Tim Ve Akbank’tan Finansal İşbirliği
Akbank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların rekabet güçlerini artıracak avantajlara sahip finansman desteği için işbirliği protokolü imzaladı.
Akbank ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçıların rekabet güçlerini artıracak avantajlara sahip finansman desteği için işbirliği protokolü imzaladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil’in imzaladıkları İşbirliği Protokolü ile ihracatçılara avantajlı koşullarda 1 milyar doların üzerinde ilave finansman desteği sağlanacak. İşbirliği Protokolü çerçevesinde, ihracatçılar özel avantajlara sahip Akbank kredisi desteğinin yanında, sigorta ve faktoring gibi risklere karşı koruyucu finansal ürünlere de kolayca ulaşabilecekler.
İşbirliği Protokolü’nün imza töreninde konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, ülkenin kredilibilitesi yüksek öncü kuruluşlarından Akbank ile işbirliği protokolü imzalamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Büyükekşi, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata odaklanan ihracatçıların ihtiyaç uyduğu en önemli unsurlardan birisinin artan bir trend ile finansmana erişim ve finansman maliyetleri olduğunu söylerken, Türkiye’nin en büyük bankalarından birisi olan Akbank’ın da desteği ile ihracatçılara finansman konusunda yeni imkanların açılacağını ifade etti.
Her 3 ayda bir ihracatçıların nabzını tutmak için İhracatçı Eğilim Anketi yaptıklarını ve bu anketlerde finansman maliyetlerinde yaşanan sorunların, ihracatçıların en kritik sorunlarının başında geldiğini tespit ettiklerini ifade eden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, buradan yola çıkarak 60 bin 500 aktif ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracatçıların finansman maliyetlerinin azaltılması doğrultusunda çok yönlü çalışmalarda bulunduklarını da söyledi. TİM Başkanı son yaptıkları Eğilim Anketinde dış finansman ihtiyacının karşılandığı kaynaklar arasında yüzde 75 ile özel bankaların ilk sırada yer aldığını, özel bankaları yüzde 57 ile Eximbank ve yüzde 33 ile diğer kamu bankalarının takip ettiğini belirtti. İhracatın Türkiye’nin büyümesine verdiği desteğin her geçen gün daha da görünür olduğunun altını çizen TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatçıları finansman konusunda rahatlatmak, hem 2023 hedeflerimize varmamızı kolaylaştıracak, hem de ülkemizin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat imkanlarının artmasını sağlayarak daha hızlı ve sürdürülebilir büyüme yakalamamıza imkan verecektir. Burada Eximbank’ın yanı sıra özel bankalarımızın liderliği de oldukça belirleyici olacak. Bu bağlamda Akbank ile yapacağımız işbirliğinin ihracatçıya önemli kolaylıklar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için büyümeye devam etmesi gerektiğini vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Milli gelirde arzulanan büyümeye en önemli katkı artan ihracat performansımızdan gelecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ülkemizin ihracatının daha da iyileştirilmesinde öncü rol oynuyor ve önemli çalışmalara imza atıyor. TİM’in önderliğinde hayata geçirilen ‘2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı’, Cumhuriyetimizin 100. yılı için ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefiyle hepimizin için önemli bir enerji ve motivasyon kaynağı oldu” dedi.
Akbank‘ın TİM işbirliği protokolüyle Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine önemli bir destek sağladığını vurgulayan Binbaşgil, “Akbank olarak ihracatçı firmalarımızın tercih ettiği ana bankayız. Bugün TİM çatısı altında yaklaşık 58 bin ihracatçı bulunuyor. Bunların yüzde 50’sinden fazlası bankamızın müşterisi. 2010 yılından bu yana ihracatçılarımıza sağladığımız kredi desteğini yüzde yüzün üstünde bir artışla yaklaşık 5.5 Milyar TL’ye yükselttik. Buna paralel olarak yüzde 12 seviyelerinde bulunan pazar payımız ise 2014’te yüzde 15’e çıktı. İhracatçılara sağladığımız destek sadece finansmanla da sınırlı değil. İş modelimizi müşterilerimize daha da yakın olmak için yeniledik. Türkiye’de 58 ilde 20 dış ticaret yöneticimizle ihracatçı firmalarımıza bire bir destek veriyoruz, müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Bunun yanında, ihracata yönelik teknik danışmanlık sağlıyoruz. Akbank olarak sahada KOBİ ve ticari firmaların yanındayız.TİM’le imzaladığımız bu çerçeve işbirliği protokolüyle ihracatçı firmalara ve KOBİ’lerimize çok avantajlı finansman desteği sunuyoruz. Ülkemizin milli gelirini daha ileriye taşıyacak ihracatçılarımıza ayrı bir önem veriyoruz” dedi.
İhracat hacminde rekabetçi kur ve kur yönetiminin büyük rol oynadığını belirten Binbaşgil, “Bu alanda sektörün uzman bankasıyız. Firmalara, kurdaki dalgalanmalardan korunmaya yönelik stratejiler ve rekabetçi kur imkanı sağlıyoruz. Global Finance tarafından ‘Türkiye’nin En İyi Döviz işlemleri Bankası’ seçilmemiz de bu alandaki başarımızın bir yansıması. Faiz ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı da korunma çözümleri sunuyoruz.Diğer yandan, ülkemizin ihracatının yaklaşık yüzde 60’ı mal mukabili. Bu da alacak tahsili riskini öne çıkarıyor. Bu alanda Aksigorta ile birlikte ‘Alacak Sigortası’ ürünü sunarak tahsilat riskinin daha iyi yönetilmesine katkı sağlıyoruz. İhracatçılarımıza faktoring hizmeti de sunuyoruz. 1996’da Türk Eximbank’la protokol imzalayan ilk bankayız. 2012 yılında değişen koşul ve ihtiyaçlara göre revize edilen protokolle Türk Eximbank tarafından KVİKS (kısa vade ihrcat kredi sigortası) kapsamında sigortalanan alacakların finansmanını sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde de ihracatçılarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.” dedi.