Suriyeli Sığınmacılara Çalişma İzni Verilmesi Planı

Suriyeli Sığınmacılara Çalişma İzni Verilmesi Planı

Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği (SGDD) Afyonkarahisar Temsilcisi Burak Sarısoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Suriyeli sığınmacılar yönelik “çalışma izni verilmesinin” planlandığı yönündeki açıklamalarının mültecileri umut olduğunu söyledi.
Kentte toplamda 3 bin sığınmacı olduğunu ve bunların 750’sinin Suriyeli olduğunu kaydeden Sarısoy, Bakan Çelik’in açıklamalarının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Diğer mülteciler gibi Suriyelilerinde yaşamalarını idame ettirmede çalışmadıkları için büyük zorluklar çektiklerini ifade eden Sarısoy, mültecilerin yaşamlarını akrabalarından ya da Avrupa’ya gitmiş tanıdıklarının gönderdiği borçlar ile devam ettirmeye çalıştıklarını belirtti. Topumda mültecilerin devletten ya da Birleşmiş Milletler’den (BM) düzenli gelirleri olduğu yönünde yanlış bir algının olduğunu söyleyen Sarısoy açıklamalarına şöyle devam etti:
“En başta bunun yanlış olduğunu söylemekte yarar var. Afyonkarahisar’da sadece 25 mülteci aile BM’den aylık 100 TL yardım alıyorlar. Onun ötesinden gerek Suriyeli olsun, gerekse diğer mültecilerin olsun hiçbir gelirleri ya da yaşam güvenceleri yok. Bakan Çelik’in açıklamaları bizler yani mültecilerle ilgilenen dernekler olarak sığınmacıların yaşamlarının değişmesine yönelik içimizde bir umut oluşturdu. Bu açıklamalar eğer hayata geçerse gerçekten her şey çok farklı olacak. Yabancıların çalışmasına yönelik halihazırda zaten bir yasa var. Ancak şöyle örnek vereyim bizlere iki iş adamımız geldi ve bizden yabancı işçi istedi, bizler de gerekli prosedürleri web ortamında yaptık. Ancak yaklaşık 2 aydır halen bir sonucu ulaşılmadı. Umarım yeni çıkacak yasa ile bu sorun ortadan kalkar.”
“AÇ İNSAN HER ŞEYİ YAPABİLİR KONUMA GELİYOR”
Afyonkarahisar’da mermer gibi bir çok sektörde işverenlerin eleman bulmakta zorluk çektiklerini hatırlatan Sarısoy, bu yasa ile birlikte bunun en aza inebileceğini çünkü Suriyeli ve diğer mültecilerin bu işlerde çalışmaya hazır olduklarını kaydederek, “Mültecilerden bize sık sık geliyorlar çalışabilir miyiz, iznimiz var mı diye. Şayet yasa yürürlüğe girerse onların yaşamları çok değişecek. Afyonkarahisar’da her ne kadar mültecilerle ilgili sorunlar yaşanmıyorsa da ülkemizin bir çok şehrinde özellikle Suriyelilerin çalışmaları konusunda ve maddi anlamda büyük sorunlar yaşanıyor. Şu unutulmamalı ki aç insan her şeyi yapabilir konuma geliyor. En azından bir eve bir asgari ücretin girmesi onların misafir olarak kaldıkları bu yerlerde hayatta kalmalarını sağlar. Burada tabii şunun dengesini de iyi tutmak lazım, yerli halk iş bulamama konumuna gelir mi diye düşünülmeli. Biz Bakan Çelik’in söyledikleri şeyler açıklamada konumunda da olsa umutluyuz, en azından bu insanlar karınları tok yatarla diye düşünüyoruz” dedi.