Trabzon’da Uyuşturucu Bilançosu
Trabzon Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, 2014 yılı 9 aylık döneminde uyuşturucu maddeye yönelik operasyonlarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirirken, gözaltına alınan 123 şüpheliden 35’i tutuklanarak cezaevine konuldu.
Edinilen bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 800 gram bonzai, 4 bin 770 ecstasy hapı, 33 kilo eroin, 524 kök hint keneviri, 17 kilo kubar esrar, 11 gram toz esrar ele geçirdi.
Olaylarla ilgili 123 kişi gözaltına alınmasının ardından 35’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Polis, ayrıca bu yıl yurt dışından Trabzon’a getirilen 15 kilo bonzai hammaddesi ele geçirirken yakalanan miktarın Türkiye’de ilk kez ele geçirilen en yüksek miktar olduğu öğrenildi.
Öte yandan, Trabzon’un Esentepe Mahallesinde uyuşturucu maddeye yönelik yapılan operasyonda 32 gram kubar esrar ele geçirilirken olayla ilgili gözaltına alınan 4 şüpheli ’Uyuşturucu ticareti yapmak ’suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.
"ÇOCUĞUNUZUN UYUŞTURUCU MADDE KULLANDIĞINI NASIL ANLARSINIZ?"
Uzmanlar, uyuşturucu konusunda ailelere yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek, uyarılarda bulundu.
Çocukların uyuşturucu kullanımına yönelik olarak, “Fiziksel görünüm yönünden değişiklik. Yüz bölgesinde kızarma, burun akıntısı, gözlerde kanlanma veya kızarma, göz bebeğinde daralma gibi rahatsızlıklar görülür. Maddenin vücuttaki etkisi azaldıkça ve madde temin edilemediğinde terleme, tireme, eklem yerlerinde ağrı, kabızlık, ishal, solunum güçlüğü gibi rahatsızlıklar görülür. Madde kullanımı yeme alışkanlığını olumsuz etkilediğinden ani kilo kaybına neden olur. Ancak madde kullanan bir gençte kilo kaybı tek başına görülmez. Gencin, rejim veya spor yapmadığı halde ani bir şekilde zayıflaması diğer fiziksel değişikliklerde görülüyorsa madde kullanımının göstergesi olabilir. Madde kullanım süresince sürekli bitkinlik, hafif uyku hali ve yorgunluk görülür. Bu durum ayrıca dalgınlığa, yanlış anlamalara ve konuşma güçlüğüne neden olur. Ailede yeşil, kırmızı reçeteli ilaç ya da ağrı kesici kullanan varsa madde bağımlısı genç maddeye ulaşmakta zorlandığında bu ilaçları yüksek miktarda tüketmeye başlayabilir. Madde kullanımı ilerledikçe vücut içerisinde çeşitli yara izleri meydana gelebilir. Madde kullandığından şüphelendiğinizde çocuğunuza aşırı baskı uygulamanız onun evden kaçmasına sebep olabilir. Bu ise tehlikenin daha da büyümesine yol açar. Çok fazla baskı kurup çocuğunuzun hayatını yönlendirmeyin ama sınırlarını belirleyin. Mesela hangi saatte nerede olunmalı, hangi mekanlarda bulunmalı. Ne tür aktivitelere katılmalı eve geliş gidiş saatleri ne olmalı gibi konularda çocuğunuzun durumuna göre kuralları belirleyin.”