Topçam’da Enerji Üretimi Başlıyor
Ordu’nun Mesudiye ilçesinde bugüne kadar 350 milyon lira harcanarak inşa edilen Topçam Barajı’nda enerji üretim testleri Ocak ayında başlıyor.
1978 yılında Türkiye-Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında gündeme alınan ancak siyasi ve toplumsal olaylar sebebiyle 16 yıl önce Melet Irmağı üzerinde kil çekirdekli kaya dolgu olarak inşa edilmesine başlanan Topçam Barajı, 6 yıl önce 122 metre gövde yüksekliğine ulaşarak tamamlandı. 2008 yılında su tutma işlemi sonunda bugün 910 metre derinliğe ve 3 bin kilometrekare alana ulaşacak bir göl ortaya çıkan barajda, 2011 yılında enerji üretimi için TEMSAN tarafından başlatılan türbin imalatı ve montajlanması tamamlandı.
Enerji üretiminin başlayacağı 15 Ocak 2015 tarihinden itibaren Topçam Baraj gölünden enerji üretiminin gerçekleştirileceği Topçam HES’e 7.5 kilometre mesafelik enerji tüneli ile su aktarılacak. 133 milyon metreküp su depolanacak olan barajda ve 3 üniteden oluşan toplam 60 megawat kurulu güce sahip olan Topçam HES’te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretilecek. Testlerin olumlu sonuçlanması halinde, Topçam Barajı’nda üretilen elektrik enerjisi ülke enerji ağına bağlanacak.
Topçam Barajı ve HES projeleri kamulaştırma, inşaat işleri ve elektromekanik işi dahil 2014 yılı rakamlarıyla yaklaşık 350 milyon TL’ye mal oldu.