Trabzon’un Adını Pek Duymamış

Trabzon’un Adını Pek Duymamış

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James J. Turner, bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Trabzon’a geldi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden ABD’nin Ekonomi Müsteşarı Turner, burada yaptığı açıklamada ilk kez Trabzon’a geldiğini söyledi. Afganistan’dan ABD malzemelerinin çekilmesi konusunda Trabzon’un kullanılıp kullanılmayacağı konusu sorulan Müsteşar Turner, Trabzon üzerinden mi yoksa İncirlik, Mersin limanı üzerinden malzemelerin taşınmasının havayolu karayolu tercihinin belirleyeceğini dile getirdi. Turner, “Trabzon adını net duymadım. Ama ilgili arkadaşlarımı Trabzon’un avantajları konuda bilgilendireceğim” dedi. Turner,”Eğer hava yolu tercih edilecek olursa İncirlik veya Adana artı Mersin üzerinden taşıma yapılacaktır. Eğer karayolu üzerinden yapılacak ise açıkçası ben yine aynı yol olabilir veyahut Trabzon üzerinden olabilir ama çok net bir şekilde duymadım bunu Trabzon üzerinden. Alport Liman İşletmesi’nden Muzaffer Bey Trabzon’un bayağı bir savunucusu oldu. Trabzon’un ne kadar artısı olabileceğini bize anlattı. Çok büyük bir destekçi olduğunu size de söylemek istiyorum. Tam olarak bilmemekle beraber, Trabzon mu Güney mi tercih edilecek, emin olun ki ben Trabzon’dan döndüğüm zaman Ankara’ya elçilikteki bu konu ile ilgilenen arkadaşlarım ile bu konuyu paylaşıyor olacağım” şeklinde konuştu.
DOĞUYU GÖRMEK İÇİN İLK TRABZON’A GELDİ
Trabzon’dan Erzurum’a geçmeyi planladıklarını kaydeden ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı James J. Turner, “Daha doğrusu Türkiye’nin daha doğusunu görmeyi hedefliyoruz. Türkiye’yi daha iyi anlayabilmek çerçevesinde bu seyahati gerçekleştiriyoruz. Ve Trabzon’un çok önemli bir şehir olduğunu bildiğimiz içinde buradan başlıyoruz. Ziyaretimin üç ana hedefi var. Birincisi burayı öğrenmek istiyoruz. Buradaki ilgi alanları nedir? Güçlü yönleriniz nedir? Gelecekteki ekonomik gelişmenizi nasıl düşünüyorsunuz? İkinci hedefimiz ise fırsatları tespit etmek, yani Türkiye ve Amerikan şirketleri arasındaki işbirliği fırsatları tespit etmeye çalışmak. Üçüncü hedefimiz ise Türkiye Amerikan ilişkilerini sizlere anlatmak” ifadelerini kullandı.
ABD Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Turner, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Antlaşması’nın ABD ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticarete yeni bir boyut kazandıracağını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu minvalde geçen yıl başlayan görüşmeler ümit ediyoruz 2-5 yıl arasında sonuçlanır. Ama şu anda çok başındayız. Türkiye’de müzakerelere dâhil olma talebinde bulundu. Kanada, Meksika ve Güney Kore’de bu müzakerelere katılma talebinde bulundu. Ama bu seviyede ABD diğer ülkelerin müzakerelere katılmasını istemiyor. Çünkü çok karışık bir durum var ortada ve başarılamaması da söz konusu olarak düşünülmektedir. Ancak Türkiye’ye müzakereler ile ilgili olarak ayrı bir bilgilendirme yapılıyor. Türk hükümeti AB ve ABD arasında neler konuşulduğunu öğreniyor. Buna göre kendisinin alacağı yolu belirleyebilir. Türkiye’nin müzakerelere dahil olma yolu AB’ye dahil olması halinde mümkündür.”
“TRANS ATLANTİK TİCARET ANTLAŞMASI İÇİNDE TÜRKİYE DE OLMALIDIR”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki sermayenin önemli bir miktarda yabancıların eline geçtiğini, yabancıların en büyük karlarının Türkiye’den aldığını söyledi. Hacısalihoğlu, “Gerek sınırlarımız içerisinde gerekse çevremizdeki komşu ülkeler Kafkaslar, Karadeniz Havzası, Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Hatta Çin ile ticaret yapma kapasitesi yabancı firmalar ile daha fazladır. Kar yapma oranı yüksektir. Bu nedenle ABD’nin Türkiye’ye daha fazla sahip çıkması, desteklemesini istiyoruz. AB’de olduğu gibi ABD’nin de bekletmesi halinde fayda olmayacaktır. Bugün gençlerimiz ABD’de eğitim görüyorlar. ABD teknolojinin bu bölgeye aktarılarak bu coğrafyada daha fazla işbirliği sağlanabilir. Bu nedenle Transatlantik antlaşmasının dışında kalmak istemiyoruz. En kısa zamanda içinde olmak istiyoruz” dedi.
Trabzon ekonomisi hakkında da bilgiler veren TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, bir milyar 160 milyon TL ihracat gerçekleştirildiğini, şehrin yılda 20 milyar TL civarında bir ekonomiye sahip olduğunu, 4 sanayi bölgesinin kurulduğunu, sanayinin 18 bin çalışan ile sürekli geliştiğini aktardı. Hacısalihoğlu, her yıl ABD’nin Miami kentinde düzenlenen kurvaziyer fuarına katılan Trabzon’a iki yıl önce 20 kurvaziyer gemisi gelirken, bu yıl bu rakamın 40’a ulaşmasının hedeflendiğini vurguladı.