Suriyelilerle İlgili Çalişmalara İlişkin Toplantı

Suriyelilerle İlgili Çalişmalara İlişkin Toplantı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyelilerle ilgili düzenlenen toplantıda “Göç alan bölgelerde yaşanan adli olaylar ayrımcı bir bakış açısıyla bazen büyütülebilmekte, zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz doğrusu iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmek yanlıştır” dedi.
Başbakan Yardımcısı Atalay başkanlığında, Türkiye’de bulunan Suriyelilerle ilgili çalışmalar konusunda toplantı düzenlendi. JW Marriott Hotel’de gerçekleşen toplantıya Atalay’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Abdullah Atay, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve sınırda bulunan illerin valileri ile bazı illerin belediye başkanları katıldı.
Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılarla ilgili önemli bir toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirten Atalay, “Anadolu topraklarının medeniyetlerin beşiği olmasını sağlayan da farklılıkların, değerleri kaybetmeksizin bir arada barınabilmesi ve etkileşim halinde olabilmesidir. Birbirini baskılamak, değiştirmeye çalışmak yerine mutlu bir toplum teşkil etmek için farklılıklardan yararlanmak ve bu toplulukların ve topraklara sükûnet getiren milletimizin adeta temel özelliğidir, niteliğidir” diye konuştu.
“İÇ SAVAŞIN BAŞLANGICINDAN BERİ 3 YILI AŞAN SÜREDİR HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN AÇIK KAPI POLİTİKASI UYGULANMAKTADIR”
Daha önceki yıllarda da Türkiye’de bu tür sığınmaların olduğunu hatırlatan Atalay, şunları söyledi:
“Türkiye daima dışarıdan gelen bu kardeşlere iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Bugünkü toplantımızın konusu olan ülkemizde ciddi bir Suriyeli sığınmacı misafirlerimiz var. Suriye’de 2011 baharında başlayan iç savaş yaklaşık 10 buçuk milyon Suriyeliyi yerinden etmiştir. Birleşmiş Milletler verilerine göre 3,5 milyon kişi ülke dışına çıkmıştır Suriye’de. Bu topluluğun yüzde 90’ı Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e yerleşmiştir. İç savaşın başlangıcından beri 3 yılı aşan süredir Hükümetimiz tarafından açık kapı politikası uygulanmaktadır. İç savaşın yayılarak ve çok taraflı hale gelerek devam etmesi kitlesel bir nüfus hareketi meydana getirmiştir. Ülkemizin bu yaklaşımı sayesinde 100 binlerce insan ölümün pençesinden kurtulmuştur. Bugün itibariyle yaklaşık 220 bin kamplarımızda barınmaktadır. 22 kampımız vardır. Bunlardan bir kısmı çadırkent, bir kısmı konteyner kenttir. Nüfusu 35 bini bulan kampımız vardır ve şuandaki bizim tespitlerimize göre 1 milyon 140 bin civarında Suriyeli ise kamplar dışında çeşitli illerimizde hayatını sürdürmektedir. Suriyelilerin yoğunluklu olarak bulunduğu Güneydoğu illerimizde ve bazı metropollerde şehirlerin ekonomik, sosyal ve kültürel dokularında bazı değişiklikler yaşandığı da gözlenmektedir. Bu ortamda göç alan bölgelerde yaşanan adli olaylar ayrımcı bir bakış açısıyla bazen büyütülebilmekte zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz doğrusu iyi bir ev sahipliği yapmıştır.”
“2014 KÜRESEL İNSANİ YARDIM RAPORUNA GÖRE TÜRKİYE DÜNYADA EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ İNSANİ YARDIM BAĞIŞÇISI KONUMUNDADIR”
Basına ve kamuoyuna yansıyan olayların mevzi olaylar olduğunu bildiren Atalay, “Suriyeli sığınmacı kardeşlerimizde hem sabırlı, hem doğrusu çok uyumludur. Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmek yanlıştır. Göç dalgasının başladığı ilk günden itibaren benim sorumluluğumda olan AFAD Koordinasyonunda bütün devlet kurumlarımız, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler işbirliğiyle çok önemli çalışmalar yürütülmüştür ve yürütülmektedir” şeklinde konuştu.
“Suriye’de yaşanan krizin 3 yılı aşkın süredir devam ediyor oluşu ve Suriyeli misafirlerin sayısında görülen artış beraberinde farklı bir takım toplumsal sorunları, dinamikleri de getirmiştir” diyen Atalay, “Konuyla ilgili devam eden çabalarımıza ek olarak bugün yeni gelişmeleri değerlendireceğiz. Tespit ettiğimiz sorunlara çözüm önerilerini de burada tartışacağız” diye konuştu.
16 Temmuz’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Suriyeli sığınmacılarla ilgili dar kapsamda yapılan değerlendirme toplantısında, teknik bir heyet kurulduğunu hatırlatan Atalay, toplantıda heyet tarafından hazırlanan raporun da inceleneceğini bildirdi.
Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2014 küresel insani yardım raporuna göre Türkiye dünyada en büyük 3’üncü insani yardım bağışçısı konumundadır. Birinci sırada ABD, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye’dir. 2013 yılında 1.6 milyar dolar Türkiye insani yardım yapmıştır. Bizim temel özelliğimiz budur. Bütün bu çalışmalarda bu değerlendirmelerin içindedir. Suriyeli sığınmacılar için şuana kadar BM’nin teknik yardım, insani yardım hesaplamaları, kriterlerine göre 3,5 milyar dolar Türkiye harcama yapmıştır. STK’lar 635 milyon dolar harcama yapmıştır. Bize uluslar arası yardım olarak BM’nin kuruluşları veya ikili bazı ülkelerden 233 milyon dolar destek gelmiştir. Şuanda 10 ilde 22 geçici barınma merkezimiz vardır. Şu anda kamplarımızda 69 bin öğrenci eğitim görmektedir. Suriyeli öğrencilerin sene kaybı olmasın diye Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda çok büyük bir çalışma yürütülmektedir. Bu şimdi kamp dışındakilere de yaygınlaştırılacaktır.”
“SURİYELİ SIĞINMACI BİR DEVLET HASTANESİNE BAŞVURDUĞUNDA ÜCRETSİZ OLARAK TEDAVİSİ YAPILMAKTA VE BUNUN HASTANEYE ÖDEMESİ AFAD TARAFINDAN YAPILMAKTADIR”
5 milyon 400 bin Suriyeli tedavi gördüğünü de bildiren Atalay, “Sağlık Bakanlığımız büyük bir çalışma yürütüyor ve Türkiye’nin neresinde olursa olsun Suriyeli sığınmacı bir devlet hastanesine başvurduğunda ücretsiz olarak tedavisi yapılmakta ve bunun hastaneye ödemesi AFAD tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmaların hepsi büyük bir koordinasyonla yürümektedir. 4 yıla yakın bu süre içinde kamplarımız uluslar arası standartların üzerinde bir hizmet sunmaktadır. Bunlarla övünüyoruz. Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir. Onlara biz ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz ama 4 yıla yaklaşan bu sürede şehirlerimizdeki yapılar, yeni gelişmeler sebebiyle daha ileri değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Biz AFAD olarak ta bunu hissettik. Onun için bugünkü toplantıyı bu daha ileri değerlendirmeler için yapmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Atalay’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleşiyor.