Tarım Fuarı Törenle Açıldı
Niğde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Fidancılık, Seracılık, Tohumculuk, Patatesçilik, Arıcılık, Meyvecilik ve Gıda Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
Pazartesi Pazarı’nda 11-14 Eylül tarihleri arasında açık olacak fuarın açılışına Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr.GürselKüsek, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (NİTSO) Şevket Katırcıoğlu, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.
Halk Oyunlarıyla başlayan fuarın açılış konuşmasını Atlas Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü Fevzi Atasağun yaptı.
Atasağun, Niğde tarım fuarının ilkini başlattık. Fuarımıza 300 firma katılıyor. Yurt içinden de 40 il buraya ziyaretçi olarak gelecekler. Fuarımızda tarımla ve hayvancılıkla ilgili ekipmanlar fuarımızda sergileniyor” dedi.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar Niğde Tarım fuarının ekonomik hayatın vazgeçilmezi olan çiftçileri, sanayicileri, perakendecileri ve tüketicileri biraraya getiren çok önemli bir organizasyon olduğunu söyledi.
Niğde’nin bir tarım şehri olduğunu ifade eden Kenar: “ Niğde’miz bilindiği üzere bir tarım şehridir. Niğde tarım ve hayvancılık fuarı çiftçilerimize verimli üretim yapmaları için, yenilik değişim ve gelişimde öncü olan çok önemli bir adımdır” dedi.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (NİTSO) Şevket Katırcıoğlu: “ Niğde ekonomisinde isen yön veren öncelikli sektörler sanayi ve tarım sektörleridir. Nüfusumuzun önemli bir kısmını tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçimiz oluşturmaktadır. Bu nedenle ilimizin geçim kaynaklarından birini oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonun yapılması son derece anlamlı ve önemli oldu. Bir çok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması nedeniyle sektördeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip etme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fuarda çiftçilerimiz ve tarımsal sanayi ile uğraşan sanayicilerimize yeni verileri ve yeni teknolojilerle tanışma imkanı bulacaklardır” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, “Niğde ilimizde bir üretim yılında 800 bin patates, 350 bin ton elma, 440 bin hububat, 180 bin ton yonca, 150 bin ton silajlık mısır, 120 bin ton şeker pancarı, 100 bin ton lahana üretilmekte. 50 bin domates, 20 bin ton kuru fasulye, 6 bin ton nohut, bin 500 ton barbunya, 500 ton çerezlik kabak üretilmekte. 10 bin ton kiraz, 20 bin ton üzüm, 500 bin ton çilek üretilmekte. 350 bin ton süt üretilmekte, 5 bin 500 ton et üretilmekte, 600 ton bal üretimi, 200 ton balık üretimi var. İstedik ki Niğde çiftçisinin ürettiği ürünleri fuar aracılığıyla ülkemize ve dünyaya tanıtalım. Tanıtalım ki pazarlama kolaylaşsın, tanıtalım ki yatırımcı ilimize gelsin. Ve yine istedik ki tarımsal yeniliği fuar aracılığıyla Niğde çiftçinin ayağına gelsin” şeklinde konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr.Gürsel Küsek: “
Bildiğiniz gibi tarım sektörü de diğer sektörler gibi hızlı bir değişim içerisinde. 40-50 yıl öncesine baktığımızda tarım sektörü daha çok yerel ihtiyaçların karşılanması amacıyla yerel imkanlarla yapılmaktadır. .Çiftçimiz yetiştirdiği ürünlerden bir miktar tohum ayırıp ertesi yıla bu tohumları kullanmaktaydı. Tarımsal girdiler bu kadar çeşitli değildi, pazarlar bu kadar çeşitli değildi. Ama bugün hepimizin bildiği gibi tarımsal üretim bütün kıta pazarları için yapılmakta, tarımsal girdiler dünyanın her yerinden sağlanabilmekte. Böylesi çeşitli bir faaliyetin sadece yöre imkanlar içerisinde kalması çok rekabet edilebilir bir durum değil. Bu nedenle biz tarım sektörü olarak bu tür fuarları önemsiyoruz, destekliyoruz ve yapılan şehirlerin tarımına önemli katkılar yaptığını biliyoruz” şeklinde konuştu.
İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin de, “ TÜİK verilerine göre tarım ve tarımsal üretimin Niğde ekonomisinin yüzde 48’ni oluşturması il genel nüfusunun yüzde 49’unun köy ve kasabalarda tarımla ilgilenmesi sebebiyle çiftçilerimizin alanlarındaki teknolojik yenilikleri yakından görebildiği tedarikçisi ile çiftçilerimizin buluştuğu, çiftçilerimizin ürünlerini tanıtabildikleri ve Niğde’de ilk kez yapılan tarım fuarının ilimiz için öneminin oldukça fazla olmasını belirtmek isterim” şeklinde konuştu.
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ise: “Niğde’miz bir takım şehri bunu herkesin kabul etmesi lazım. Yüzde 60’a yakını köy ve kasabalarda yaşayan ve gelirininde yüzde 50’ye yakınını tarımdan elde eden bir şehir. .u .akımdan tarım fuarı Niğde’miz açısından önemlidir. Niğde’mizde tarımın desteklenmesi Niğde’miz ve Niğde’mizin ekonomisi açısından önemlidir. Bu fuar ilki inşallah bu fuarı geleneksel hale getirmek her yıl bu tarım fuarını geliştirerek büyüterek katılım sayısını arttırarak devam ettirmekte yarar vardır” dedi.
Gerçekten Niğde’miz bir tarım şehri, Ekonomimizin büyük bir kısmı tarımla geçiniyor. Bu bakımdan tarım ilimiz için çok önemli. Tarım gelirlerimizi artırmamız lazım bunun için de tarımsal üretimimizi artırmamız lazım. Hem üretimi artırıp, hem de daha iyi fiyatlara satmamız lazım. Bunun yolu da mevcut tarımsal imkanlarımızı iyi kullanmamız ve teknolojik gelişmeleri, bilimsel gelişmeleri tarım alanında da uygulamamız lazım” dedi.
Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu: “Gerçekten Niğde’miz bir tarım şehri, Ekonomimizin büyük bir kısmı tarımla geçiniyor. Bu bakımdan tarım ilimiz için çok önemli. Tarım gelirlerimizi artırmamız lazım bunun için de tarımsal üretimimizi artırmamız lazım. Hem üretimi artırıp, hem de daha iyi fiyatlara satmamız lazım. Bunun yolu da mevcut tarımsal imkanlarımızı iyi kullanmamız ve teknolojik gelişmeleri, bilimsel gelişmeleri tarım alanında da uygulamamız lazım” dedi,
Niğde Vali Yardımcısı Hacı İbrahim Türkoğlu, bu tür fuarların iki temel özellikleri olduğuna değinerek: “Fuarlar iki önemli özelliği birincisi dünya teknolojilerini sahaya getirmesi, çiftçilerimizin istifadesine sunması ve ürünlerinin pazarlanması. İkinci özelliği ise yetişen tarım ürünlerimizi ülkemizde hatta yurt dışına tanıtılmasına büyük katkı sağlamaktır. Niğde’nin tanıtımına ve ekonomisine de büyük bir katkı sağlayacak” dedi.
Konuşmaların ardından Protokol üyeleri tarafından Niğde Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk, Fidancılık, Seracılık, Tohumculuk, Patatesçilik, Arıcılık, Meyvecilik ve Gıda Fuarının açılışı gerçekleştirildi.
Protokol üyeleri ve vatandaşlar daha sonra stantları tek tek gezdi. Fuarda aynı zamanda eski tarım aletleri de sergilendi.