Tarım Sigortasında Prim Tartışması

Tarım Sigortasında Prim Tartışması

Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi (TARSİM) Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, “Biz nokta hasar tespiti yapıyoruz. Risk paylaşımı arttıkça, yani ne kadar çok bahçe sigorta yaptırılırsa, prim miktarı da düşecektir” ifadelerini kullandı.
Kadak, hasar tespit çalışmalarının sağlıklı yapılmadığı iddialarına cevap vererek, “Hasar tespitimiz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün hasar tespitine benzemiyor. Biz nokta hasar tespiti yapıyoruz. Bazı bölgeler var ki, yan yana olan bahçelerde farklılıklar olabiliyor. Biz nokta hasar tespiti yaptığımız için, Malatya genelinde şu kadar hasar oranı meydana geldi dememiz yanlış olur. Hasar tespitini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı’ndan yetki ve eğitim almış ziraat mühendisleri eksperler yapıyor.
2014 yılında mobil sistemle hasar tespiti yaptık. Tablet ile bahçedeki ağacın fotoğrafının çekilmesinden tutun, dallarına kadar değerlendirmeler yapılıyor. Eğer orada internet var ise, biz sistemden görebiliyoruz” şeklinde konuştu.
Üreticilerin ekspertiz raporuna itiraz hakkı olduğunu belirten Kadak, “Bölgemize ya da genel müdürlüğümüze verdikleri itiraz dilekçesi değerlendiriliyor. Farklı eksper yönlendirilip, yeniden hasar tespiti yaptırıyoruz”dedi.
TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü’ne 14 ilin bağlı olduğunu hatırlatan Bünyamin Kadak, sigorta priminin yüksek olduğu şeklindeki şikayetlere karşılık, “Bir üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 10 bahçesi varsa, riskli olan 2-3 tanesini sigortalattığını görüyoruz. Tamamının sigortalamadığını gördük. Burada risk paylaşımı arttıkça, prim miktarı da düşecektir. Üreticilerden isteğimiz, risk bölgesine bakmaksızın, ÇKS’ye kayıtlı bütün bahçelerini sigortalatmalarıdır. Sigortalılık oranında katılım artarsa, ileride TARSİM’in ödemelerinden tutun, primine kadar üreticiye yönelik olumlu çalışmalar olacaktır. Risk paylaşımı arttıkça, yani ne kadar çok bahçe sigorta yaptırılırsa, prim miktarı da düşecektir” ifadelerini kullandı.