Tarhan: “taklit Özgüveni Düşük Kişilerde Olur”

Tarhan: “taklit Özgüveni Düşük Kişilerde Olur”

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sürekli mutlu imajı veren kişilerden dolayı kendini mutsuz hisseden, olmadığı halde kendini farklı davranışlara iten bireylerin olduğunu, bu durumun kişilerde ruhsal bazı hastalıkları tetikleyebildiğini belirtti.
Depresyonda olan bir hastanın gülen bir insan gördüğü zaman ne tepkiler verdiğini belirten Tarhan, “Bazen ’Ben gülemiyorum o da gülemesin’ gibi tepkiler verilebiliyor hatta karşısındaki kişinin sinirlenebileceği şeyleri yapabiliyor. Bazı kişiler ise bu kişi gülmeyi nasıl başarıyor, ben de başarmak için ne yapabilirim diye düşünüyor. Kişilerin önce bir durumun kendilerinde hangi duyguları uyandırdığını analiz etmesi önemli. Bu kişinin kendini tanıması açısından da önemli bir yaklaşım. Çünkü bu durum ileri seviyeye ulaştığında kıskançlık, karşı tarafa zarar verme gibi tepkilere neden olabilir belli bir süre sonra da artık duygularını yönetemez bir hale gelebilir”dedi.
Ruh sağlığı dengeli olan kişilerin başkalarında gördüğü iyi ve güzel şeyleri taklit etme zorunda olma duygusunu hissetmediğini anlatan Tarhan, “Taklit davranışı, özgüveni düşük kişilerde olur. Özenti, öykünme, taklid davranışı genellikle yetersizlik duygusu taşıyan kişilerde kendini rahatlatmak için geliştirilen davranışlardan birisidir. Bu gibi durumlarda hissedilen rahatsızlık ileri seviyelere ulaşmadan profesyonel destek alınarak çözümlenmesi gerekir” diye konuştu.