Toprak Dede’nin Ricası Yerine Getirilecek

Toprak Dede’nin Ricası Yerine Getirilecek

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Onursal Başkanı Hayrettin Karaca’nın ricası üzerine kurulan "Anıt Ağaçları İnceleme Ekibi", Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde bulunan anıt ağaçları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora, Antalya bölgesinde bulanan bütün anıt ağaçları koruma altına almak istediklerini belirterek, "Toprak Dedemiz Hayrettin Karaca’nın ricası üzerine anıt ağaçları yerinde incelemek için Manavgat TEMA Temsilciliği olarak bir ekip oluşturduk. Ekibimiz ile birlikte ilk inceleme yerimiz Gündoğmuş oldu. Gündoğmuş Kaymakamımızın bizlere öncülük ederek davet etmesi üzerine Gündoğmuş’un köylerinde bulanan 600 ile 800 yıllık anıt ağaçları yerinde inceledik. Raporlarımızı tuttuk. Köylerde yaşayan vatandaşlardan bu ağaçlar hakkında bilgiler aldık. Ekip olarak bizleri en çok mutlu eden etken ise bölge halkının bu ağaçlara bir çocukmuş gibi bakıp yüzyıllar boyu koruyarak bu günlere getirmesi oldu. ’Doğayı, doğal yapan doğallığıdır’ ilkesini benimsemiş bu insanlar doğaya zarar vermeden bu anıt ağaçları korumaya çalışıyorlar. Ben bir kez daha Balkaya köyü sakinlerine doğaya gösterdikleri saygıdan ve sevgiden ötürü çok teşekkür ediyorum" dedi.
İLK ADIM TEMA VAKFI İLE
Gündoğmuş Kaymakamı Mustafa Üner ise Kaymakamlık olarak doğal hayata sahip çıktıklarını ve önceliklerinin temiz bir çevre olduğunu belirterek, "Kaymakamlık mesleğine başladığım ilk günden beli hep önceliği doğaya verdim. Bugün yaşadığımız bu doğal güzellik sayesinde insanoğlu var olmaktadır. Hiçbir zaman doğal hayatı unutmadım. Bütün projelerde hep önce çevre dedim. Gündoğmuş’a ilk geldiğimde gördüğüm doğal ormanlık alanlar ve bol olan oksijen beni çok mutlu etti. Gündoğmuş’ta gerçekleştirmek istediğim en büyük hayalim ise eko-turizmdir. Bu doğal hayatı korumak için ilk adımı TEMA Vakfı Manavgat Temsilciği ile atıyoruz. TEMA Vakfı Temsilcisi Şenay Malbora davetimizi kırmayarak anıt ağaçlarımızı yerinde inceledi. Köyde yaşayan vatandaşlarımızdan 700 yılı deviren anıt ağaçlar hakkında bilgiler aldık. İlerleyen zamanlarda tekrar gerçekleştirecekleri ziyaretlerde bu ağaçlarımızı koruma altına alacağız" dedi.
’Hayatı Geleceğe Taşımak’ için Gündoğmuş olarak bir adım attıklarını belirten Üner, şunları kaydetti:
"Gelecek nesilleri daha sağlıklı birer bireyler yapmak en büyük hedefimizdir. Bu hedefimizi doğamızı koruyarak, doğal çevremizi güzelleştirerek sağlayacağız. Bu anlamlı hedefimizde bizlere destek veren, TEMA Vakfı Manavgat Temsilciliğine teşekkür ediyorum. İlerleyen zamanlarda TEMA Vakfı ile daha büyük projelere imza atarak doğal hayatı korumak adına tüm Türkiye’ye örnek olacağımıza inanıyorum. Unutmayın ki, gelecek nesillerimiz için doğal çevremizi korumak zorundayız."
BAKIMLARI KÖY HALKI İLE BİRLİKTE YAPILIYOR
Gündoğmuş Orman İşletme Müdürü Hasan Öz ise 700 yıllık anıt ağaçların bakımını köy halkı ile beraber yaptıklarını belirtti. Öz, Gündoğmuş halkının doğayı çok iyi koruduğunu ifade ederek, "Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımız çevresini ve doğasını çok iyi koruyor. Hatta yüzyıllar boyu yaşayan bu anıt ağaçları koruyarak bugünlere getiren Gündoğmuş halkı olmuştur. Bu ağaçların bakımlarını halkımızla birlikte yapıyoruz. Böyle bir doğa aşığı halk ile birlikte çalışmak bizleri çok mutlu ediyor" dedi.
DEDEDEN TORUNA MİRAS
Gündoğmuş’un Balkaya Köyü Muhtarı Ahmet Hamdi Doğan da 700 yıllık anıt ağaçlarının korunmasının deden toruna miras bıraktığını söyledi. Doğan, "Dedelerimiz bu ağaçları bizden çok korurdu. Çocukken bunu anlamazdık ama şimdi daha iyi anlıyoruz. Dedem bana hep, ’Bu ağaçlara iyi bak, bizleri yaşatan bu ağaçlardaki oksijendir’ derdi. Şimdi ben de kendi çocuğuma bu öğüdü veriyorum. Bu anıt ağaçlar bizlere dedelerimizden mirastır. Doğal çevremizi her zaman koruyoruz. Değil ağaç kesmek, bu köyde yangın bile çıkamaz çünkü herkesin dedesi muhakkak bir ağaçı miras bırakmıştır. Biz de gelecek nesillerimiz için koruyoruz. Bizler doğal hayatı korumak adına destekleyen Kaymakamımız Mustafa Üner’e, Orman İşletme Müdürümüz Hasan Öz’e ve bugün bizleri bir kez daha doğal hayatı korumak adına yalnız bırakmayan TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora’ya çok teşekkür ediyorum" dedi.
"BU AĞAÇLAR BİZİM MABEDİMİZDİR"
Balkaya köyünde yaşayan Hamza Önal (75) ise anıt ağaçların yüzyıllardır var olduğunu belirterek şunları söyledi:
"1986 yılına kadar bu anıt ağaçları bizler minare yerine kullandık çünkü elektrik yoktu ve bu ağaçlar sayesinde ezanımızı en uzak yerlere duyurmayı başardık. Bu ağaçlar bizlerin mabedidir. Bu ağaçlara kimse zarar veremez. 700 yıllık bu ağaçlar yaklaşık 40 metre boyundadır. Mabedimiz olan bu ağaçlar bizlerden torunlarımız yani gelecek nesillerimize mirastır."
TEMA Vakfı Temsilcisi Şenay Malbora, Gündoğmuş Kaymakamı Mustafa Üner’e doğaya gösterdiği sevgiden dolayı teşekkür ederek, TEMA Vakfı Üyesi yaparak rozetini takdim etti.