Torba Yasa İçin Olağanüstü Çalişma
AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, AK Parti milletvekillerinin verdiği olağanüstü toplantı önergesi ile toplanan TBMM Genel Kurulunda, toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren Torba Yasa Tasarısının görüşmelerinin tamamlanarak yasalaşacağını söyledi.
Parlamentoda görüşmeleri devam eden ve kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının toplumun beklentilerini karşılamak ve yasalaşmasını sağlamak amacıyla AK Partili milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunu olağanüstü toplantıya çağırdığını belirten Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, tasarının içinde taşeron işyerleri ve işçilere, çalışma iznine, memurlara yönelik düzenlemeler ile çalışma hayatının pek çok kesimine yönelik düzenlemelerin söz konusu olduğunu belirtti. Bilgiç, tasarının ivedilikle yasalaşmasını gerektiren önemli hususlardan bir tanesinin de öğretmenlere yönelik hazırlanan 40 bin kadro ihdası olduğunu ifade etti.
Torba Yasa Tasarısı içinde Soma maden kazası ve maden sektörüne yönelik olarak da pek çok düzenleme olduğunu ifade eden Bilgiç, bunun dışında sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler, borçların yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler olduğunu belirtti. Tasarıya eklenecek önerge ile kapanan beldelerden kaynaklı olarak özel idarelere ve belediyelere yüklenen borçların da yapılandırılmasının söz konusu olacağını kaydeden Bilgiç, TEDAŞ’a olan borçların yapılandırılması, tarımsal sulama birliklerinin, kooperatiflerin borçlarını ve belediyelerin borçlarını içeren bir düzenlemenin de önerge ile tasarıya ekleneceğini açıkladı.
MADEN İŞÇİLERİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
TBMM Genel Kurulunda tasarının içeriğine ilişkin yaptığı konuşmada Soma’da meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden madencilere yönelik yapılan düzenlemeleri anlatan Süreyya Sadi Bilgiç, “Soma’da hayatını kaybeden bütün madencilerimizin SGK’ya olan her türlü borçlarını bu düzenlemeyle beraber siliyoruz. Prim ödeme şerhi, 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şerhi kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına bu şekilde ölüm aylığı inşallah bağlanacak. Madencilerin yakınlarından birinin kamuda istihdamı bu tasarıyla birlikte imkân dâhiline giriyor. Yine, madencilerin yasal mirasçılarına konut tahsis imkânı da aynı şekilde devreye girmiş olacak. 55 olan emeklilik yaşının 50’ye inmesi, linyit ve taşkömürü çıkaran madencilere ödenecek ücret miktarlarının asgari ücretin 2 katından az olamayacağı, maden sektöründe çalışan tüm işçiler için çalışılmayan günler de çalışılmış olarak sayılarak yıpranmaya dâhil edileceği, madencilere fazla çalışma yaptırılamayacağı da burada hüküm altına alınmış oluyor. Bunun dışında yer altı işlerinde çalışan işçilere gerekçesiz işten çıkarma yapılamayacak, böylece de iş güvenceleri güçlendirilmiş olacak. Yer altında çalışan işçilerin yıllık izin süreleri de 4 gün daha artırılmıştır” dedi.
TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞLARI GARANTİ ALTINA ALINDI
Toplumun bütün kesimini ilgilendiren vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarına ilişkin yapılandırma imkânının da bu tasarıyla birlikte getirildiğini hatırlatan Bilgiç, toplumun büyük bir kısmının bu beklenti içinde olduğunu bildiklerini kaydetti. Tasarıda taşeron işçilerin maaş ödemelerinin garanti altına alındığını ifade eden Bilgiç, “Taşeron firma değişse bile işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, izin süreleri işçilerin daha önceki çalışmaları da dikkate alınarak hesaplanacaktır. Bu da yeni getirilen ve işçilerimizin lehine olan son derece önemli düzenlemelerden bir tanesidir. Bunun dışında, kıdem tazminatına ilişkin önemli düzenlemeler yapılmıştır ve işçiler çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak, kıdem tazminatında dikkate alınacak ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenebilir hâlde olacaktır. Gene, taşeron işçilerimiz görevlendirildikleri hizmetlerin dışında başka görevlerde çalıştırılamayacaktır, aksi durumda idari para cezaları gündeme getirilecektir. Burada, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üyesi bulunduğu kamu işveren sendikalarından birisi tarafından toplu sözleşme yürütülecek ve bu durumda ortaya çıkacak fiyat farkları ilgili idare tarafından karşılanacaktır. Kamuda süreklilik arz eden işlerin ihalesinin 3 yıllık bir süre için yapılması öngörülmekte, böylece de taşeron işçilerin bir yıldan düşük ihaleler nedeniyle İş Kanunu’ndan doğan hak kayıpları da önlenmiş olacaktır” diye konuştu.
40 BİN ÖĞRETMEN KADROSU
“Memurlara yönelik düzenlemelerde de İŞ-KUR’da çalışan iş ve meslek danışmanlarının özel hizmet tazminatları yeniden düzenlenmiştir” açıklamasında bulunan Bilgiç, Milli Eğitim Bakanlığına 35 bini 2014 yılı sonuna kadar kullanılmak üzere, 40 bin öğretmen kadrosu getirildiğini belirtti. Bilgiç, “Bu yasanın ivedilikle çıkmasını gerektiren en önemli hususlardan bir tanesi de öğretmenlerimize yönelik bu kadro ihdasıdır. Ayrıca, şöyle bir genel olarak baktığımızda, tıpta uzmanlık eğitimi çerçevesinde eğitim alan yabancı uyruklu tabiplerin de nöbet ücreti alabilmelerine imkân getiren son derece insani bir düzenleme de ayrıca bunun içerisinde yer almakta. Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik olarak, Türk vatandaşlığından çıkarılan mavi kartlılara sosyal güvenlik açısından borçlanma imkânı getirilebilmekte, bu da pek çok mağdur insanın burada sıkıntısına çözüm olmaktadır. Bunun dışında, Türkiye ile arasında ikili sözleşme bulunan ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızın emeklilik işlemleriyle ilgili olarak esas alınacak sürenin diğer ülkedeki ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilebilmesine imkân getirilmektedir” diye konuştu.
Doğum borçlanmasının 2 çocuktan 3 çocuğa çıkartıldığını, BAĞ-KUR’lular ve memurların da bu haktan yararlanabilmelerine imkân getirildiğini açıklayan Bilgiç, disiplin affından yararlananların boşta geçen sürelerini borçlanmalarına imkân getirildiğini söyledi.