Tpao’ya İş Bankası Ve Vakıfbank’tan 1 Milyar Dolarlık Petrol Kredisi

Tpao’ya İş Bankası Ve Vakıfbank’tan 1 Milyar Dolarlık Petrol Kredisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Tanap’taki hissesini yüzde 30’a, Şahdeniz Projesi’ndeki hissesini ise yüzde 19’a çıkardığını açıkladı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Azerbaycan’ın Şahdeniz Projesi kapsamında Fransız enerji şirketi Total’e ait yüzde 10’luk payı satın almak için Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank’tan toplam 1 milyar dolar kredi anlaşması imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda düzenlenen imza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile çok sayıda bürokrat ve bakancılık katıldı.
İmza töreninde konuşan Bakan Yıldız, Türkiye’nin ham petrol ve doğalgaz tedarikiyle alakalı artan ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Türkiye’nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’ndeki (Tanap) hissesini yüzde 30’a, Şahdeniz Projesi’ndeki hissesini ise yüzde 19’a çıkardığını açıklayan Yıldız, iki projeden 265 milyon dolar kar edildiğini vurguladı.
BAKAN YILDIZ: "ŞAHDENİZ PROJESİ’NDEKİ YÜZDE 10’LUK PAYIMIZA 2 MİLYAR DOLAR TEKLİF EDİLDİ"
"Projenin kendisinin garanti olduğu bir yapıyla ilerliyoruz" diye konuşan Yıldız, "Biz bu hisseleri almaya karar verdikten 2 gün sonra bize 150 milyon dolar kar teklif ettiler. ’1.6 milyar dolara bize satar mısınız?’ dediler. 2 hafta sonra bir başka şirket 2 milyar dolar verdi. Yani 7 içerisinde ödeyeceğimiz nemaların bir kısmının karşılığını aslında bir hafta içerisinde tedarik etmiş bulunuyoruz. Maksat petrolün kendisine sahip olmak" dedi.
Şahdeniz’de günlük çıkarılacak 120 milyon varillik petrolün yüzde 19’una sahip olacağının altını çizen Bakan Yıldız, 4 yıl içerisinde 45 milyar dolar para harcanacağını vurguladı. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretimi, iletimi, Tanap’ı ve Tab projelerine harcanacak para 45 milyar dolar. O yüzden bunlar Türkiye’nin enerji kaynaklarına sahip olma açısında önemli çalışmalar. Türkiye’deki yaklaşık bin 100 kuyudan çıkarılam petrolün hemen hemen tamamına yakınını yurtdışından aldığımız operasyonlarla dengeliyoruz. Yurtdışında çıkarılanla yurtiçinde çıkarılan eşit. Bunu artıracağız. Kuzey Irak’ın stabil hale gelmesiyle beraber bu miktarın 4.5 katına kadar çıkacağını, önümüzdeki süreçte yüzde 450’lilik bir büyümeyi taahhüt ediyorum."
İş Bankası ve Vakıfbank’ın özellikle yenilenebilir enerji finansmanında ciddi katkı koyduğunu belirten Yıldız, son 12 yıl içerisinde en önemli finansman alanının enerji sektörü olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, sözlerini 2018 yılının sonunda Tanap Projesi’yle doğalgaz alımına ve iletimine başlanacağını açıklayarak tamamladı.
3 YIL GERİ ÖDEMESİZ, 7 VADELİ KREDİ ANLAŞMASI
31 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul’da imzalanan anlaşma ile Fransız enerji şirketi Total’in Şah Deniz doğalgaz sahası ve SCP Boru Hattındaki yüzde 10 hissesini yaklaşık 1 milyar 450 milyon dolara satın alan Türkiye Petrolleri, projedeki toplam payını yüzde 19’a çıkararak Şah Deniz Sahası’nın en büyük ikinci hissedarı oldu. Türkiye Petrolleri’nin uzun dönemli stratejik hedefleri çerçevesinde yapılan satın alma için Vakıfbank ve Türkiye İş Bankası ile 3 yıl anapara geri ödemesiz toplam 7 yıl vadeli kredi sözleşmesi için anlaşmaya varıldı. Toplam tutarın geriye kalan yaklaşık 450 milyon dolarlık kısmı ise TPAO’nun öz kaynaklarından karşılanacak.
Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank tarafından eşit paylarla sağlanan 1 milyar dolarlık kredi, enerji sektöründe tek seferde kullandırılan en yüksek tutarlı krediler arasında yer alıyor. Türkiye Petrolleri, Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank arasında imzalanan kredi anlaşması gerek Türkiye’nin enerji arz güvenliğine kayda değer bir katkı sağlayacak olması, gerekse önümüzdeki dönemde doğu-batı enerji koridorunun dağıtım merkezi olma yolunda ülkemize stratejik bir avantaj kazandırması açısından büyük önem taşıyor.
