Termik Santral Külünden Kompozit Tahta Üretecek
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü (EMYO) ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Binici, atık PVC, termik santrallerin uçucu külü ve yüksek fırın cüruflarını kullanarak kompozit tahta üretimi için yeni bir projenin startını verdi.
Daha önce ayçiçeği sapından yalıtım malzemesi, atık kağıt ve mukavvaların barit ve çimento ile karıştırılıp radyasyon tutma özelliğine sahip yalıtım malzemesi, pet atıklarından çimentosuz beton, çağdaş fiber kerpiç üretimi gibi birçok projeye imza atan Binici, yaptığı başarılı çalışmalarla adından söz ettiriyor.
Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinde yakılan kömürden arta kalan küllerin kompozit tahtada dolgu malzemesi olarak kullanılması amacıyla hazırlanan proje, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenirken, proje için 380 bin TL bütçe ayrıldı.
Proje ile uçucu kül, atık PVC ve yüksek fırın cüruflarının belli oranlarda karıştırılması ile elde edilecek olan kompozit tahta, elde edilecek bulgular tamamen orijinal olacağından bilime, literatüre ve sanayiye ciddi katkı sağlayacak.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hanifi Binici, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Afşin-Elbistan Termik Santralinin uçucu külü, sınıfsız bir kül olduğundan çimento ve beton üretiminde kullanılamamaktadır. Bu kül proje kapsamında dolgu malzemesi olarak değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacaktır. Bu çalışmadan elde edilecek olumlu sonuçlar, söz konusu külün ülke genelinde yeni bir alanda yaygın olarak kullanımını mümkün kılacaktır. Diğer yandan demir çelik fabrikalarının bir atığı olan yüksek fırın cürufu da aynı amaçlarla proje kapsamında değerlendirilecektir. Ülkemizde bol miktarda bulunan bu atıklar, söz konusu proje ile değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacaktır.”
Projenin içeriği hakkında da bilgi veren Binici, “Yani önerilen bu projede, atık PVC, uçucu kül ve yüksek fırın cürufunun katkı oranları ve katkı kombinasyonları bağlı olarak tahta kompozitler üretilecektir. Üretilecek kompozit tahtanın şekil bozukluğu, birim hacim ağırlığı, su emme oranı, kalınlık artışı oranı gibi fiziksel özellikleri çalışılacaktır. Bunun yanında basınç, çekme ve eğilme mukavemeti, eğilmede elastikiyet modülü, charpy ve izod darbe mukavemeti, aşınma dayanımı, vida tutma gücü gibi bazı mekanik deneyleri yapılacaktır” dedi.
Proje kapsamında üretilecek kompozit malzemenin avantajlarını da aktaran Binici, şöyle konuştu:
“Üretilecek kompozit malzemenin birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar atıkların değerlendirilmesi, ekonomik olması, yüksek çekme ve eğilme dayanımı, düşük aşınma değeri, düşük su emme oranı, pürüzsüz yüzey, renk çeşitliliği olarak sayılabilir. Söz konusu bu atık malzemeler kompozit tahta üretiminde kullanılırken birçok deneysel çalışma yapılacağından projeyi teknolojik ve ar-ge açısından özgün ve yenilikçi kılmaktadır. Bu proje, elde edilecek bulgular tamamen orijinal olacağından bilime, literatüre ve sanayiye ciddi katkı sağlamayı amaçlamaktadır.”