Talasemi Sıfırlanıyor

Talasemi Sıfırlanıyor

Antalya Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi Müdürü Çocuk Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, evlilik öncesi yapılan talasemi testi ile bugün Türkiye’de talasemi hasta sayısının yüzde 90 azaldığını söyledi.
Açıklamada bulunan Antalya Genetik Hastalıkları Tanı Merkezi Müdürü Çocuk Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Duran Canatan, 20 yıldır yaptıkları mücadele ile talasemiyi sıfırladıklarını kaydetti. 30 Aralık 1993 tarihinde, 3960 sayılı Kalıtsal Kan Hastalıkları ile Mücadele Kanunu çıktığını ve kanunun yayınlanmasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya, Antakya, Mersin ve Muğla’da talasemi merkezlerinin kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Canatan, bu merkezlerde hastaların tedavileri yanı sıra tarama çalışmalarına da hız verildiğini kaydetti.
33 İLDE KRİTİK ÇALIŞMA
O yıllarda günde bir talasemili çocuğun kendilerine başvurduğunu aktaran Canatan, "Antalya bölgesinde yaklaşık 600 hasta çocuk vardı. Yeni doğanlarda talaseminin önlenmesi noktasında öncelikle İl Hıfzıssıhha kurul kararı ile evlilik öncesi hemoglobin elektroforezi zorunlu değil ama eğitimle duyarlılık kazanılmasını sağladık. 2002 yılında kanunu yönetmelikle talaseminin yoğun olduğu 33 ilde evlilik öncesi talasemi testini zorunlu getirdik" diye konuştu.
TARAMANIN ÖNEMİ
2003 yılında evlenen çiftlerin yüzde 30’unun tarandığını hatırlatan Prof. Dr. Canatan, "O yıllarda 130 bin çift taranmıştı. 280 hasta çocuk doğmuştu 2003 yılında. 2013 yılına geldiğimizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yüzde 86’sı tarandı. 130 binden rakam 750 bine çıktı. Hasta çocuk doğumu da 285’ten 25’e düştü. Hasta sayısında da düşüş yaşandı" dedi.
TÜRKİYE’DE YÜZDE 90 AZALDI
Antalya’da 1994 yılında 600 talasemi hastasının olduğunu kaydeden Prof. Dr. Canatan, şunları kaydetti:
"Türkiye genelinde hasta yüzde 90 azaldı, Antalya genelinde 95-96 azalma oldu. Bu da bir hastalıkla mücadelenin sonucunu gösteriyor. Bu mücadeleyle oldu. Hastaların azalmasıyla kazanılan maddi imkan ise diğer hastaların tedavisi için kullanıldı. Talasemi modeli genetik hastalıklar için çok iyi bir model oldu. Diğer genetik hastalıklar başta Down sendromu, Akdeniz ateşi buna benzer kalıtsal hastalıkları sıfırlamak gibi hedeflerimiz var. Gerekli yasal yönetmeliklerin çıkarılmasını istiyoruz."
Antalya’nın talasemide Türkiye’nin lideri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Duran Canatan, mücadelenin ilk başladığı yer olması itibariyle kentte talasemiyi yüzde 96 oranında önlediklerini sözlerine ekledi.