Tokat Yazmacılığı Milas’ta Tanıtıldı

Tokat Yazmacılığı Milas’ta Tanıtıldı

Milas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü, Geleneksel El Sanatları Programı kapsamında el baskıcılığı etkinliği düzenledi. Ustaların inceliklerini anlattığı geleneksel Tokat yazmacılığı el baskısı, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü, renkli bir etkinlikle geleneksel Tokat yazmacılığı el baskısı tanıtımı yaptı. Etkinliğe; Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, öğretim üyeleri, yüksekokul yöneticileri ve öğrenciler katıldı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte yazmacılığın inceliklerini anlatan Geleneksel Tokat Yazmacılığı El Baskısı Ustası Atıf Arpacıoğlu ve Emel Ardahanlı, katılımcılara aynı zamanda atölye çalışmasında uygulama yaptırdı.
Tokat yazmacılığının çok eski bir sanat olduğunu belirten Geleneksel Tokat Yazmacılığı El Baskısı Ustası Atıf Arpacıoğlu, kalıpların ıhlamur ağacından yapıldığını belirterek; “Yazmacılık çok eskiden beri dokuma sanatı ile beraber gelişen, insanoğlunun süsleme ve süslenme ihtiyacı ile başlamış ilk el sanatlarımızdan biridir. Günümüze ulaşan eski Türk yazma örnekleri 16. Yüzyıldan kalmıştır. Anadolu’da özellikle Tokat’ta gelişen yazmacılık 17. Yüzyılda en yüksek düzeye ulaşmıştır. Yazma Tokat’ta söylenen manilerin dörtlüklerinde dahi yer almıştır.” diye konuştu.
“GENÇ KUŞAKLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
Geleneksel Tokat Yazmacılığı El Baskısı Ustası Emel Ardahanlı ise yazmacılığın üç temel malzemeye dayandığını anlatarak şunları aktardı; “Bez olarak genellikle pamuklu dokumalar kullanılır. Kalıpları ıhlamur ağacındandır. Nakış bul adı verilen özel bıçaklarla elle oyulur. Boya olarak sadece bitkisel boya kullanılır. Toplumumuzda eski sanatlara sahip çıkılması içtenlikle arzulanmaktadır. Geleneksel Türk El Sanatları arasında önemli bir yer tutan yazmacılığı bilimsel çalışma ve araştırmalarla yaşatmak genç kuşakların görevi olmalıdır.”
Etkinlik katılımcıların pamuklu kumaşlar üzerine hazır kalıplarla baskı yapmasıyla son buldu.