Teknik Direktörlerden ’anadolu Takımlarının Feryadı’ Değerlendirmesi
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 52. yıl sporun zirvesi seminerinde teknik adamlar, ’Anadolu’nun Feryadı’ başlığı altında Anadolu kulüplerinin durumunu değerlendirdi.
Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Anadolu takımlarının borçlar nedeniyle bir feryat içerisinde olduğunu belirtirken, teknik direktör Yılmaz Vural ise 45 yıldır futbolun içinde olduğunu ancak futbolu kimin yönettiğini hala çözemediğini söyledi.
Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin bu yıl 52. düzenlediği sporun zirvesinde semineri Antalya’nın Belek bölgesinde bir otelde devam ediyor. TSYD üyeleri, hakemler, ulusal gazetelerin spor müdürleri, teknik direktörlerin katıldığı ikinci gün seminerinin öğleden sonraki oturumunda Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Teknik Direktör Yılmaz Vural, İstanbul Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas ve Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş ’Anadolu’nun Feryadı’ başlığında Anadolu futbol takımlarının durumunu değerlendirdi.
TRANSFER YASAĞI DA GELDİ
Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, oturumda yaptığı konuşmada, Anadolu takımlarının durumunun zor olduğunu söyledi. Sıkıntılı süreçleri yaşayan Anadolu takımlarından feryat yükseldiğini belirten Çalımbay, en çok sıkıntı çekilen kısmın borçlar olduğunu kaydetti. Mersin İdmanyurdu’nun ligdeki en düşük bütçeye sahip takım olduğunu vurgulayan Çalımbay şöyle konuştu:
"Anadolu takımlarında bir feryat var. Zor bir feryat var. Zor derken sıkıntılı süreçlerin olduğunu kastediyorum. Bunlar arasında en önemlisi borç kısmı. Anadolu takımlarının nerede sıkıntılar yaşadığını kimse bilmiyor ve gündeme pek gelmiyor. Mersin İdmanyurdu’na bakılınca ligdeki bütçesi en düşük takımız. Transfer yasağı da geldi. Transfer yapmam lazım ama yapamıyorum. Önceden kalan bir borç nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Borcu olanın transfer yapmaması güzel bir uygulama iyi bir kısıtlama ancak çok önceleri yapılmalıydı"
Bursaspor’a karşılaşmaya gittiklerini hatırlatan Çalımbay, kentin tesislerine hayran kaldığını bu türden tesislerin ve imkanların Anadolu takımlarına da sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Büyük takımlarda başarılı oyuncuların genelinin Anadolulu olduğunu vurgulayan Çalımbay, "Bursaspor’a maça gitmiştik. Tesislerinde antrenman için gittiğimde tesislerini alt yapısını gördüm ve gururlandım. Bu durum Anadolu takımlarında maalesef yok. Anadolulu oyuncu şart. Bakın 4 büyük takıma başarılı oyuncuların çoğu Anadolulu. O yüzden Anadolulu oyuncular desteklenmeli. Milli maçların karşılaşmalarının Anadolu’da oynanması şart. Anadolu vazgeçilmez ama eksiklikleri çok" diye konuştu.
SIK SIK ANTRENÖR DEĞİŞMESİ
Türkiye’de en çok takım çalıştıran teknik direktör unvanına sahip olan teknik direktör Yılmaz Vural ise, 45 yıldır futbolun içinde olduğunu ancak hala futbolu kimin yönettiğini çözemediğini söyledi. "26 çocuk veriliyor bize ’Al hoca futbolcu yap’ diyorlar" şeklinde konuşan Vural, kulüplerin sık sık antrenör değişmesinin sebebini ise şöyle açıkladı:
"45 yıldır futbolun içindeyim ancak futbolu kimin yönettiğini hala çözemedim. Sık sık antrenör değişmelerinin nedeni bir yerlere gelirken aracı kullanmaktan geçiyor. Yönetim kurulu tavsiye ile gelen hocaya sempatik bakamıyor. Antrenör bir yere giderken CV’sine bakılmıyor. Teknik adam adını verdiğiniz birisi bir dünya yatırımı teslim ediyorsunuz. Bilmeden araştırmadan ve tavsiye ile yapılan bir iş haline geldi. Kulüp başkanları bir teknik direktör seçerken kriter belirlemiyor. Direkt olarak ’Kaç para istiyorsunuz?’ diyorlar. Kim az isterse o teknik adam oluyor. İki maçta bir teknik adam gönderilip değiştirilebilir mi?"
İstanbul Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı da, Türk futbolunun sorununun yerli ve yabancı oyuncu rekabetinin nasıl sağlanacağının bilinmemesinden kaynaklandığını söyledi.
"ALT YAPI DİYE BİR ŞEY KALMADI"
Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, futbolda Anadolu ve İstanbul ayrımının yapılmasının doğru olmadığını belirterek, "Anadolu ve İstanbul ayrımı yapmak bence doğru değil. Ayrıştırmak ve ötekileştirmek istemediğim bir şey. Alt yapı diye bir şey kalmadı. Genç oyuncu diye bir kavram var. antrenörün yerli ve yabancısı olmaz iyisi ya da kötüsü olur. Türkiye’nin futbolda bir takım çizgileri var. Bir kulübe bir teknik adam getirdiğiniz zaman somut başarıları ile bir yere gelmesi lazım" ifadelerini kullandı.
28 YILDIR FUTBOLUN İÇİNDE
Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de 28 yıldır futbolun içinde olduğunu, imkanların iyiye gitmesi gerekirken gittikçe kötü duruma geldiğini söyledi. Güneş, Türkiye’nin spor organizasyonu yapamayan bir ülke olduğunu kaydetti.
Seminer, spor medyasının geleceği konulu oturumla devam etti.