Sümela’ya İlgi Giderek Artıyor

Sümela’ya İlgi Giderek Artıyor

Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde yer alan tarihi Sümela Manastırı’na her yıl ilgi giderek artıyor. Bu yılın ilk 5 aylık döneminde Sümela’yı yabancı 20 bin 200, yerli 92 bin 500 olmak üzere toplam 112 bin 700 kişi ziyaret ederken 2013 yılının ilk 5 aylık sürede ise yerli 81 bin 600 yabancı, 15 bin 600 olmak üzere toplam 97 bin 200 kişi ziyaret etmişti.
Ramazan öncesi Sümela’yı günde 3-4 bin kişi kadar ziyaret ederken Ramazan dolayısıyla bu sayı bin rakamlarına kadar gerilediği gözlendi.
Sümela’yı bu günlerde en fazla Gürcüler, Araplar ziyaret ederken, Alman, İngiliz ve ABD ülkesi vatandaşlarının da çoğunlukta olduğu gözlendi. Ramazan Bayramda ise ziyaretçi sayısının 7-8 bini bulabileceği belirtilirken bu yılın ilk 5 ayında ziyaretçilerden yaklaşık 500 bin TL gelir elde edildi.
SÜMELA YOLUNDA KEMENÇE ZİYAFETİ
Sümela’ya gelenleri kemençe eşliğinde türkülerle karşılayan Necdet Çoban ve Muzaffer Engin geçimlerini ziyaretçilerin verdikleri paralarla karşıladıklarını belirtirken yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptıklarını söylüyorlar.
Yabancı ziyaretçilerle hareketleri sayesinde anlaştıklarını ancak Yunan turistlerin hareketlerini daha iyi anladığını belirten Necdet Çoban, “34 yıldır evimi kemençe çalarak geçindiriyorum. Ramazan dolayısıyla bu sıralar işler iyi değil. Sabah 9 ‘dan akşam 6.30 kadar çalıp söylüyorum. Yabancılarla karşılıklı hareketler sayesinde anlaşıyoruz. Ancak Yunanlılar daha çabuk anlıyor”
Muzaffer Engin’de ilk ayinden sonra işlerinin iyi olmadığını belirterek, “Bu işi 1979 beri yapıyorum. Evimi kemençe çalarak geçindiriyorum. Sümela’da 3 yıldır çalıyorum. Şu anda o kadar iş yok. Ramazan ayı olması münasebetiyle işlerimiz azaldı. En fazla Ağustos ayında kalabalık oluyor. İlk ayinde kalabalık olmuştu ancak sonraki ayinlerde ilk ayin kadar işlerimiz iyi gitmedi” dedi.
GÜMÜŞ KAZAZİYE STANDI BU GÜNLERDE DURGUN
Yaklaşık 5 yıldır Sümela Manastırı yaya girişinde bulunan dükkanda gümüş kazaziye işiyle uğraşan 44 yaşındaki Ahmet Şahin, işlerinin eskiye oranla azaldığından yakındı.
Ramazan ayı olmasıyla işlerin azaldığını belirten Şahin, gelen turistlerin başta kolye ve küpe gibi eşyaları tercih etiğini belirterek fiyatlarının ise 25 ile 300 TL arasında değiştiğini söylüyor.
Eşyaların hepsinin gümüşten yapıldığını kaydeden Şahin, ayin için gelen yabancı turistlerin pek alış veriş yapmadıklarından yakındı.