Suriyeli Ve Mısırlı Öğrencilerin Tercihi İstanbul
Suriye ve Mısır’dan gelen öğrencilerin, ailelerini ve evlerini kaybetmelerine rağmen eğitime olan inançlarını yitirmediklerini söyleyen Şenay Gümüş, gençlerin tüm zorluklara rağmen İstanbul’da öğrenci olmak istediklerini anlattı.
Türkiye’de yükseköğrenim gören uluslararası öğrenci sayısı yeni eğitim-öğretim dönemi itibariyle 48 bini geçti. Genellikle Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerindeki öğrencilerin ilgisini çeken Türk üniversiteleri, 33 bin 431 erkek ve 14 bin 752 kız öğrenci tarafından tercih edildi. Türkiye’de yükseköğrenim öğrencisi olmak isteyenler öğrencilerin en çok tercih ettikleri şehir İstanbul oldu.
“İSTANBUL’DA ÖĞRENCİ OLMAK ÇOK ETKİLEYİCİ”
Yeni eğitim-öğretim yılı itibariyle 300 yabancı öğrenciye sahip olan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Uluslararası Ofis Direktörü Şenay Gümüş, yurt dışından gelen bir öğrenci için İstanbul’da eğitim almanın çok etkileyici olduğunu vurguladı. Özellikle Müslüman ülkelerden gelen öğrencilerin daha kolay uyum sağladıklarını belirten Şenay Gümüş, savaşın etkileri sonucu evlerini ve ailelerini kaybeden Suriyeli ve Mısırlı öğrencilerin eğitime olan inançlarını kaybetmeden İstanbul’da öğrenci olmak istediklerini söyledi. Yabancı ve Türk öğrencilerin arasındaki etkileşimin önemine vurgu yapan Gümüş, “Öğrencilerin iletişimleri ve birlikte çalışmaları çok güzel sonuçları doğuruyor. Burada hem kültürel kaynaşma sağlanıyor hem de bilimsel anlamda yol kat ediyorlar. Öğrencilerin çoğu, çocukluğundan beri Türkiye hayranı. Özellikle Suriye ve Mısır gibi ülkelerin vatandaşı olan öğrencilerimiz, ailelerini ve evlerini kaybetmelerine rağmen eğitime olan inançlarını yitirmeden tüm zorluklara rağmen İstanbul’da öğrenci olmak istiyorlar” şeklinde konuştu. Gümüş, Türkçe bilmeyen öğrencilerin karşısındaki en önemli engelin Türkiye’de İngilizce hizmet veren kurum sayısının azlığı olduğunu belirtti.
ÖĞRENCİLER NE DİYOR?
Suriyeli Abdurrahman Zakri ve Saed Abou Saleh, Nijeryalı Bukola Denise Okpe ve Pakistanlı Abdul Wahid, İstanbul’da edindikleri deneyimlerin tüm hayatlarını yönlendirdiğini ve mesleklerini ülkelerinde yapmak istediklerini söyledi. Türkiye’yi çok sevdiklerini ve ikinci vatanları olarak kabul ettiklerini belirten öğrenciler, Türkçe’ye ileri seviyede hâkim olmak istediklerini bildirdi.
“SURİYE HALKI İÇİN İLAÇ ÜRETECEĞİM”
Mezun olduktan sonra Suriye halkı için ilaç üreten bir şirket kurmak istediğini belirten Eczacılık Fakültesi öğrencisi Suriyeli Abdurrahman Zakri, “İnsanlarla iletişim kurmayı ve büyük bir şehirde olmayı da sevdiğim için İstanbul’dayım. İnternette yaptığım araştırmalar sonucu iyi bir üniversite ve bölüm tercih ettim. Derslerin İngilizce olması benim için büyük avantaj. Mezun olduktan sonra Suriye halkı için ilaç üreten bir şirket kurmak istiyorum. Suriye’de son günlerde Araplar, Kürtler ve diğer gruplar arasında çok fazla sorun var ancak çözüm için birlikte hareket etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yüksek lisans yapmak istediğini söyleyen Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Suriyeli Saed Abou Saleh, “Üniversite seçerken çok araştırma yaptım ve öğrencilere, diğer şehirlerden daha iyi imkanlar sunulduğu için İstanbul’u seçtim. Mezun olduktan sonra Türkiye veya Almanya’da yüksek lisans yapmak istiyorum” dedi.
İstanbul’un çok güzel ve dinamik bir şehir olduğunu söyleyen Tıp Fakültesi öğrencisi Nijeryalı Bukola Denise Okpe, “Burası gerçekten bulunulması gereken bir yer. İstanbul’da öğrenci olmaktan dolayı mutluyum çünkü öğrenmek için yeni yollar mevcut ve insanlar her konuda yardımcı oluyor. Birçok farklı ülkeden arkadaş edindim” ifadelerini kullandı. Uluslararası Lojistik Yönetimi öğrencisi Pakistanlı Abdul Wahid ise Türkiye’nin konumu nedeniyle lojistik konusunda çok iyi bir ülke olduğunu ve bu nedenle Türkiye’yi tercih ettiğini belirtti.
İSTANBUL BİR ADIM ÖNDE
Türkiye öğrenci olmak isteyen öğrenciler, uluslararası eğitim fuarları, web siteleri, facebook ve twitter gibi sosyal medya platformları, eğitim acenteleri ve ülkelerdeki yerel temsilciler başta olmak üzere değişik kanallardan ülke hakkında bilgi sahibi oluyor. Akademik kadro, okullar tarafından sunulan imkânlar, hareketli sosyal hayat, kültürel etkinlikler, kütüphane ve bilim merkezlerine ulaşım kolaylığı açısından öğrencilerin ilgisini çeken İstanbul, Türkiye’de yükseköğrenim öğrencisi olmak isteyenler için bir adım öne geçiyor.