Türkiye'de İHA Pilotu Sayısı Hızla Artıyor

Türkiye'de İHA Pilotu Sayısı Hızla Artıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre ülkedeki İHA sayısı 72 bin'e yükseldi. Bu artışla birlikte kayıtlı İHA pilotu sayısı da 1 milyon 477 bine ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre ülkede kayıtlı İHA pilotu sayısı 1,5 milyona yaklaştı.

İHA'lar sadece sivil ve ticari uçuşlar için değil, aynı zamanda askeri, güvenlik, istihbarat, tarım/ilaçlama, kargo, gümrük işlemleri ve orman yangınlarıyla mücadele gibi çeşitli alanlarda da kullanılıyor. Bu kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla birlikte İHA'ların sayısı ve pilot sayısı da hızla artıyor.

Ülkedeki İHA kullanımını düzenlemek ve mevzuatı belirlemek adına yapılan çalışmalar, sektörde büyük ilerlemelere yol açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2016'da yayımladığı İHA Sistemleri Talimatı ile 500 gram ile 25 kilogram arasındaki İHA'lar için kayıt sistemi oluşturuldu.

İHA kullanacak pilotların eğitimi de önemli bir aşamayı oluşturuyor. Bu doğrultuda İHA yetkili eğitim kuruluşlarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanması sağlandı, böylece kalifiye pilotların yetiştirilmesi desteklendi.

Ülkede İHA kullanımını düzenleyen mevzuata göre 500 gram ve üstü tüm İHA'ların kaydedilmesi zorunlu. Ayrıca İHA uçuracak pilotların SHGM sistemine kaydolmaları ve izin almaları gerekiyor.

İzinsiz veya kayıtsız İHA uçuranlara ve pilotlarına idari para cezaları uygulanıyor.