Tmo'dan Ekmek İsrafi Uyarısı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Muş Şube Müdürü Şahin Okuldaş, günde 6 milyon adet ekmeğin israf edildiğini ve bunun da bin 500 ton buğdaya denk geldiğini söyledi.
Ekmek israfıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan TMO Muş Şube Müdürü Şahin Okuldaş, TMO'nun yaptığı araştırmada ülkede günde 100 milyon adet ekmek üretildiğini ve 6 milyon adedinin israf edilerek çöpe atıldığını belirtti. 6 milyon ekmeğin bin 500 ton buğdaya denk geldiğini ifade eden Şahin Okuldaş, bunun da 100 kamyon budağa tekabül ettiğini kaydetti. Bilinçsiz ekmek üretimi ve bilinçsiz ekmek tüketimi nedeniyle günde 100 kamyon dolusu buğdayın çöpe atıldığını dile getiren Okuldaş; "Bu nedenle ofisimiz ekmek israfını önleme kampanyası başlatarak bu konuya dikkat çekmiş, toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmaya çalışmıştır. Yürütülen bu kampanya ile israf konusunda toplumsal duyarlılık oluşturulması, üretim ve tüketim aşamalarında israfın önlenmesi, ekmeğin ihtiyaç duyulduğu kadar alınmasının ve doğru bir şekilde muhafazasının sağlanması, tüketicilerin bayatlayan ekmekleri değerlendirme yöntemleri konusunda bilgilendirilmesi, hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğuna dikkat çekilmesi, daha sağlıklı, besleyici, tok tutucu ve obeziteyi önleyici özelliğe sahip olan tam buğday ekmeği tüketiminin teşvik edilmesi, özde ekmeğin israfına, genelde ise tüm israfa vurgu yapılması, israfın önlenmesiyle ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir" dedi.
En çok ekmek israfının yapıldığı yerlere de dikkat çeken Okuldaş, en fazla israfın fırınlarda olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"3 milyon adet ekmek israfı ile birinci sırada yer alan fırınların genel israfa oranı yüzde 62'dir. İkinci sırada 1,4 milyon adet ekmek israfı ile haneler, yani evlerimiz gelmektedir. Evlerimizin genel israfa oranı yüzde 28'dir. Üçüncü sırada ise 0.5 milyon ile lokanta ve öğrenci yemekhaneleri ile personel yemekhaneleri yer almaktadır ve bunun da genel israfa oranı yüzde 10'dur."
Yaptıkları kampanyayla ekmek israfında düşüş yaşandığını ifade eden Okuldaş, "Kampanya sonrasında, 100 milyon adet olan ekmek üretimi, 90 milyon adede gerilemiştir. Buna göre üretimde yüzde 10'luk bir azalış söz konusudur. Önceki dönemde 95 milyon adet olan günlük ekmek tüketimi 86 milyona gerilemiştir. Buna göre tüketimde yaklaşık yüzde 10'luk azalış söz konusudur. Yine buna göre bu kampanya ile çöpe atılan yaklaşık 100 kamyon buğdayın, sadece 10 adedini kurtarmış, ancak yaklaşık 90 kamyon dolusu buğdayı halen çöpe atmaya devam ettiğimiz gerçek bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kampanyamızla birlikte tam buğday ekmeği veya kepekli ekmek tüketimi beyaz ekmeğe oranla artış göstermeye başlamıştır. Yürütmekte olduğumuz ekmek israfını önleme kampanyası, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından israf konusunda dünyada bir kamu kurumu tarafından yürütülen en kapsamlı çalışma olarak değerlendirilmektedir. Toprağın hazırlanmasından tutun, buğdayın ekilip hasat edilmesine ve hasattan sonra da un haline getirilip pişirilmesine kadar geçen safhalarda büyük emek harcayıp, masraf yapılarak üretilen ekmeğimizi israf etmeden tüketmemiz gerektiğini hepimizin çok iyi bilmesi gerekmektedir. Dünyada, her 1 dakikada 18 kişi, günde 26 bin kişi olmak üzere, yılda 10 milyon kişi yetersiz beslenme ve açlıktan hayatını kaybetmektedir. Şu anda halen ürettiği ürünler itibariyle ülkemiz, kendi kendine yeten az sayıdaki ülkelerden biridir. Hatta tabii afet ve savaş gibi olumsuzluklar yaşayan birçok ülkeye buğday, un ve diğer gıda maddeleri göndererek yardımda bulunmaktadır. Ancak, küresel iklim koşullarındaki dengesizlikler dikkate alındığında gelecekte bizim de olumsuzluklar yaşamamız muhtemeldir. Bu nedenlerle, sadece ekmeği değil, tüketeceğimiz her türlü ürünü israf etmeden bilinçli tüketerek israftan kaçınmalı ve bu konularda toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak için çevremizi de bilinçlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.