Trabzon Havalimanı Mania Kriterleri Ve Plan Notları Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Karara Bağlandı

Trabzon Havalimanı Mania Kriterleri Ve Plan Notları Büyükşehir Belediye Meclisi’nce Karara Bağlandı

Trabzon Havalimanı Mania kriterleri ve plan notları Büyükşehir Belediye Meclisi’nce karara bağlandı.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi 2014 yılının son toplantısını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ‘Uluslararası Havalimanı olan Trabzon Havalimanı’nın güvenliği için olmazsa olmaz bir şart olarak sunulan mania yükseklikleri doğrultusunda mevcut imar planlarının, plan notlarının ve buna bağlı olarak verilen inşaat ruhsatlarının ele alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiği Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görüşü üzerine plan notları ve Mania kriterlerine göre düzenleme yapılması’ ile ilgili müzakereyi karara bağladı.
Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Seyfullah Kınalı yaptığı sunumda, Trabzon Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün 5216 sayılı yasa kapsamında acilen Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planlarının revize edilmesi, yeni imar planı çalışmaları tamamlanıncaya kadar Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin genel hükümleri ile tanımlar ve ruhsata ilişkin hükümlerine aykırılık arz eden plan ve plan notlarının mevzuata uygun hale getirilmesi için gereken çalışmaların yapılması, uluslararası havaalanı niteliğinde olan Trabzon Havaalanı Mania Planına ve Sivil Havacılık Genel müdürlüğünün 23.09.1993 tarih ve SHT-150/5300 sayılı Havacılık Talimatına aykırı olan imar planı, plan notları, yapı ruhsatı ve eklerinin mania planına ve anılan talimata uygun hale getirilmesi istendiğini kaydederek bu doğrultuda komisyonun aldığı kararı okudu.
Kararın Büyükşehir Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilmesi üzerine konuşan Başkan Gümrükçüoğlu alınan bu kararla hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu , “Şu anda inşaat ruhsatını almış da belli bir seviyeye kadar yapmış olan veya karkasını tamamlamış olanlar için de yapılabilecek şey, hiç kimseye zarar vermemeye çalışmak. Bu nasıl olacak? Diyelim ki mânia planı gölgelemesi, sivil havacılığın bu konuda alabileceği bazı tedbirlerin temini, yani ışıklandırmadan tutun da koni hesabına kadar yapılabilecek iş ve işlemler sürdürülecek. Yani yıllardır orada oturanların yapılan hesaplar neticesinde bir mağduriyeti olmayacağını düşünüyoruz. Hatta yeni yapılanların da (yapılmakta olan) bu dediğim çalışmalarla birlikte kurtarılması cihetine gidilecek. Ne müteşebbisin, ne vatandaşın, ne arsa sahibinin zarar görmemesi için çalışmış olacağız. Geleceği kurtarmak manasında da işte çeşitli tedbirler oluşturulmuş olacak. Bu hem bu yönden böyle, hem de işte plan notlarıdır, emsal değişiklikleridir, imar plan değişiklikleri gibi yönlerden de ifade edildiği gibi yine müteşebbislerin mümkün olduğu kadar zarar görmemesi için başlamış olan projelerin konutlarda 2,6 emsale bile tolerans gösterilmesi, yoğunluğun en fazla üst sınırları hesap edilerek mania dediğimiz alanlarda emsal olabilecek üst sınırlarda olabilecek. Bir de yıllar önce yapılmış alanlarda adanın emsali 3 ya da 4. İşte bunları da herhangi bir mağduriyete uğratmayacak şekilde düzenlemenin süratle yapılması, geleceğin kurtulması önemli. Yani şu andaki haliyle çok büyük bir yoğunluk oluşuyor. Mânia dışında da oluşuyor. Amaç onu makul bir seviyede tutabilmek. Bu bakımdan mağduriyet olmamasına hepimiz en iyi şekilde çalışmış olacağız. Bu bölgelerde hiçbir mağduriyet olmayacağını düşünüyoruz. Kimseyi mağdur etmeden şehrimizi daha yaşanılabilir bir hale getirmek için çalışacağız. Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi ile birlikte ilçe belediyelerimiz çalışmaları en kısa sürede yapacaklar” ifadelerini kulandı.