Tiyader Turizm Meslek Yasasının Çikmasini İstiyor
Turizm İşletme Yöneticileri, Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, turizm sektöründe eğitimsiz personelin çalıştırılmasının hizmet kalitesini düşürdüğünü ve bunun da beraberinde turizm gelirlerinin düşmesine neden olduğunu söyledi.
TİYADER Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkan Yarımcısı Doç. Dr. Rahman Temizkan ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan Nevşehir’deki gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan TİYADER Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, turizm sektöründe diplomasız personel çalıştırmanın turizme ciddi zarar verdiğini belirterek "Turizm personeli meslek yasasını çıkararak mevcut personelleri kayıt altına almak ve bundan sonra sadece diplomalı olanları çalıştırmak istiyoruz” dedi. Türkiye’nin turizm potansiyeli açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri olduğunu ve dünyada başka hiçbir ülkede bulunmayan doğal ve kültürel güzellikleri bünyesinde barındırdığını ifade eden Erbaş, buna karşın gerek ülkemize gelen turist sayısının gerekse de turizm gelirlerinin tatmin edici olmadığını vurguladı. Bunun en önemli sebeplerinden birinin turizm işletmelerinde kaliteli hizmet verilememesi olduğunu kaydeden Erbaş, bunun da ancak sektörde kalifiye personelin çalıştırılması ile giderilebileceğini ifade etti.
Üniversitelerden mezun öğrencilerin turizm sektörüne entegre olamadığını, bununda turizm sektörünü kalifiye olmayan personele muhtaç bıraktığını kaydeden Erbaş: “Dünyanın en kaliteli turizm işletmelerine sahip olmamıza rağmen ne yazık ki bu tesislerde çalışan personellerin yüzde 95’i diplomasız kişiler. Her yıl turizm alanında eğitim veren okullardan 35 bin civarı mezun verilmesine rağmen, verilen mezunların yüzde 95’lik kısmı sektöre bir türlü entegre olamıyor. Turizm alanında bilgisiz personel çalıştırmak turizmin bel kemiğini kırıyor. Bizde bunun önüne geçmek için Türkiye genelinde TİYADER’i kurduk. Burada turizm sektöründeki öğretim üyeleri, işletmeciler görev yapıyor. Türkiye’de ilk kez TİYADER’in bütün yönetim kurulları üniversitedeki gençlerden oluşuyor. Turizm personeli meslek yasasını çıkararak mevcut personelleri kayıt altına almak ve bundan sonra sadece diplomalı olanları çalıştırmak istiyoruz" diye konuştu
"TURİZM MESLEK YASASI ÇIKMALI"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TİYADER Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Rahman Temizkan ise, sektörün var olan olumsuz yönlerine dikkat çekti. Özellikle Türkiye’ye gelen turistlerin gelir seviyelerinin düşük olduğundan yakınan Temizkan, bunun temel nedeninin sektörde kalifiye olmayan personelin turistlere olan olumsuz davranışlarından kaynaklandığını öne sürdü. Turizm meslek yasasının bir an önce çıkmasının gerektiğini vurgulayan Temizkan: “Turizm işletmelerine bakıldığında çok nitelikli özelliklere sahipler. Ancak Türkiye’ye gelen turistlerin gelir düzeylerinin oldukça düşük olduğunu gördük. Kişi başına turizmden elde edilen gelire bakıldığında düşmeler olduğunu gördük. Bunun temel sebebinin niteliksiz turizm personeli olduğu yönünde çeşitli araştırmalarda var. Niteliksiz personelden olumsuz davranışlarla karşılaşan turistler destinasyonu ve hatta ülkeyi terk ediyor. Bu nedenle en kısa sürede turizm meslek yasasının çıkması lazımdır" ifadelerini kullandı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan da 2013 yılında dünya genelinde 1 milyar 87 milyon kişinin seyahat ettiğini ve bu kişilerin 38 milyonunun Türkiye’ye geldiğini söyledi. Türkiye’nin dünyada en çok turist çeken 6. Ülke olmasına karşın turizm gelirleri açısından dünya sıralamasında 12. Sırada yer aldığını vurgulayan Aslan, turist sayısına göre turizm gelirlerinin düşük olmasına dikkat çekti.
Türkiye’ye göre daha az turist çeken bir çok ülkenin Türkiye’den daha fazla turizm geliri elde ettiğini belirten Aslan, “Turizmde fiziki durumumuz çok iyi. Mükemmel derecede güzel otellerimiz, tesislerimiz, sahil şeridimiz var. Ama ne yazıkki hizmet kalitemiz aynı seviyede değil. Örneğin Antal’yadaki tesislerde çalışan personelin yüzde 75’i diplomasız. Bu durumda nasıl daha fazla turizm geliri beklersiniz? Hizmet kalitesinde düşüklük var ve bu ancak turizm eğitimi almış kişilerin bu sektöre girmesiyle mümkün olur” dedi.