Tobb Sertifika Töreni
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Merkez Bankası’nın da gerekli adımları daha cesaretli atacağına inanıyorum” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen sertifika törenine katıldı. Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne üye oda ve borsalara sertifikalarını verdi.
Işık, Türkiye’nin 2009 yılıyla 2014 yılını karşılaştırdıklarını belirterek, Türkiye’nin büyük mesafe aldığını ve siyasetçiler olarak kendilerinin bu başarıyı yatırımcılarla birlikte yakaladıklarını ifade etti. Işık, "AK Parti iktidarı olarak, özel sektöre çok önemli bir misyon yüklüyoruz. ’Artık yönetim kavramından yönetişim kavramına geçmek sorunlarımızı en ince detayına kadar müzakere etmek, çözümleri birlikte üretmek ve karar alıcılar olarak birlikte uygulamayı yapalım’ diyoruz. Bu anlayışla yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Oda ve borsa başkanları ile Başbakan Yardımcısı Babacan’ın da katılımlarıyla toplantı yaptıklarını hatırlatan Işık, "Bakanlığımızla ilgili 49 talep içeren madde ortaya kondu. Biz sürekli mütemadiyen 49 maddeden kaç tanesi hayata geçti? Şu ana kadar 24 madde hayata geçti. Birkaç maddede görüşümüz olumsuz. Diğer maddeler için çalışmaya devam ediyoruz. Artık sigara kağıdına not alan siyasetçi yok. Artık Bakan’la birlikte bürokrasi her ağızdan çıkanı not alıyor ve mümkün olan her türlü çalışmayı yaparak, taleplerin makul olanları hayata geçiriliyor" diye konuştu.
Taban alanı sınırlaması kaldırdıklarını aktaran Bakan Işık, "Çekme mesafelerinde esneme yaptık. Bodrumu da belirli oranda emsalden çıkardık. Orta ölçekli bir ilimizde hiçbir sanayicimizin bir kuruş harcamadan, hiçbir mevzuat işlemi yürütmeden, yeni bir kamulaştırma yapmadan her ilimize bir organize sanayi bölgesi hediye etmiş olduk. Biz hükümet olarak Türkiye daha çok üretsin, daha çok istihdam olsun, daha çok yatırım olsun, daha fazla ihracat yapalım. Bunu yapmak isteyen sanayicinin önündeki engeli kaldırmak bizim görevimiz değil mi? Sayın Başkan biz sadece görevimizi yaptık" şeklinde konuştu.
Işık şunları kaydetti:
"Ben Bakan olarak arkadaşlarıma talimat verdim. Bizim mevzuatımızdaki gereksiz hükümlerin tamamını ayıklayalım. Bürokrasiyi arttıran, kırtasiyeyi arttıran, gereksiz zaman. Kaybını, enerji kaybına neden olan bütün gereksiz mevzuatı ayıklayalım. Hedefimiz Mart ayı sonuna kadar bunu yapmak. Bizim bürokrasi anlayışımız kendi yetkisinde olan bazı alanları devretmek istemez. Gelin mevzuatlarımızı birlikte basitleştirelim. Komisyon marifetiyle değerlendirelim ve en sade, yalın bürokrasiye sahip olan Bakanlık Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olsun."
Bakan Işık, teknolojik ürünlerde yerli malı kullanma zorunluluğundan bahsederek, "509 tane yerli malı belgesi verildi. Bu her geçen gün daha da artacak. Odalarımız formülasyon uygulamasında titiz olsun. Hak etmeyene vermeyelim ki, hak edene haksızlık yapmayalım. Hak etmeyene vermeyelim ki, yarın sistem dejenere edildiğinde bu işten faydalanması mümkün olan insanların önünü kesmeyelim. Bu noktada sizden hassasiyet bekliyorum" ifadelerini kullandı.
Eş değer parça uygulamasını 1 Haziran tarihinden itibaren yürürlüğe koyacaklarını söyleyen Işık, "İlla A firmasının yetkili servisinden parça almak zorunda değilsiniz. TSE ‘Eş değer parçadır’ belgesini verdiğinde, yerli üreticiden aynı parçayı alacaksınız, sigorta şirketleri bunu kabul etmek zorunda olacak, bire üç, bire beş olan fiyat farkı çok daha aşağı inecek" dedi.
"Kaliteyi önemsiyoruz. Kalitede yönelik pek çok desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. Hizmet kaliteli olursa üretim de kaliteli olur" diyen Bakan Işık, sanayi sicilinde eksikliklerin olduğunu kaydederek şunları söyledi:
"Bugün itibariyle 70 bin olan Sanayi Siciline başvurmuş işletme sayısı şu ana kadar 116 bin 308’e çıktı. 26 bin kayıt da devam ediyor. Yani bir ay içerisinde Sanayi Sicil Kayıt yaptıran işletme sayısı 140 bine ulaşacak."
Faizlerin yatırımcının önünde engel olmaktan çıkmasının en önemli arzuları olduğunu söyleyen Işık, “Merkez Bankası’nın da gerekli adımları daha cesaretli atacağına inanıyorum” dedi.
Hisarcıklıoğlu ise, Organize Sanayi Bölgeleri’nde en büyük sorunlarının arazilerin ebatının genişletilmesi olduğunu söyleyerek, bir kararname ile Organize Sanayi Bölgeleri mevcut yerlerinin yüzde 40 daha büyüdüğünü belirtti.
Hisarcıklıoğlu, 191 oda ve borsanın 5 yıldız oda ve borsa sınıfında olduğunu söyleyerek, 41 tanesinin ise bunun çalışmalarını yaptığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “5 yıldızı olan oda ve borsalarımız hizmet kalitesi anlamıyla Londra’daki, Paris’teki, Berlin’deki oda ve borsaların üyelerine hangi standartla hizmet veriyorsa, işte bunun göstergesi” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, 365 oda ve borsanın 355 tanesinde İngilizce okuyup yazabilen personel olduğunu belirterek, "Bu kapsamda, geçen yıl bir tane proje yapan odam yoktu. Geçen yıl itibariyle Avrupa Birliği fonları başta olmak üzere toplam 300 milyon liralık oda ve borsalarımız yaptığı proje ve kazandırdıkları para" şeklinde konuştu.