Toprak Analizinde Başvuru Süresi 2 Ay Uzatıldı
Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, toprak analizi için çiftçilere tanınan sürenin 1 Eylül 2014’ten 30 Ekim 2014 tarihine kadar uzatıldığını söyledi. Başkan Bulut, “Çiftçilerimiz, desteklemelerden yararlanmak istiyorlarsa bu sürede mutlaka toprak analizi yaptırmalı” dedi.
Toprak analizi süresinin bitiş tarihinin 2 ay uzatılmasına ilişkin Tarım Bakanlığı tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Çiftçilerin en büyük girdi kalemlerinden olan mazot ve gübre için ödenecek desteklemelerde de toprak analizi yaptırılması şartı bulunuyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl toprak analizi için çiftçilere tanıdığı süreyi daha erkene çekmesinin sorun teşkil edeceğini öngören Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyu hem şifahen hem de yazılı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na iletmiş, çiftçinin sıkıntıya girmemesi için toprak analizine ek süre verilmesini istemişti. TZOB’un bu girişimleri sonuç verdi ve çiftçilere toprak analizi için 30 Ekim 2014’e kadar süre tanındı.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, ek süre verilmesinin çiftçi adına sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
“Çiftçilerimiz toprak analizleri zamanında yaptırmazlarsa desteklerden yararlanamazlar” diyen Bulut, şu bilgileri verdi:
"ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri her bir tarım arazisinin gübre destekleme ödemesinden yararlanabilmesi için, her 50 dekarlık alan için bir analiz olmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen, Odamız laboratuarında 1 Ocak 2014 ile 30 Ekim 2014 tarihleri arasında toprak analizi yaptırılması zorunlu. Bu tarih uzatılmadan önce 1 Eylül 2014 Pazartesi günü sona eriyordu. 50 dekarın altındaki tarım arazisi için toprak analizi şartı aranmıyor. ÇKS’ye kayıtlı, 50 dekar ve üzeri tarım arazi olan üreticilerimiz, artık 1 Eylül 2014 Pazartesi günü değil, 30 Ekim 2014 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar toprak analizlerini yaptırmaları gerekiyor. Çiftçilerimizin, olası sıkışıklıklarla karşı karşıya kalmamaları için son günü beklenmeden toprak analizlerini yaptırmalılar faydalarına olur. Çünkü toprak analizlerini belirtilen sürede yaptıran çiftçilerimiz, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe ve il müdürlüklerine başvurup gübre desteklerinden yararlanabilecekler. Toprak analizlerini yaptıramayan üreticilerimiz, toprak analiz desteğinden de faydalanamayacaklar.”
Bulut, toprak analizlerini yaptıran çiftçilerin, gübre ve toprak analizi desteğini almaları için 31 Aralık 2014 tarihine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerine başvuru süreleri bulunduğunu, aynı sürenin mazot desteği için de geçerli olduğunu belirtti.
Çiftçilerin yetirdiği ürünlere ilişkin olarak alacakları destek miktarlarına ilişkin de bilgiler aktaran Başkan Bulut, peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 3,1 lira, gübre destekleme tutarının 4,3 lira, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanlarında mazot destekleme tutarının dekara 4,6 lira, gübre destekleme tutarının 6 lira, yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkiler alanlarında mazot destekleme tutarının 7,5 lira, gübre destekleme tutarının 7,5 lira olacağını hatırlattı.