüz metrede 20 kuruş atıyor” dedi.
Tüketicilerin taksiye bindiklerinde ilk olarak taksimetrenin sıfırlanıp sıfırlanmadığını kontrol etmesini öneren Kızılgül, “Çünkü bazı taksi müşteri indiriyor, taksimetre kapanmadan diğer müşteri biniyor o ücreti üzerinde devam ettirebiliyor. Tüketicilerimiz buna dikkat etsinler yapılan denetimlerde şu anda herhangi bir aykırılık görülmedi. Ama daha önceki yaptığımız denetimlerde bazı düzenekler tespit etmiştik. İki sene önceki denetimlerde. Bunlara da gerekli cezalar verildi. Savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Üç tane taksimetre hakkında adli işlem başlatıldı” şeklinde konuştu.
Denetimlere takılan taksiciler ise uygulamadan memnun olduklarını belirtti. Taksi şoförü Mesut Erdoğan, “Güzel bir şey. Kontrol edilmesi gerekiyor. Şimdi bazılarında veya hiçbirinde yok. Olmadığı için tehlikeye biniyor. Taksimetreyi, evrakları, yapıştırmaları ve lastik çapını kontrol etti. Noksan olmadığı için güle güle dediler” dedi.
Bir başka taksi sürücüsü Hasan Arslan ise, “En azından çalışan arabalar kayıt altına alınır. Hangileri gerçek. Değiştirilmiş araba var mı yok mu. Bizim açımızdan iyi tabi ki. Yapılması yönünden iyi. Taksimetreleri takip ediyorlar, kayıt dışı var mı, taksimetre ile oynanıyor mu, yolcular mağdur ediliyor mu ve mühre ek yapılıyor mu diye kontrol ediliyor. Bence de iyi” şeklinde konuştu.