"RUSYA’DAN GÜNEY AKIM PROJESİ’YLE İLGİLİ BİR TALEP GELMEDİ"
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldız, "Bulgaristan’ın Rusya’ya Güney Akım Projesi’nin durdurduğunu açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Rusya’dan Güney Akım’la ilgili bir talep gelmedi, müracaat yapılması halinde verdiğimiz sözün arkasındayız. Türkiye, Rusya Federasyonu’na verdiği iznin arkasındadır. Türkiye, bir söz vermiştir, imza altına almıştır, bu imza geçerlidir" karşılığını verdi.
"DOĞU AKDENİZ PROJESİ İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞI’NDAN ETKİLENDİ"
"İsrail-Filistin savaşı çerçevesinde Doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmaları etkilenecek mi?" sorusuna Yıldız, "Gelinen son noktada projelerimiz etkilendi. Özellikle Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz rezervlerinin çıkarıldıktan sonra iletilmesinin en fizibl noktası Türkiye’dir. Türkiye, coğrafyasından kaynaklanan avantajları istismar etmez. Ama siyasi iklim oluşmadan ekonomik bir fizibilitenin oluşması mümkün değildir. O yüzden bu projeleri yapmak isteyenler zihinlerinde askıya almışlardır" dedi.
"DOĞALGAZ ŞU ANDA 2008 YILINDAN DAHA UCUZ"
"Doların yükselmesinin yılsonu enerji ithalatına etkileri konusunda bir öngörünüz var mı?" sorusuna Yıldız, "Şu anda petrol ve doğalgaz’ın dolar maliyetinin sepeti artmıştır. Bu Türkiye’deki enerji maliyetlerinin sepetinin arttığını gösteriyor. Ne kadar kalıcı ya da geçicidir bunu önümüzdeki zaman gösterecek. 2008 yılı Kasım ayının doğalgaz fiyatlarından daha düşük fiyatla satıyoruz. Üzerinden 5-6 yıl geçti. Buna rağmen maliyetlerimizi yerli kaynaklarımızla dengelemeye çalışıyoruz" cevabını verdi.
"ÖZELLEŞTİRMELERİMİZ DEVAM EDECEK"
Bakan Yıldız, Soma Termik Santrali’nin yaşanan faciadan sonra özelleştirme kapsamından çıkartıldığı hatırlatılarak, "Bu sürekli bir karar mı, Torba Yasa yürürlüğe girdikten sonra özelleştirme tekrar gündeme gelecek mi?" şeklindeki soruya ise, "Çok eski santraller, özelleştirme politikalarımızdan ve stratejilerimizden vazgeçmedik. Şu anda üretim özelleştirmelerinden 7.5 milyar dolar gelir elde eden bir ülkeyiz. Seyitömer, Kangal, Hamitabat, Çatalağzı, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy’de bunlar tamamlandı. Bunların toplam miktarı 4 bin 330 megawatt. Devam edeceğiz, bu manada MYK kararını çıkardık" açıklamasında bulundu.
"KUZEY IRAK’TAN PETROL AKIŞI BAŞLAYACAK"
"Kuzey Irak’tan akım başladı mı?" sorusuna Yıldız, "Yeni borulamayla ilgili akışlar başlayacak. Borulama sistemlerinin değiştirildiği zamanda akış olmadı. Ceyhan’a şu ana kadar toplam 7.8 milyon varillik hampetrol geldi. Kuzey Irak’tan 6.5 milyon varillik kısmı kargoya yüklenip gönderilmişti. Bunlarla alakalı satacak olan Irak’ın yapacaklarını takip ediyoruz. Bizim orada 2.6 milyon varillik depolama hacmimiz var. Daha fazlasını depolayamayız. Çünkü Bağdat ile Erbil arasında şahit olduğumuz tartışmalar şeffaflıkla yaklaşmalıyız. Bütün bunların hepsi Bağdat’a bilgi olarak aktarılıyor" dedi.
"BİR YANDAN PARALEL DİNLİYOR, BİR YANDAN KİRİŞ DİNLİYOR"
Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesi kapsamında enerji sektörünün de yer aldığının sorulmasına ilişkin ise Yıldız, "Gücünü şeffaflıktan alan bir ülkeyiz, projelerimiz son derece açık. İster Nabucco ister Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ister Tanap ile isterse Güney Akım projelerinin her biri Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliğiyle alakalı projeler. Avrupa, 525 milyar metreküp doğalgaz kullanıyor. 2035 yılına kadar 735 milyar metreküp doğalgaz kullanacak. Gelecek kaynaklar belli. Neyi ne için dinlersiniz. Bir yandan paralel dinliyor bir yandan kiriş dinliyor. Böyle şey olmaz. Almanya böyle bir şey yapmışsa bunun kabul edilemez bir durum olduğunu, kendi arz güvenliğiyle alakalı projelerin ne maksatla yapıldığını da izaha muhtaç olduğunu belirtmek isterim. Biz İran’la ticaret yapıyoruz, Irak’la petrol ve doğalgaz yapıyoruz, Azerbaycan, Rusya ve Türkmenistan ile yapıyoruz. Bunlar gizli olan şeyler değil ki. O yüzden hangi bilgi istiyorlarsa kendilerine şeffaf bir şekilde paylaşmaya hazırken böyle bir usule yeltenilmiş olmasını son derece yanlış buluyorum" ifadelerini kullandı.