'tarhana Gölgede Kurutulmalı'
Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, geleneksel yemeklerden olan tarhananın gölgede kurutulmasını önerdiklerini söyledi.
Öner Nergiz, “Tarhana güneş ışığına maruz kaldığında vitamin kaybı olacağından üzeri bezle kapatılarak gölge bir yerde kurutulmalı” dedi.
Besinlerin saklanması kadar hazırlanma ilkelerine de uymak gerektiğini, özellikle hazırlanan ortamın ve pişiren kişinin temizliğinin besin güvenliği açısından önemli olduğunu belirten Nergiz, “Öncelikle hazırlamaya başlamadan önce eller bol su ile yıkanmalı, doğrama tahtası, kullanılan kaplar, mutfak tezgahı, kullanılan bezlerin temizliğine özen gösterilmeli, kullanılacak meyve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, yıkama sırasında deterjan kullanılmamalı” diye konuştu.
Özellikle et, süt, yumurta gibi hayvansal besinlerin uygun sıcaklık ve sürede pişirilmesini vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, “Yumurtalar kullanmadan hemen önce yıkanmalı ve ayrı bir kaba kırılarak bozuk olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bozulmuş olduğundan şüphelenilen besinler tadılmadan atılmalı, küflenmiş besinler atılmalı, küflü kısımları alınarak kullanılmamalı, besinlerin vitamin ve mineral kaybını önlemek için doğranmadan yıkanmalı ve kullanmadan önce büyük parçalar halinde doğranmalı, çiğ yumurta kullanarak hazırlanan kremalı pasta gibi yiyecekler tüketilmemeli, haşlama işlemi az su ile yapılmalı ve haşlama suları dökülmeyip çorba suyu, yemek suyu olarak kullanılmalı, patates, ıspanak, kabak gibi taze sebzeler doğrandıktan sonra suda bekletilmemeli” şeklinde konuştu.